Ostalo / Kolumne

Sedmi pečat

Patnje mladih bitnika

Patnje mladih bitnika

Prije nepune dvije godine, kino premijeru je dočekao film kojeg su mnogi desetljećima iščekivali s nestrpljenjem, dok su drugi pak oštrili pera kako bi ga oblatili.

Prekaljeni brazilski redatelj Walter Salles imao je muda za ono što se mnogi prije njega nisu usudili, filmsku adaptaciju beatklasika Jacka Kerouaca 'Na Cesti'.

Kill Your Darlings (2013)

Režija: John Krokidas
Uloge: Daniel Radcliffe, Dane DeHaan, Michael C. Hall, Jack Huston, Ben Foster, JenniferJason Leigh, ElizabethOlsen, JohnCullum, David Rasche...

Žanr: Biografija, drama, romantika
Trajanje: 104 min.
Osobno, mislim da je napravio i više nego solidan posao, no u pretrpanom rasporedu nisam vam tad stigao reći nešto više o tome.

Ovaj put neću preskočiti naše obožavane 'bitnike' premda sad riječ nije o filmskoj adaptaciji nekog od njihovih književnih djela, već o istinitim događajima koji su obilježili sam nastanak beat pokreta, točnije, ubojstvu koje niti dan-danas nije u potpunosti iskristalizirano.

Mladi pjesnik Allen Ginsberg (D. Radcliffe) je početkom 40-ih godina prošlog stoljeća dobio stipendiju za prestižno Columbia sveučilište, no Allen je na sveučilištu pronašao puno više od kvalitetne edukacije. Rastrgan između osjećaja naspram psihički oboljele majke (J.J. Leigh) odnosno ocu koji je i sam pjesnik (D. Cross), Allen na sveučilištu svoju naklonost i divljenje usmjeri buntovnom studentu Lucienu Carru (D. De Haan). 

Druženje sa Lucienom Allena uvede u skriveni svijet buntovnih i stavovima prilično radikalnih istomišljenika koji se okupljaju u stanu misterioznog i Lucienu čudno naklonjenog Davida Kammerera(M.C. Hall). Uskoro Allen i Lucien okupe družinu zvanu 'Nova Vizija' u kojoj se nađu i drogama sklon buntovni pisac WillamS. Burroughs (B. Foster) odnosno briljantni Jack Kerouac (J. Huston)...

 

Zvuči prilično intrigantno i zanimljivo, zar ne? Nažalost, nije. Debitantski dugometražni film redatelja i koscenarista Johna Krokidasa mogao se baviti nekim daleko zanimljivijim aspektima nastanka ove za literarne sladokusce legendarne priče, no Krokidas je koncentraciju prebacio ponajprije na tragični ljubavni trokut Ginsberg/Carr/Kammer. 

Unatoč zanimljivom predlošku, film je na trenutke prilično suhoparan i zamoran te na taj način na momente djeluje kao trećerazredna TV gay drama. Nije problem niti u glumi niti toliko u režiji, koliko u samoj priči koja se za divno čudo poprilično kosi s povijesnim činjenicama. Ne želim vam otkriti točno kojima, no ukoliko pogledate film, a upoznati ste sa aspektima zločina koji se desio u filmu, sigurno ćete se počeškati po glavi u čuđenju.

Prava je šteta što su misteriozni i daleko zanimljiviji Burroughs odnosno Kerouac u ovom filmu tek nešto više od samih epizoda, jer je pravi užitak gledati njihove interpretacije od strane raspoloženih Bena Fostera i Jacka Hustona.

Daniel Radcliffe očajnički želi pobjeći od lika HarryaPottera i to mu je donekle uspjelo u jako dobrom gotičkom hororu 'The Woman in Black' , ovdje mu niti gologuzo širenje nogu u sceni seksa ne pomaže u dosta pasivnom angažmanu. Talentirani Dane DeHaan je ipak puno bolje dorastao zadatku.

Film nije neko veliko otkriće, no ako ste željni saznanja o početcima beat pokreta, nađite vremena i volje za pogledati ovaj film, a ako želite iskrenu preporuku, onda radije pogledajte puno 'življu' i daleko zabavniju Sallesovu adaptaciju Kerouacova 'Na Putu' koja pokazuje sve čari buntovništva ove za povijest značajne literarne prekretnice.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.