Ostalo / Kolumne

"Za viši cilj"

Ovdje je košarka sve!

Ovdje je košarka sve!

Srijeda 1. ožujka 2017. godine, ostat će u povijesti djelovanja zadarske navijačke skupine Tornado zapisan kao još jedan poseban datum

Prije nešto malo manje od 19 godina, vodstvo Tornada pokrenulo je veličanstvenu akciju „Kupi ulaznicu ne idi na utakmicu“, gdje se simboličnim prodavanjem karata po cijeni od 10 kuna, sakupljalo za plaćanje kazne Hrvatskom košarkaškom savezu, zarađenu zbog prekida u drugoj utakmici finalne serije između Zadra i Cibone.

Tom prigodom na prostoru Đila uoči četvrte finalne utakmice prvenstva Hrvatske, okupilo se prema nekim tadašnjim procjenama više od 20 tisuća navijača, čija su pjesma i emocije probijale zidove starih Jazina, pružajući jasnu podršku svojem klubu.

Bio je to jedan od najznačajnijih događaja u košarkaškoj povijesti grada Zadra i najbolji pokazatelj zajedništva. 

Vjerojatno ste svi dragi naši čitatelji manje više upoznati sa sutrašnjom akcijom Udruge navijača Tornada, kojom pozivaju sve navijače KK Zadar i sve sugrađane na humanitarno gledanje košarkaške utakmice između Zadra i Cibone, u legendarnim Jazinama. Svojevrsnim bojkotom utakmice na Višnjiku, sigurni smo da će izostankom navijača trenutačno najviše štete imati košarkaši Zadra, koji pod paskom trenera Aramisa Naglića igraju vrlo važnu utakmicu u sklopu regionalne ABA lige protiv Cibone.

Da li je pošteno i racionalno u ovakvim teškim trenucima okrenuti leđa igračima i stručnom stožeru? Nije. Da li su ti isti igrači i stručni stožer to zaslužili? Nisu. A zašto onda to rade, zapitat će se svaki površni poznavatelj košarkaških zbivanja u zadarskoj košarci.

Dolazi Cibona. "Crvena krpa" za navijače, naš najveći sportski rival i dugogodišnji dežurni krivac za svaki veći problem. Još jedna sudbonosna utakmica za klub koji se spašava od ispadanja u posljednjim kolima, a posljednji trofej osvojio je prije devet godina. Sjećate li se uopće toga?

Notorna činjenica je da KK Zadar neće pomoći nikakva vatrogasna mjera u vidu današnje pobjede Zadra nad Cibonom ili da do kraja sezone hrabri momci Aramisa Naglića upišu sve pobjede. Jer doći će ponovno ljeto, pa samim time i pripreme za novu košarkašku sezonu, uoči koje će iz ormara izletjeti neki novi kostur. Neko novo dugovanje, neka nova Fibina blokada ili neko novo prazno obećanje.

Navijačima Zadra je puna kapa praznih obećanja. Vjeruju da će ovim buntovnim potezom započeti neku novu lijepu priču na duže staze, dužu od jedne pobjede ili spašavanja sezone u posljednje tri utakmice. Vjeruju u pošten, transparentan i funkcionalan klub. Vjeruju kako će ova priča biti okidač nekakvim promjenama. Vjeruju u sve slobodnomisleće građane grada Zadra i šire okolice. Vjeruju u drugačije upravljanje klubom i uvjereni su da će odlazak u Jazine poslati puno jaču poruku nego odlazak na Višnjik.

Zašto? Zato što je klub svojim potezima koje vuče u posljednje vrijeme izgubio svaki kredibilitet i poštovanje. Kako igrača, bivših legendi tako i navijača.

Mi vam nećemo sugerirati da odete u jednom ili drugom smjeru. Na vama je da poslušate svoj razum ili srce i donesete odluku. Neće onaj koji je bio na Višnjiku biti više u pravu ili bolji navijač, od onoga koji je pohodio Jazine. Svatko bira svoj put i svi smo na ovaj ili onaj način navijači KK Zadar.

Želja nam je da sve prođe u lijepom i kulturnom okruženju. Bez prozivanja i vrijeđanja. Dostojanstveno ali ponosno. Želja nam je da se ponovno pokaže zajedništvo. Sav prihod od ulaznica bit će iskorišten za pomoć našoj sugrađanki Anđeli Piplović, oboljeloj od Rettovog sindroma i već samo zbog toga akcija je vrijedna pohvale.

Hoće li uz to i drugi građani prepoznati dublju priču, ostaje nam da vidimo. Jedno je sigurno. Skupilo se u Jazinama 200 ili 2000 ljudi, poruka će biti jasna. Čut će se glas za promjene.

Slika sigurno neće biti tako veličanstvena kao 98., ali pjesma i emocije će i ovoga puta probijati zidove starih Jazina. Jer znate kako kažu, emocije su zajebana stvar...


Reci što misliš!