Ostalo / Kolumne

Sedmi pečat

Simon Pegg i Pythoni u potrazi za smijehom

Simon Pegg i Pythoni u potrazi za smijehom

Bilo koji način okupljanja živućih pythonovaca na istom mjestu, u isto vrijeme, i povrh svega, u istom filmu, razlog je za slavlje

Kako novim generacijama dočarati svu genijalnost i utjecaj legendarne skupine 'Monty Python'? Nikako, da ga je..š!

Absolutely Anything (2015)

Režija: Terry Jones

Uloge: Simon Pegg, Kate Beckinsale, Sanjeeb Bhaskar, Rob Riggle, Eddie Izzard, Robin Williams, Michael Palin, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones, Eric Idle, Joanna Lumley...

Žanr: Komedija, SF

Trajanje: 85 min.

Oni se danas smiju nekim drugim, usudit ću se drsko reći, plitkim oblicima humora koji ne krije nikakvo dublje značenje ili kritiku.

Humoru bez imalo britkosti, sarkazma i filozofije. O.K., znam da su ukusi različiti, al' Pythoni su svetinja i ubijte me zbog tog posve osobnog, bogohulnog mišljenja.

Kazališne predstave i mjuzikli, sporadična okupljanja i manifestacije bili su samo sol na ranu. Pravi fanovi su čekali i čekali, strpljivo i disciplinirano, gotovo poput natjecatelja igre skrivača (ako se sjećate) iz jedne od epizoda njihovog neponovljivog serijala "Leteći cirkus Monthya Pythona", kad.... EUREKA!   

 

Početkom 70-ih, znanstvenici su u svemir lansirali sondu uz pomoć koje bi jednog dana eventualno pronašli neki drugi oblik života. Na našu žalost, sondu je pokupio čudni, divovskoj lignji nalik svemirski brod kojim upravlja superiorno vanzemaljsko vijeće (glasovi Cleesea, Palina, Jonesa, Gilliama i Idlea). S obzirom na njihove visoke kriterije i pravila, vijeće odluči jednom, nasumično odabranom Zemljanu podariti moći s kojima može učiniti štogod poželi, no ukoliko ih upotrijebi na krivi način, oni će uništiti Zemlju. Izbor je tako pao na mizernog učitelja Neila Clarka (S.Pegg) koji sanjari o tome kako će jednog dana postati uspješan pisac u kojeg će se ludo zaljubiti njegova seksipilna susjeda Catherine (K.Beckinsale)....

Prilikom jednog intervjua, Terry Jones je spomenuo kako se ovaj scenarij vrtio po komodama i ladicama njegove radne sobe dugih 20-ak godina i pitanje je dal' bi ikad bio realiziran da ga jednog dana slavni producent Mike Medavoy nije upitao što od gotovog materijala sve skriva po kući. E sad, na kraju balade, pravo je pitanje dal' bi preživjeli bez ovog? Naravno da bi, al' bilo koji način okupljanja živućih pythonovaca na istom mjestu, u isto vrijeme, i povrh svega, u istom filmu, razlog je za slavlje.

Postoji međutim jedan problem, tih istih pythonovaca u filmu gotovo niti nema. Majku li im lijenu! No, no, znam da je bilo govora kako će samo posuditi svoje prepoznatljive glasove, al' ipak sam očekivao (točnije, nadao se) kako će biti daleko prisutniji u cijeloj priči. Eto ga na, jeb..o veliki spojler. Ah, što ćeš, emocije. Svo breme je palo na Peggova pleća i jadan se našao zaglavljen u šupljikavom scenariju koji počiva na ideji jednog, otprilike 10 minutnog skeča. Jones tvrdi da je scenarij koji su on i Gavin Scott složili inspiriran kratkom pričom H.G. Wellesa "The Man Who Could Work Miracles" i ta mu stoji, no 'kvaka' je u tome što smo nešto slično imali prilike već davno vidjeti i u komediji "Bruce Almighty" (2003).

 Fuck that! Neću ipak biti prekritičan poput nekih ogorčenih stranih kritičara. Ima ovdje sasvim dovoljno urnebesnih trenutaka u kojima ćete grcati od smijeha i gotovo se udaviti kokicama (pričam iz osobnog iskustva), a Peggu svaka čast.

Dao je puno više od samog materijala, dokazao je kako je opravdano nenadjebiv britanski komičar već dobro desetljeće i da, pamtit ćemo nikad prežaljenog Robina Williamsa koji nas je i posljednji put (makar glasovno) do boli nasmijao posudivši glas psu glavnog junaka, Dennisu.

Scene s Dennisom i Neilom su za odvaliti od smijeha (na to je čak ukazao i legendarni pisac Douglas Adams koji je pročitao scenarij nešto prije svoje smrti) i kad ih spojite s još nekoliko urnebesnih 'provala', to ispada sasvim dovoljno.

Pythonovci su nam možda ostali i dužni (izuzev Jonesa koji je solidno posložio redateljske kockice), no možemo biti posve zadovoljni s ovom razbibrigom i eventualno se nadati kako ovo nije i kraj priče koja tiče (jbt. koja rima) njihovog udruživanja. Još ovo čitate? Trk u kino! 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.