Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Rogue One: Disneyeva predigra svima znane priče

Rogue One: Disneyeva predigra svima znane priče

I nakon točno godinu dana, eto nas opet u kinima gdje uoči premijere nervozno grickamo nokte zapitkujući se hoće li Disneyev prvi 'spin-off' neuništive ''Star Wars'' sage ponuditi nešto novo i uzbudljivo.

Ekipa uključena u projekt nije slučajno odabrana, sve tu vrvi od talenta (bilo ispred ili iza kamere), no nije se niti očekivalo išta drugačije od ove 'zlatne koke'. Već se navelike zbori o kojekakvim rekordima na kinoblagajnama, ali za razliku prošlogodišnjeg, 7-og nastavka spomenute dugovječne sage, dio kritike i publike za sad i nije osobito oduševljen.  

Spoznavši da svojim znanstvenim radom pridonosi isključivo stvaranju zastrašujućeg oružja moćne Imperije, Galen Erso (M.Mikkelsen) se sa suprugom i kćerkom Jyn skloni na izolirani planet. Nakon nekog vremena Galena ipak pronađu trupe Orsona Krennica (B.Mendelsohn). Kako bi nakon ubojstva supruge spasio svoju kćer, Galen pristane ponovno raditi za Imperij, a skrb za Jyn preuzme Galenov prijatelj Saw Gerrera (F.Whitaker).  

Trinaest godina kasnije. Odbjegli imperijski pilot Bodhi Rook (R.Ahmed) pokušava stupiti u kontakt s Gerrerom i pobunjenicima kako bi im dostavio Galenovu poruku o 'zvijezdi smrti' i načinu na koji će je uništiti. Pobunjenici odluče iskoristiti Jyn (F.Jones) kako bi ušli u trag njezinom ocu i saznali da li je Galenova poruka zamka ili im on stvarno želi pomoći...  

Naravno, ovaj kraći sinopsis ne otkriva brojne bitne likove, obrate i stvari koje će povezati (točnije rečeno, pokrenuti) događaje iz same sage, no na vama je (ili ne) da odete u kino i otkrijete što su tvorci ovog filma dodatno osmislili. Moje osobno mišljenje? Kako sam to već spomenuo i prošle godine u tekstu o posljednjem nastavku sage, nisam neki osobiti fanatik za ovim serijalom al' poštujem ga kao i svaki drugi bitniji dio filmske povijesti. S druge strane, ovaj 'spin-off' mi je iskreno rečeno privukao i više pažnje jer se otvorio prostor za kreiranjem nekih novih, zanimljivih i uzbudljivih likova i avantura, no na kraju... hmmm.

Ajmo sad to sve obrazložiti. Priča se polako gradi (ne na neki osobito originalan način), upoznajemo se s glavnom heroinom (dosta dobra i uvjerljiva Felicity Jones) i njezinim novostečenim saveznicima (slijepi ratnik Chirrut Îmwe u interpretaciji azijske glumačke legende Donnie Yena je ostavio najbolji dojam), svjedočimo CGI uskrsnuću davno preminule glumačke legende (op.a. Peter Cushing), a onda jurišamo prema klimaksu kojeg smo vidjeli paaa... u skoro svim nastavcima sage.   

Kad vidiš scenaristička imena vezana uz projekt (dobro poznati Chris Weitz i Tony Gilroy), onda nekako s opravdanjem očekuješ više hrabrosti u kreiranju priče, a ne klasičnog igranja na zicer, no Disneyevi čelnici očigledno nisu željeli mjenjati već dobro prokušanu, prožvakanu i viđenu završnicu. Ruku na srce, hrabrost se pokazala jedino u krojenju sudbina glavnih likova, al' znajući da su oni tek dio velike nadolazeće priče, onda brzo nestane i taj elemenat iznenađenja. Premda je fanovima serijala posve jasno kako se radnja ovog spin-offa kronološki odvija između trećeg i četvrtog nastavka, producenti su bili uporni o konstantnom dokazivanju istog. Cameo pojave C-3PO-a i R2-D2-a su simpatične, al' posve nepotrebne. Darth Vader? E tu te ipak prođu trnci.

Za pojedine (ne prečeste) komične upadice zaduženi su novi robot K-2SO i ratnički duo Chirrut Îmwe/Baze Malbus, no ton filma je ipak nešto mračniji i s tim lako upada u svojevrsni podžanr svemirskog ratnog filma. Što se tiče cjelokupnog dojma, izuzev ziheraškog scenarija, mislim kako je ovo jedna vrhunski snimljena, režirana i odglumljena dvosatna razbibriga koja kvalitetom neće ugroziti niti nadmašiti izvorne nastavke, al' se svakako može ravnopravno naći uz bok s novima. I da, 3D je i ovom slučaju posve neopravdan.  

 


Reci što misliš!