Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

(Znanstveno)fantastična filmska 2017. iliti bit će svega!

(Znanstveno)fantastična filmska 2017. iliti bit će svega!

Ivica Perinović potrudio se umjesto vas i iskopao najzanimljivije i najbolje filmske naslove koje očekujemo u 2017.

Svake godine ista priča. Radost 'prekopavanja' po filmskom kalendaru nadolazeće godine ubrizga mi u mozak enormnu količinu uzbuđenja i neizvjesnosti, a ujedno me i baci u očaj spoznaja da stotine (!) primamljivih naslova nekako moram 'ugurati' u jedan tekst i pritom izbjeći puko nabrajanje.

Naravno, tako što je gotovo nemoguće pa ću vam ove godine naglasiti potencijane 'hitčine', bisere i eventualna iznenađenja. Ostalo? Nabrajanje, naravno. Po već tradicionalnom običaju, započinjemo pregled 2017. opće popularnim strip adaptacijama i usko povezanim žanrom SF-a.

Blade Runner 2049

Čekali smo (pre)dugačkih 35 godina na nastavak 'masterpiecea' Ridleya Scotta ''Blade Runner'', no početkom listopada iduće godine, čekanju će napokon doći kraj! Ipak, koliko god s nestrpljenjem križali dane na kalendaru, nekako strepimo. Hoće li ovaj film (službeno nazvan ''Blade Runner 2049'') 'oboliti' od prokletstva nastavaka ili će postati neki novi ''Aliens''? Zašto sam baš spomenuo ''Aliense''? Upućenima je odgovor jasan kao sunce, no onima koji ne znaju, reći ću kako je sličnu zadaću 'preuzimanja Scottove štafete' (op.a. ''Alien'') svojevremeno imao i James Cameron. No srećom po nas filmofile, njegov plamićak na štafeti zasjao je nekim posve drugačijim, posebnim sjajem.  

Ovaj put je ta zadaća pala na pleća jednog od ponajboljih redatelja današnjice, Denisa Villeneuvea. Svaku sjenku sumnje (ukoliko ih je i bilo), Villeneuve nam je odagnao svojim posljednjim remek-djelom ''Arrival'' s kojim nam je jasno dao do znanja kako će s lakoćom 'plivati' i u škakljivom SF žanru. Doduše, postoji određena doza skepticizma zbog odabira glumca Ryana Goslinga za glavnog aktera priče, no ja ne sumnjam u njegovu karizmu. Na radost fanova originalnog filma, Harrison Ford je ponovno tu, al' još je i bitnije naglasiti kako će scenarij ponovno zgotoviti Hampton Fancher (uz pomoć kolege Michaela Greena), odnosno, kako je Ridley Scott čitav projekt nadzirao iz producentske sjedalice.

Ostatak glumačke postave će među ostalima sačinjavati i Jared Leto, Ana de Armas, Robin Wright i Daveom Bautista dok će Vangelisovom dirigentskom palicom ovaj put mahati Villeneuveov omiljeni skladatelj, Jóhann Jóhannsson. Radnja filma? Za sad su informacije prilično šture, no gotovo je sigurno da se događa 30 godina od događaja iz prvog filma i da Gosling tumači detektiva koji mora pronaći nestalog Deckarda (op.a. Ford) kako bi zajedno spriječili propast civilizacije. Držimo fige da ova štafeta bljesne što snažnijim sjajem!  

A kad smo već kod nastavaka i prednastavaka, odnosno Ridleya Scotta, valja spomenuti kako dotični nije samo mirovao i nadzirao Villeneuveov rad, već se primio i svojeg redateljskog posla koji je rezultirao novim nastavkom ''Prometheusa'' tj. prednastavkom spomenutog ''Aliena''. Mnogi su ostali razočarani njegovim ''Prometheusom'', no gotovo sam siguran kako 'stari lisac' ima još pokojeg asa u rukavu i kako će nam njegov ''Alien: Covenant'' donijeti pokoje ugodno iznenađenje. Svoje uloge repriziraju Michael Fassbender, Noomi Rapace i Guy Pearce, a ovom prilikom će im se pridružiti i Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride te James Franco. Premijera je zakazana za sredinu svibnja, a prve najave djeluju dosta opako!

