Ostalo / Kolumne

sedmi pecat

Najbolje iz filmske 2016.

Najbolje iz filmske 2016.

Uoči samog Božića stigli smo tako i do onog neizbježnog pregleda uskoro nam minule filmske godine. Mnogi moji poznanici tvrde kako i nije bilo nekih osobito kvalitetnih i pamtljivih naslova, no to isti ionako rijetko odlaze u kino i slabo prate festivalska zbivanja da bih njihova mišljenja uopće i uzeo za ozbiljno.

U pravilu se svi sjetimo onih, recentnijih naslova, no lako zaboravimo kako je već početkom godine u našim kinima protutnjala hrpetina genijalnih filmova (doduše, većina u sklopu popularne 'Oscar revije') i koji svakako zaslužuju svoje mjesto na ljestvici najboljih ostvarenja koja smo (sa zakašnjenjem, naravno) imali prilike pogledati.  

Pretpostavljam tako da su mnogi od vas već i zaboravili kako smo još tamo u siječnju vodili brojne rasprave o novom Tarantinovom remek-djelu (op.a. ''The Hateful Eight'') ili Iñárrituovom ''The Revenantu'', odnosno, hoće li siroti Di Caprio napokon dobiti zlatni kipić. No sad naravno znamo kako je ta priča završila, al' valjalo se podsjetit. Ipak, da ne duljim, pročešljati ćemo sve bitnije žanrove, trendove, naslove i filmske događaje iz ove godine, a na kraju ću s vama podjeliti i onu popularnu 'best-off' listu (po mojem skromnom mišljenju, dakako).

Započnimo tako ovaj pregled s neizostavnim strip adaptacijama koje holivudskim studijima u blagajne i dalje sipaju prave vagone zlatnika. Iz sjene nikad žučnijeg okršaja 'Marvela' i 'DC-a' (u pratnji pomalo posrnulih X-Mena) isplivao je junak (koji to nije) kojem niti Superman, niti Batman, niti Iron Man, niti bilo tko nije ni do jaja. Oooo da! Njegovo ime je ''Deadpool'' i nakon njegova dolaska svijet muškaraca u tajicama više nikad neće biti isti. Ultrazabavan, drzak i genijalno duhovit film (veliki dio zasluga za to ide nikad boljem Ryanu Reynoldsu) upoznao nas je s likom kojem sad svi zavide i kojeg svi iznenada žele kopirati. Istina, bili su divni i krasni i ''Captain America: Civil War'' i ''Batman v Superman: Dawn of Justice'' i ''X-Men: Apocalypse'' pa na kraju i ''Dr. Strange'', al' ''Deadpool'' je jebeni car i točka.  

Nakon duuuugih sušnih godina i tek pokoje kapljice, žanrovski procvat je dočekao i horor film. Izuzev i više nego solidnog nastavka zajebano stravičnog ''The Conjuringa'', ove godine su nas prestravili i ''Don't Breathe'', ''The Vvitch: A New-England Folktale'' i ''10 Cloverfield Lane'' (svojevrsni žanrovski hibrid horora, SF-a i trilera), odnosno, južnokorejski ''Train to Busan'' i ''The Wailing'' tj. iranski (da, dobro ste pročitali) ''Under the Shadow''.

I dok smo se ove godine itekako imali prilike u*rati od straha (političku situaciju neću niti spominjati), komedija je izvukla tek nekolicinu duhovitih naslova koji su poput gore spomenutog ''Deadpoola'' pak koketirali s nekim drugim žanrovima. Uz uvijek pouzdanog i duhovitog Woodya Allena (op.a. ''Café Society''), odnosno, braću Coen (šifra ''Hail, Caesar!''), publika se u našim kinima grohotom smijala traljavom paru privatnih detektiva iz nove uspješnice Shanea Blacka, ''Nice Guys'', a dobro su prihvaćeni i domaći hitovi ''Zg80'', odnosno, ''Ministarstvo Ljubavi''. Grlićev ''Ustav Republike Hrvatske''? E taj ide drito na ljestvicu najboljih.  

Kad sam već načeo priču o domaćem filmu i ova godina se pokazala prilično plodnom. Uz spomenute naslove, imali smo prilike pogledati i jako dobri Ogrestin film ''S One Strane'', a ostaje žal što u naše kino još nisu (a pitanje je i hoće li ikad) stigli hvaljeni Jurkasov film ''Zbog Tebe'' tj. uspješnica Hane Jušić ''Ne gledaj mi u pijat''.

