Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

A Monster Calls: Mračno srastanje

A Monster Calls: Mračno srastanje

Kad spomenemo podžanr fantasy filma, instantno nam kroz misli prolete govoreći zmajevi, trolovi, goblini, vile i kojekakva magična stvorenja, čudesni svijetovi i epske bitke. No, kad taj isti podžanr stopimo s teškom 'drametinom', e onda stvari poprimaju neke mračnije tonove.

Mimo medijski razvikanog nastavka 'Alise', adaptacije 'Warcrafta' ili Spielbergovog 'B.F.G.-a', svoj lagani put u svjetske kinodvorane, prošle godine je započeo i hvaljeni fantasy ''A Monsters Call'' sve traženijeg španjolskog redatelja J.A. Bayone. 

12-godišnji dječak Conor (L. MacDougall) prolazi najteže trenutke svojeg mladog života. Nemoćno svjedoči umiranju teško bolesne majke (F.Jones), školske kolege ga verbalno i fizički zlostavljaju, a ukoliko se dogodi ono najgore, biti će prisiljen na suživot sa mrskom mu bakom (S.Weaver). Da bi stvari bile još i gore po sirotog Conora, san mu redovito prekida noćna mora u kojoj se obližnja crkva i groblje urušavaju u ogromnu provaliju dok on očajnički pokušava spasiti majku kako i sama ne bi kliznula u mračni ambis. Jedne noći, točno sedam minuta iza ponoći, Conora posjeti zastrašujuće drvoliko čudovište (glas Liama Neesona) koje mu kaže kako će mu ispričati tri priče nakon kojih će on njemu prepričati svoju noćnu moru...

Prava veselica od priče, ha? Premda upućeniji filmofili dobro znaju za ime J.A. Bayone (''El Orfanato'', ''The Impossible''..), širem čitateljstvu sam ipak dužan spomenuti kako je dotični u svojem 15+ godišnjem radu bio isključivo sinonim za užas dok veselju i humoru nije nikad bio osobito sklon. Takav je slučaj i sa njegovim trećim dugometražnim filmom ''A Monster Calls''. Pronaći priču o tinejđeru koji pati za zgodnom curom iz susjedstva, ima pokoji kilogram viška ili prištiće po licu i nije neki izazov kakav bi privukao persone poput  J.A. Bayone.

A Monster Calls (2016) Režija: J.A. Bayona Uloge: Lewis MacDougall, Liam Neeson (glas), Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebell, James Melville, Geraldine Chaplin... Žanr: Fantasy, drama Trajanje: 108 min.

No, kad ti u ruke dospije priča (nastala po istoimenom romanu Patricka Nesa) o dječaku koji je prestar da bi bio dijete, a premlad da bi postao muškarac i uz to se još hrva sa svim nedaćama ovozemaljskog svijeta, e onda dileme više nema. To je 'štorija' koja će napokon prodrmati tinejđere navikle na isprazne budalištine tipa 'Twilight' i reći im pokoju pametnu za crne trenutke koje će ih kad-tad zaskočiti u životu.   

Kad se nađeš pred zidom, sudbina te ne pita koliko godina imaš i jesi li spreman suočiti se sa svojim strahovima. Život se urušava oko tebe, a ti pokušavaš u svojoj glavi shvatiti što se događa i što ti je činiti? Bayona je u maniri svojeg mentora Guillerma Del Toroa (op.a. ''Pan's Labyrinth'') suočio takvog protagonista (ovdje dječaka Conora) sa užasima s kojima niti odrasli ne bi znali izaći na kraj.

Dječak rješenja za svoje probleme pokušava pronaći u imaginarnom svijetu kroz kojeg ga vodi drvoliko čudovište. Kroz svoje priče (u filmu dočarane prekrasnom animacijom), čudovište psihički polako pretvara dječaka u muškarca koji mora shvatiti kako u životu nije sve crno ili bijelo, kako naizgled loše osobe i nisi onakve kakvim se čine i kako pravednost ne dolazi uvijek onima koji je zaslužuju.

Ne, ovo nije tipični YA film u kojem ljepuškasti glumčići/manekeni pokušavaju dokazati odraslima svoje vrijednosti dok u prvom planu pljušte specijalni efekti, šareni kostimi ili tipična 'teen' prepucavanja. Ovo je film koji na jedan magičan način spaja intimu i spektakl, bol i mudrost, svjetlost i tamu. Možda je prerano reći, al' gotovo sam siguran da je pred Bayonom karijera s kojom bi mogao dostići svojeg mentora.

Prvi test za mase Bayonu tek očekuje (op.a. novi nastavak megapopularnog serijala 'Jurassic Park''), no bila bi šteta da u budućnosti prihvaća samo takve i slične ponude jer za sad je uspio pokazati i dokazati kako može i sam diktirati pravila igre (za sad je to činio bez pomoći velikih holivudskih studija).

Onima koji od ovog filma očekuju 'popcorn' zabavu koju će u pravilu zaboraviti već nakon izlaska iz kina, preporučam čekanje novog nastavka 'Pirata s Kariba' ili 'Ljepoticu i Zvijer', a svi oni koji žele napustiti kinodvorane impresionirani i duboko dirnuti, čekanju je kraj. Za sad ''A Monsters Call'' još uvijek ne igra u našem kinu, no ukoliko vas ovih dana put odvede u Zagreb, Split i ostale veće gradove, pokušajte pronaći vrijeme i za ovakav dragulj od filma.


Reci što misliš!