Ostalo / Kolumne

Ljubičasta minuta

P kao Prirez

P kao Prirez

S obzirom da je voda došla do grla, u vodu je pala i HDZ-ova izborna mantra - prirez se nametnuo kao logična mjera

Ponovo smo uspjeli.

Zadar je i ovaj tjedan čak dva puta bio u središtu zanimanja. Ne, nije nam stigao još jedan hvalospjev prestižnih svjetskih časopisa, niti smo osvojili kakvo kulturno priznanje. Javnost je mogla čuti dvije zanimljivosti - Zadarski nadbiskup pokrenuo je istragu o za pedofiliju osumnjičenom svećeniku, a gradski oci su obznanili kako će uvesti prirez od ni manje ni više nego 12 posto!

''Znali smo!'' vrišti naslov u jednim dnevnim novinama, a radi se o svima onima koji su, toliko godina kasnije, pod pritiskom lešinarski nastrojenih novinara, priznali kako se o slučaju nastranog svećenika, sve znalo, ali se šutjelo. ''Znali smo!'' oglasili su se i neki oporbenjaci, kao i velik broj dežurnih Internet-komentatora, koji su počeli izvlačiti linkove na one tekstove u kojima gradonačelnik Zvonimir Vrančić govori kako se Zadrani ne trebaju bojati prireza.

Zadrani se najviše trebaju bojati rupa iz kojih se širi smrad.
Obračun prireza ''počinje'' na plaći od 3.500 kuna, a ti će se odreći jednog velikog makijata. Dva velika makijata na trgu bit će dovoljna za one s plaćom od 4.500 kuna. Prirez će za one s plaćom od 10.500 kuna godišnje iznositi 199,68 kuna, a za one koji imaju 15.500 kuna plaće, 296.88 kuna.

S obzirom da je voda došla do grla, u vodu je pala i HDZ-ova izborna mantra - prirez se nametnuo kao logična mjera. Vrančić je čak naziva ''najpravednijom'', jer se svakome uzima jednako. Ne možemo se odreći visoke razine na koju smo navikli - naknadi za novorođenčad, uskrsnica, stipendija, subvencija za privatne dječje vrtiće, jedan je od argumenata kojima se podržava prirez.

Klub vijećnika SDP-a predložit će pokretanje postupka za raspisivanje referenduma o uvođenju gradskog prireza. Smatraju da će donošenje takve odluke imati dalekosežne posljedice na život Zadrana , navode u priopćenju u kojemu također piše da će tražiti da se u tom slučaju primijeni pravo građana na neposredno sudjelovanje o odlučivanju o lokalnim pitanjima na referendumu.

U priopćenju SDP-ovci podsjećaju na članak 18. Statuta grada Zadra u kojemu stoji da "prijedlog za raspisivanje referenduma može dati trećina članova Gradskog vijeća, gradonačelnik, polovica mjesnih odbora na području grada Zadra i 20 posto birača upisanih u birački popis grada Zadra". HSP dr. Ante Starčevića Vrančiću i ekipi šalje jasnu poruku: Dajte ostavku!.

Kažu stručnjaci kako nije dobro odgajati djecu na negativnim primjerima. Kada se vaš maleni vrati iz dvorišta poderanih hlača na koljenima, onda nije dobro reći: ''Pogledaj se, sramoto jedna, isti si ko Šime!" Zapravo, uspoređivanja uopće nisu zdrava. Nije poželjno, kada vaša kćer skupi i treću jedinicu, reći: ''Lina si i ne učiš dovoljno, zašto nisi više kao Luce?'' Zbog toga nema potrebe plasirati podatke o tome koji sve to gradovi u Hrvatskoj prirez imaju od stoljeća sedmog, koje su to općine za koje nikada nismo čuli, i koliko točno prireza plaćaju ljudi koji tamo žive i imaju sreću da rade i za to primaju plaću.

Zadar je najveći grad u Hrvatskoj koji do sada nije razmišljao o prirezu. Gradsku blagajnu opustošila je, kako tvrde, gospodarska kriza, porast PDV-a, ali ponajviše velike rupe u gradskim prihodima od poreza na dohodak, komunalnih doprinosa i poreza na promet nekretnina. Računica je vrlo jednostavna. Svi mi dobro znamo što se događa kada se slaže dug na dug.

U dokumentu koji je dan na uvid vijećnicima tako lijepo možete vidjeti sljedeće: Zagreb je uveo prirez od 18 posto još ''davne'' 2011. godine, a stopu prireza od 10 imaju Varaždin, Šibenik i Knin. Opatija bajna je na 7.5 posto. Lišane Ostrovičke nisu izuzete - stopa je na 6 posto, a u Polači je 10 posto.

Valjda bi nas ti podaci trebali tješiti.

Sigurna sam da one koji su radili na ovoj odluci tješi to što bi, grubom procjenom, gradska blagajna za godinu dana bila ''podebljana'' za 20 milijuna kuna. Dobro dođe za rupe. No, može li nas prirez doista ''spasiti''? Malo je vjerojatno.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.