Iz čitave hrpetine SF-ova, izdvojiti ću i dugoočekivanu adaptaciju kultnog animea ''Ghost in the Shell' u režiji Ruperta Sandersa sa Scarlett Johansson, Pilouom Asbækom, Takeshiem Kitanom, Michaelom Pittom i Juliette Binoche u glavnim ulogama. Crtić ima zacementirani kultni status i bolje bi im bilo da ovo ne uprskaju premda mi redatelj 'Snjeguljice' baš i ne ulijeva neko povjerenje. Premijera bi trebala biti negdje koncem ožujka, početkom travnja.  

Tu je još i svojevrsni 'intergalaktički Romeo i Julia' ''The Space Between Us'', novi nastavak ''Cloverfield'' serijala (još nema službenog naziva), ''The Circle'' s Tomom Hanksom i Emmom Watson, ''Life'' Daniela Espinose s Jakeom Gyllenhallom i Ryanom Reynoldsom, Bessonov ''Valerian and the City of a Thousand Planets'' (adaptacija stripa), katastrofični ''Geostorm'' Deana Devlina, 'remakeovi' ''Flatlinersa'' i ''Jumanjia'', novi nastavci ''Transformersa'' (Wahlbergu su se u glumačkoj postavi pridružili Anthony Hopkins i John Goodman, no sumnjam kako će njihova glumačka kvaliteta doći do izražaja) i ''Planete Majmuna''.

Zatim dugometražni pokušaj ''Power Rangersa'', novi znanstveno-fantastični izlet redatelja ''Ex_Machine'' Alexa Garlanda ''Annihilation'' s Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh i Oscarom Isaacom, žanrovski miks južnokorejskog majstora Joon-ho Bonga ''Okja'' s Jakeom Gyllenhaalom, Lilly Collins i Tildom Swinton, dugoočekivana adaptacija Kingovog romana ''The Dark Tower'' (miks westerna, fantasya, horora, itd.) s Idrisom Elbom i Matthewom McConaugheyem, a koncem godine nas očekuje i 8-i nastavak megapopulrane ''Star Wars'' sage. Auuuuf! Ajmo sad na naše superjunačine.

Justice League

Mnogi su se ove godine nadmetali u pljucanju Snyderove superjunačke vizije Batmana i Supermana (op.a. ''Batman v Superman: Dawn of Justice''), no to isti su uglavnom fanovi Marvelovih šarenih djetinjarija ili im smeta malo više 'škure' boje. Htjeli vi to ili ne, Snyder jaše dalje. Uglavnom, Superman (Henry Cavill) je nakon okršaja s Doomsdayem ostao mrtav i pokopan (!), a njegov 'friški' frend Bruce Wayne/Batman (Ben Affleck) odluči okupiti tim junačina koji će sačuvati nas mizerne Zemljane od bilo kakve veće prijetnje.

Timu se tako uz Batmana i Wonder Woman (Gal Gadot) priključe i Aquaman (Jason Momoa), Flash (Ezra Miller) i Cyborg (Ray Fisher), a tko će biti ta velika prijetnja, za sad nije poznato. Svoje uloge će među ostalima reprizirati i Amy Adams, Laurence Fishburne, Jeremy Irons i Jesse Eisenberg, a među pridošlicama valja spomenuti Williama Dafoea i Amber Heard. Premda dežurni pljuvači već skupljaju obilatu porciju pljuvačke za sirotog Snydera, ja ću svoj sud dati tek nakon odgledanog. Premijera je zakazana za sredinu studenog. 

