Ostalo / Kolumne

Ljubičasta minuta

Naughty or nice?

Naughty or nice?

Jesmo li toliko zatrovani da nam je teško prihvatiti nešto pozitivno?

Što je novo u svijetu bogatih i slavnih? Osim izmišljanja najbizarnijih mogućih imena za podmladak (oh Bože...ili bolje rečeno, oh sveče sveti!), čini se da se zvijezde najbolje zabavljaju kada na svojim Instagram profilima objavljuju selfije bez - zamislite ovo - trunka šminke!

Naravno, to su tako sjajne fotografije da se svakome manje ili više nametne činjenica da je Majka Priroda/Sudbina/Venera u trećem kvartalu bogatima i slavnima podarila i ''prirodnu ljepotu''.

Friški primjer je Eva Longoria, ta divna nezaboravna kućanica koja na selfiju izgleda jednako slatko kao i pod tonama pudera i maskare.

Život je okrutan.

Ako do vas ne dopiru biseri iz žutog svijeta bogatih i slavnih, čestitam, vi čitate samo stručnu literaturu i nemate Internet.

No, u bespućima tog Interneta ponekad naiđete i na neke zanimljivije teme od one kojom sam započela ovaj tekst.

Jedna od njih je eksperiment koji je provela 18-godišnja Amerikanka Shea Glover.

Shea je snimala ljude, točnije, njihove reakcije na upućivanje komplimenta. Nevjerojatno. Gotovo svim ''pokusnim kunićima'' kada bi čuli da su lijepi razvukao bi se veliki osmijeh, a nekima je bilo vidljivo neugodno. Ovo je tako čudno, kaže jedan mladić. Jedna djevojka prasne u smijeh... a druga kaže Shei: Začepi! Puknut ću te!

Evo i videa s reakcijama, pregledan je preko 7,5 milijuna puta:

 

Zašto nam je neugodno primati komplimente, a dobro čujemo kritike i nerijetko nam se lijepe za srce? Zašto ne vjerujemo u svoje kvalitete?

Jesmo li toliko zatrovani da nam je teško prihvatiti nešto pozitivno?

Pojam ''lijepo'' kroz povijest se mijenjao toliko drastično da bi o tome mogli ispisati stotine stranica. No, u ovom ekperimentu riječ ''beautiful'' tek je simbolična, naznaka da netko za vas ima nešto pozitivno, trenutak u kojem vam potpuni stranac izražava svoju naklonost.

Kažu da je za dojam potrebno manje od deset sekundi. Radi se o evolucijskom instinktu, tvrde znanstvenici. Naravno, početne teze podložne su promjeni... A kada nekoga počnete upoznavati, njegove vrline i mane s vremenom se pretapaju u zamućeni kolaž vaše vlastite percepcije koju stvarate iz dana u dan.

Svakodnevno susrećem hrpu ljudi, neki od njih su mi sjeli na prvu, neki stvarno nisu, ali to u ovoj priči i nije tako važno.

Možda ste i vi jedni od onih koji se ne žele fotografirati s onima koji vam nisu dragi, a prisiljeni ste na suradnju. Možda ste i vi jedan mrgudni Štrumpf koji zna prosipati crnilo kada to zaista nije potrebno, a da toga niste uopće svjesni.

Ima nas svakakvih, neki su tolerantni, dok neke napadaju orlovi... u svakom slučaju, zapitajte se koliko ste prema poznatima i nepoznatima bili naughty or nice. I ne samo zato jer je blagdansko vrijeme ''vaganja'' proteklih 365 dana. Povremeno je dobro pročistiti neke odnose i vlastito srce.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.