Kvalitetu i zavidnu količinu imaginacije ponovno su nam omogućili animatori i nemojte se stoga čuditi kako sam na ljestvicu najboljih ostvarenja ubacio čak dva animirana filma (a u igri je lako bio i treći). ''Angry Birds'' se pokazao tek sporadično duhovitim al' i ne toliko profitabilnim koliko se od njega očekivalo, dok je s druge strane posljednji nastavak davno ispijenog serijala ''Ice Age'' ispao teški promašaj. Srećom, dobru dozu smijeha su nam omogućili ''The Secret Life of Pets'', ''Zootopia'' pa čak i ''Finding Dory'', dok su idejom i realizacijom najviše oduševili (ne samo mene osobno) ''Kubo and the Two Strings'' i ''The Red Turtle''. Bila je u kinima dakako još hrpetina animiranih filmova, no mislim da su ovdje spomenuti ipak oni vrijedni spomena.

Najveći podbačaji (kako kreativni, tako i financijski) stigli su iz gomile nepotrebnih nastavaka i rebootova i teško sumnjam da ćemo u skoroj budućnosti gledati neke nove Alise, Tarzane, 'dane nezavisnosti' ili ninđa kornjače, a upitni su i nastavci avantura Jasona Bournea odnosno Jacka Reachera, no, živi bili pa vidili! U žanru avanture i fantazije, unatoč očekivanjima fanova igrice (op.a. ''Warcraft''), najvećim hitom se ipak pokazala Favreaueva adaptacija Kiplingovog klasika ''The Jungle Book', a valja usput spomenuti i solidni Spielbergov fantasy izlet ''The BFG'' tj. Loweryev ''Pete's Dragon''.  

Što se tiče SF-a, uz naše puste superjunačine, mogli smo još pogledati i više nego solidan treći nastavak ''Star Treka'' (novih, naravno), spomenuti ''10 Cloverfield Lane'', ispaljenu satiru ''High-Rise'' i u kinu još friški ''Rogue One'', no žanrovsko remek-djelo rodilo se iz ruku kanadskog genijalca Denisa Villeneuvea. Riječ je naravno o neponovljivom ''Arrivalu''.   

Veliki 'comeback' je imao 'ludi australac' Mel Gibson sa svojim furioznim ''Blood Fatherom'' odnosno ratnim spektaklom ''The Hacksaw Ridge'', a godinu za pamćenje će imati i glumice Amy Adams sa svojim brilijantno odglumljenim rolama u ''Arrivalu'' i  Fordovom trileru ''Nocturnal Animals'', odnosno, Isabelle Huppert s oskarovskim rolama u izuzetnoj Verhoevenovoj triler drami ''Elle'' i višestruko nagrađivanoj drami Mie Hansen-Løve ''Things to Come''.  

Nažalost, brojne festivalske filmove poput hvaljene njemačke komične drame ''Toni Erdman'', Loachovog ''I, Daniel Blake'', Mungiuovog ''Bacalaureat'' ili Jarmuschovog ''Patersona'' nisam imao prilike pogledati, no to ne znači da ću ih ignorirati ukoliko se iduće godinu ukažu u kinima u redovnoj distribuciji. Početak iduće godine je ionako uglavnom rezerviran za 'velike igrače' koji će konkurirati za oskare pa ćemo tako već u siječnju i veljači imati prilike pogledati izgledne kandidate poput ''La La Land'', ''Moonlight'' ili ''Manchester by the Sea''.

No, da više ne duljim za kraj ću vam 'okačiti' gore najavljenu listu osobnih favorita (neke naslove poput ''Hell or High Water'' nažalost nismo mogli gledati na velikom ekranu, no to ne znači da ih uz malo truda ne možete pronaći), a vi ih ukoliko već niste, svakako pogledajte prvom prilikom. Spremni? Here we go!

  1. Arrival (2016.) – Režija: Denis Villeneuve

  2. Ah-ga-ssi / The Handmaiden (2016.) – Režija: Chan-wook Park

  3. The Revenant (2015.) – Režija: Alejandro G. Iñárritu

  4. Elle (2016.) – Režija: Paul Verhoeven

  5. Nocturnal Animals (2016.) – Režija: Tom Ford

  6. El Club / The Club (2015.) – Režija: Pablo Laraín

  7. The Hateful Eight (2015.) – Režija: Quentin Tarantino

  8. Hell or High Water (2016.) – Režija: David Mackenzie

  9. Captain Fantastic (2016.) – Režija: Matt Ross

  10. Ustav Republike Hrvatske (2016.) – Režija: Rajko Grlić

  11. Room (2015.) – Režija: Lenny Abrahamson

  12. The Big Short (2015.) – Režija: Adam McKay

  13. Kubo and the Two Strings (2016.) – Režija: Travis Knight

  14. Sully (2016.) – Režija: Clint Eastwood

  15. The Red Turtle (2016.) – Režija: Michael Dudok de Wit

  16. The Vvitch: A New-England Folktale (2015.) – Režija: Robert Eggers

  17. Deadpool (2016.) – Režija: Tim Miller

  18. Hacksaw Ridge (2016.) – Režija: Mel Gibson

  19. Trumbo (2015.) - Režija: Jay Roach

  20. High-Rise (2015.) – Režija: Ben Wheatley


Reci što misliš!