No, prije negoli je ugledamo kako se ravnopravno bori bok uz bok sa svojim superjunačkim kompanjonima, Gal Gadot ćemo gledati i u njezinom 'solo' filmu o ''Wonder Woman''. Naglasiti ću kako ovaj film ima poseban značaj jer ćemo napokon dočekati strip adaptaciju u kojem nas spašava žena, a ne neki khmmm... dečki u tajicama. Svjestan sam da je 1984. snimljen ''Supergirl'', al' sam također i svjestan kako bi svi najradije to željeli i zaboraviti. Pošto nemamo suviše prostora i vremena za opis radnje i likova, reći ću samo kako nas premijera očekuje početkom lipnja.

Marvel će nastojati ponovno pomrsiti planove DC-u sa trećim nastavkom ''Thora'' (podnaslov 'Ragnarok'), drugim nastavkom iznenađujuće dobre i zabavne zajebancije imena ''Guardians of the Galaxy'' (op.a. glumačkoj ekipi su se ovaj put pridružili Kurt Russell i Sylvester Stallone i to mi moglo biti *ebeno dobro), a Marvelu se uz blagoslov 'Sonya' napokon vratio i 'odmetnuti' sin ''Spider-Man'' (podnaslov 'Homecoming'). Ja se osobno ipak najviše radujem novom Wolverineu koji je ovaj put oslovljen njegovim 'ljudskim imenom ''Logan''. Neću vam otkrivati radnju već ću samo natuknuti kako bi ovaj nastavak lako mogao biti i najbolji, no to ćemo saznati već početkom ožujka. Kurioziteta radi, spomenuti ću i to da su Rusi snimili svoj superjunački film oslovljen ''Zashchitniki/Guardians'' premda iskreno sumnjam kako ćemo ga imati priliku gledati u našim kinima.

Ukoliko vam navedeni filmovi i dalje neće zadovoljiti žeđ za avanturom i fantazijom, ne brinite, ima toga još na pretek. Iako to većina više niti ne želi gledati, posrnuli Johnny Depp će nas ponovno (5-i put) udaviti s likom Jacka Sparrowa u nastavku naslovljenom ''Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales''. Ovaj put će mu kontrirati Javier Bardem, a u serijal se vraća i Orlando Bloom. Booooring. Još gore zvuči 'reboot' Universalove 'mumije' gdje će svoju porciju prašine i kletvi progutati Tom Cruise, dok bi mu društvo činio i Russell Crowe u ulozi Dr. Jekylla (!). Zvuči užasno, zar ne? Po svoju globalnu dozu pljuvanja će u kina stići i već popljuvani kineski pokušaj pariranja holivudskim blockbusterima ''The Great Wall'', no uvjeren sam kako Matta Damona to baš i ne zaboli uz izdašni honorar kojeg su mu kinezi isplatili. Tu su još i fantasy mjuzikl ''Beauty and the Beast'' u režiji Billa Condona, odnosno Ritchieva verzija legende o kralju Arthuru (op.a. ''King Arthur: Legend of the Sword''), al' moja malenkost ipak s nestrpljenjem očekuje novog Konga.  

Kong: Skull Island

Prije negoli dočekamo okršaj čudovišta svih čudovišta, King Kong vs. Godzilla (planiran tamo za 2020.), vraćamo se radnjom u 70-e na neoznačeni pacifički otočić gdje pratimo ekspediciju sastavljenu od istraživača i vojnika koji u svojem neznanju i gluposti nalete na...taadaaaaa...majmunčinu! No, šalu po strani, najava filma djeluje *ebeno dobro, a da neće baš sve ovisiti o specijalnim efektima, pobrinuti će se jaka glumačka ekipa na čelu s Tomom Hiddlestonom, Samuelom L. Jacksonom, Johnom Goodmanom i Brie Larson. Premijera? Početkom ožujka.

