Ostalo / Kolumne

Sedmi pečat

V kao Victoria!

V kao Victoria!

Polako nam curi i još jedna godina i valjalo bi lagano podvlačiti crte, izdvajati favorite. U tjednu nemaštovitih kino premijera (pritom prvenstveno mislim na naš grad gdje nas je neslavno zaobišao intrigantni "Jobs"), pronašao sam za vas jedan naslov itekako vrijedan preporuke, a koliko je uistinu dobar među ostalima govori i nagrada 'Srebrni Medvjed' za najbolju kameru s posljednjeg Berlinskog festivala. Spremni?

Victoria (L.Costa) je mlada Španjolka koja bolju budućnost odluči pronaći u dalekom Berlinu. Premda već mjesecima živi tamo, djevojka je usamljena i drastično joj nedostaje neko društvo. Prilikom jednog izlaska u noćni klub, ona upozna skupinu mladića (Sonne, Boxer, Blinker i Fuß) koji je bez imalo oklijevanja pozovu u zajednički provod. Kroz razgovor i zafrkanciju, ubrzo se razviju simpatije između Victorie i Sonnea (F.Lau). 

Kako noć sve brže odmiče, Victoria se zbog odlaska na posao nevoljko oprosti s dečkima, no Sonne se ljubazno ponudi da je otprati do kafića u kojem radi. Njihovo kratko i intimno druženje u kafiću iznenada prekinu Sonneovi prijatelji zbog nekakvog iznenadnog posla. Kad se ispostavi da je Fuß (M.Mauff) prepijan za ikakav posao, Sonne na nagovor Boxera (F.Rogowski) zamoli Victoriu da im pomogne...   

Ukoliko su vam duša i tijelo izmoreni i za opuštanje trebate neko visokobudžetno sr...e krcato kompjuterskim efektima i maloumnim scenarijem, preskočite ovaj film. Kako bi rekli naši dragi pythonovci: -A sad nešto potpuno drugačije!-

Victoria (2015)
Režija: Sebastian Schipper
Uloge: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, Burak Yigit, Max Mauff, André Hennicke...
Žanr: Kriminalistički, drama, triler
Trajanje: 138 min.
Snimljen poprilično škakljivom al' ujedno i fascinantnom jednokadrovskom tehnikom, "Victoria" je film koji je prvenstveno namijenjen hardcore filmofilima i festivalskoj publici. Tu se radnja gradi polako, gotovo improvizacijski i pomalo dokumentaristički u maniri starih novovalnih majstora poput Jean-Luc Godarda, no nakon toga iznenada prelazi u jednu pravu adrenalinsku vožnju.  

Treba proći neko vrijeme da se uključite i grubo rečeno, pokažete interes za naizgled amatersku priču, glumu i dijaloge, no čim se to scenarističko klupko započne odmotavati, a nepredvidljive situacije i akcija započnu frcati na sve strane, steknete dojam kao da vas je netko zalio hladnom vodom dok ste bili u dubokoj REM fazi. Zamislite onaj feeling kad primjerice krenete trčati pa polagano bacate nogu pred nogu, no kad se uhvati ritam, a pluća se ispune kisikom, ritam se ubrzava sve jače i jače, preplavljuje vas osjećaj zadovoljstva. Shvaćate ovu alegoriju?

 

Ako ćemo pojednostavniti stvari, "Victoria" je još 'samo' jedna ljubavna priča spontano ubačena u svijet kriminala s ritmom smještenim negdje između Godardovog "Do Posljednjeg Daha" i Tykwerovog "Trči Lola, trči!", no ipak s dovoljno energije i kvalitete da film proglasimo posebnim.

Samoća i izoliranost posjeduju neku zadivljujuću snagu koja s lakoćom ruši bilo kakvu barijeru razuma i logike i upravo je to pokretač ove priče. Sebastian Schipper je autor svjestan činjenice da su ljudi jedna posve čudna bića koja čine još čudnije i nerijetko, nerazumne stvari zbog tog užasavajućeg osjećaja samoće, a to je mislim ujedno i odgovor na pitanje onima koji će se zasigurno zapitati zašto je glavna protagonistica povukla neke neupitno nerazumne odluke.  

Snimljen na jedan izuzetan način (na kojem su se tehnički i konstrukcijski gledajući poskliznuli i mnogo zvučniji autori) i pričom koja stidljivo ali sigurno propituje svakog od nas ponaosob (a pri tom mislim na krivo (ili pravo) donešene životne odluke), "Victoria" je ostvarenje koje bez ikakvog ustručavanja možemo okiti prestižnom titulom jednog od ponajboljih filmova godine. 

P.S.  

U kinu se pojavio i drugorazredni hibrid filma "Brzina" i podžanra tzv. filmova pljačke "Bus 657" (aka "Heist") s hmm.. velikim Robertom De Nirom u jednoj od glavnih uloga. Zašto to govorim? Ukoliko imalo cijenite i volite tu glumačku legendu, onda svakako izbjegnite ovu, još jednu u nizu njegovih 'plaćeničkih' blamaža. Eeeee moj dragi De Niro.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.