Ajmo sad dalje. Ukoliko vas ne prestravi majmunski urlik i Deppovo novo kreveljenje, žanr horor filma kao svoje adute nudi nastavke ''Ringa'', ''Resident Evila'' (op.a. 'The Final Chapter'), ''Annabelle'' i ''Sawa'' (i to ...ufff... 8-nastavak), a tu su i novi rebootovi nekoć popularnih serijala ''Friday the 13th'', ''Amytiville'' (podnaslov 'The Awakening'), odnosno Kingovog klauna Pennywisea iz serijala zvanog ''It''. Osobno me ne privlači niti jedna od ovih reciklaža, al' ću oko svakako baciti na novi film Gorea Verbinskog ''A Cure for Wellness''. Prve kritike govore dosta dobro i o novom horor trileru M. Nighta Shyamalana ''The Split'', pa ne bi bilo zgorega i to pogledati, a ukoliko se pojavi neki 'ispod radara', biti ćete na vrijeme obaviješteni.

Akcijski žanr će kao i uvijek izbaciti puste nastavke od kojih su svakako najzvučniji novi ''Fast and the Furious'' (podnaslov 'The Fate of the Furious') i ''xXx'' ('Return of Xander Cage'), al' koga briga za to kad imamo i nove nastavke ''Johna Wicka'' ('Chapter 2') i ''Kingsmena'' ('The Golden Circle')? Valja spomenuti i novi ispaljeni film Bena Wheatleya ''Free Fire'', ''Baby Driver'' Edgara Wrighta, novu suradnju Liama Neesona i Collet-Serraea ''The Commuter'', akcijske komedije''Villa Capri'' s Morganom Freemanom i Tommy Lee Jonesom, odnosno, ''The Hitman's Bodyguard'' s Ryanom Reynoldsom, Samuel L. Jacksonom i Salmom Hayek te novu suradnju Douga Limana i Toma Cruisea ''American Made''.  

Ljubitelji krimića i misterije će doći na svoje s dugoočekivanom adaptacijom bestselera Jo Nesbøa ''The Snowman'' gdje ću glavnu ulogu detektiva Harrya Holea tumačiti sveprisutni Michael Fassbender dok će mu društvo činiti Rebecca Fergusson, Chloë Sevigny i Val Kilmer, a sve će budno nadzirati poznati švedski redatelj Tomas Alfredson. Fanovi Agathe Christie će svjedočiti Branaghovoj adaptaciji slavnog romana spomenute spisateljice ''Murder on the Orient Express'', a valja baciti oko i na redateljski debi proslavljenog scenarista i glumca Taylora Sheridana ''Wind River'', triler Lynne Ramsay ''You Were Never Really Here'' s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi tj. krimi dramu Benna Afflecka ''Live by Night''.

U čitavoj gomili najavljenih komedija, osobno najviše očekujem od satire Alexandrea Paynea ''Downsizing'' i žanrovskog 'kupusa' novog redateljskog izleta Georgea Clooneya ''Suburbicon'' za kojeg je okupio izvanredan glumački ansambl predvođen Mattom Damonom, Oscarom Isaacom, Joshom Brolinom i Julianne Moore dok su mu scenarij 'nažvrljali' slavna braća Coen! Simpatično djeluje i rimejk krimi komedije ''Going in Style'' koji govori o grupici 'penzića' (Morgan Freeman, Michale Caine i Alan Arkin) koji se odluče na pljačku nakon što im država smanji penzije. No, bili to zanimljivi filmovi ili ne, horde mlađarije će najprije pohrliti u kino kako bi pogledali komičnu obradu slavne TV serije ''Baywatch'' (u glavnim ulogama su Dwayne Johnson i Zac Effron) dok će potencijalni hitovi biti i 'ženske' komedije ''Snatched'' s Amy Schumer i Goldie Hawn, ''Rock That Body'' i treći nastavak ''Pitch Perfecta'', odnosno ''Fist Fight'' s Iceom Cubeom i Charliem Dayom.

Animacija nam nažalost iduće godine uglavnom nudi puste nastavke poput novih 'Štrumfova', 'Auta', 'Grua' i 'Nut Joba', mada bi svoj dio ogromnog 'dolarskog kolača' mogli zgrabiti i ''The Lego Batman Movie'', ''The Boss Baby'', ''The Lego Ninjago Movie'' i ''My Little Pony: The Movie'' dok su nepoznanice naslovi poput ''Coco'' i ''Captain Underpants''

Što se tiče kvalitete, istu ipak najviše očekujemo unutar žanra drame, no ja bih tu priču započeo s filmom iliti točnije nastavkom kojeg moja (i brojne druge) generacija čeka duuugih 20 godina. Jeste pogodili o kojem filmu pričam?

T2 Trainspotting

20 nakon što im 'ga je uvalio', Renton (E. McGregor) se vraća u Škotsku kako bi se pomirio sa svojim 'junkie' frendovima Spudom (E. Bremmer), Sick Boyem (J. Lee Miller) i Begbiem (R. Carlyle), no stvari neće ići baš tako glatko kako je mislio. Sex, droga i R'N'R part.2, što više reći? Čekali smo i dočekali, Boyle je održao riječ, a originalni glumci su Bogu hvala i dalje svi živi. Premijera? Čuti ćete.

Što se tiče ostalih dramskih naslova, nabrojat ću još i izuzetno zanimljivi ''Tulip Fever'' Justina Chadwicka s Aliciom Vikander, Dane DeHaanom, Carom Delevigne i Christophom Waltzom, pustolovnu biografsku dramu Jamesa Graya ''The Lost City of Z'', ''The Zookeeper's Wife'' Niki Caro, ''Gifted'' Marca Webba, ''The Book of Henry'' Colina Treworrowa s Naomi Watts, Jacobom Treblayem i Sarah Silverman, biografski o Churchillu ''The Darkest Hour'' (glavne uloge tumače Gary Oldman, Ben Mendelsohn i John Hurt), romantičnu dramu ''The Mountain Between Us'' s Kate Winslet i Idrisom Elbom, nastavak 'ljige' ''Fifty Shades of Grey'', povijesnu dramu o konfliktu znanstvenih genija Thomasa Edisona i Georgea Westinghousea ''The Current War'' s Benedictom Cumberbatchom, Michaelom Shannonom i Nicholasom Houltom u glavni ulogama, redateljski debi glumca Paula Dana ''Wildlife'' s Jakeom Gyllenhaalom i Carey Mulligan, itd, itd...

Od kaubojaca za sad najprimamljivije zvuče rimjek ''The Beguileda'' Soffie Coppole i ''Hostiles'' Scotta Coopera, dok će ratni film protutnjati kroz fanfare Christophera Nolana u njegov spektaklu ''Dunkirk'' (u glavnim ulogama su Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance i Kenneth Branagh), adaptaciju bestselera ''HHhH'' o češkom pokretu otpora i njihovoj tajnoj operaciji 'Anthropid', hladnoratovski špijunski ''Red Sparrow'' i ''The Coldest City'', a nove filmove će nam predstaviti i autorske veličine poput Michaela Hanekea, Giuseppea Tornatorea, Takeshia Kitana, Takashi Miikea, Yorgosa Lanthimosa, Briana De Palme, Terrencea Malicka, Noaha Baumbacha, Paula Thomasa Andersona, Darrena Aronofskog, Asghara Farhadia, Woodya Allena, Györgya Pálfia, itd, itd..itd....

Naravno, valja spomenuti kako ćemo kroz idućih par mjeseci u kinima moći pogledati i potencijlane/izgledne oskarovske kandidate iz 2016. poput hvaljenih ''Manchester by the Sea'', ''Jackie'', ''Silence'' i ''Moonlight'', a show počinje već idući tjedan s iznimnom hvaljenim mjuziklom Damiena Chazellea ''La La Land''

Eto ljudi moj, ne zamjerite na ovakom pustom nabrajanju, al' vjerujte mi da sam se pošteno namučio iskopati makar djelić reportoara nadolazeće iznimne filmske godine. Ne zamjerite ukoliko sam propustio spomenuti neki od filmova vaših glumačkih ili redateljskih favorita, no nadam se da takvih nema suviše. Živi i veseli mi bili!


Reci što misliš!