Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

T2 Trainspotting, John Wick: Chapter 2 i Logan: Nostalgija, brutala i ostavština

T2 Trainspotting, John Wick: Chapter 2 i Logan: Nostalgija, brutala i ostavština

Kako smo prošli tjedan još uvijek razglabali i pisali o oskarovskim kandidatima, nisam vam imao prilike prenijeti dojmove o premijerno prikazanom, dugoočekivanom nastavku kultne narko komične drame ''Trainspotting'', odnosno nastavku akcijskog hita ''John Wick''.

Pošto nam se novi kino naslovi (i to izuzetno zanimljivi) redaju kao na traci, ovaj tjedan ću se osvrnuti na spomenute nastavke, a riječ-dvije ću posvetiti i najnovijem nastavku iz serijala filmova o najpopularnijem 'X-Menu' (op.a. Wolverineu) koji je ovaj put oslovljen njegovim 'ljudskim' imenom, ''Logan''.

Prošlo je 20 godina otkako je Renton (E.McGregor) zbrisao svojim frendovima sa zaradom od preprodaje droge i skrasio se u Amsterdamu. Premda si je u tom periodu sredio život (oženjen je, radi i ne drogira se), Rentonu nedostaju stari frendovi i rodni grad. Unatoč spoznaji kako bi ga ti isti frendovi (posebice Begbie i Sick Boy) mogli ubiti zbog onog što im je učinio, Renton se ipak odluči vratiti doma. Po dolasku u Edinburg, Renton prvo svrati kod oca (J.Cosmo), a zatim krene u potragu za Spudom (E.Bremner) i Sick Boyem (J. Lee Miller)...

T2 Trainspotting (2017)

Režija: Danny Boyle

Uloge: Ewan McGregor, Ewan Bremner, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Anjela Nedyalkova, Kelly Macdonald...

Žanr: Drama, komedija

Trajanje: 117 min.

To bi vam valjda trebalo biti dovoljno kako bi 'užgali motore' i trknuli u kino, no prije negoli to učinite (ukoliko već niste), saslušajte dojmove potpisnika ovih redova. Dakle, prvi nastavak sam gledao prije paaa... khmm... 20 godina u neprežaljenom kinu ''Pobjeda'' i sjećam se tog dana kao da je bio jučer. Onako, mulački oduševljen, raznesen i nabrijan, nisam mogao smiriti doživljaj još danima nakon gledanja, a koliko sam zavolio taj film, u korist govori i činjenica kako sam ga kasnije gledao još barem 10-ak puta i upijao kadar po kadar.

Sad, 20 godina kasnije, stariji, a valjda i nešto mudriji, mogu sa sigurnošću reći kako će se ovog nastavka za 20 godina malo tko sjećati. To pak ne znači kako je ovo loš film, dapače, riječ je o posve solidnom nastavku koji će vas na trenutke zabaviti i dirnuti, no mišljenja sam kako ovu generaciju neće 'zveknuti' na način kako je to prvi učinio nama. ''Trainspotting'' je bio i ostao kulturološki fenomen koji je na više načina reflektirao i obilježio 90-e, ali ovaj nastavak, koliko god to želio ponoviti, nije. 

Kad je 2002. autor istoimene knjige Irvine Welsh, izbacio u knjižare nastavak (provokativnog naziva ''Porno''), fanovi filma su nestrpljenjem iščekivali vijest o Boyleovoj adaptaciji iste, ali on im je čvrsto i hladno odbrusio kako je prerano za to. Kasnije je tu izjavu obrazložio tvrdnjom kako čeka da glumci prirodne ostare poput likova u knjizi, no iako je 2009. sve glasnije počeo pričati o mogućem snimanju, postojale su mnoge prepreke i netrpeljivosti na relaciji Boyle/McGregor (kao i s ostatkom ekipe) i od snimanja nije bilo ništa. Kad su ratne sjekire napokon zakopane, Boyle je ponovno uzburkao duhove rekavši kako je i dalje zainteresiran za snimanje ali će scenarij tek djelomično biti baziran na knjizi jer je ona po njegovom mišljenju dosta slabija od prve. 

Sad kad je ta 'njegova' vizija napokon zaživjela, mislim kako bi bilo bolje da se držao originalnog literarnog predloška nego ovog, melankoličnog zatrpavanja nostalgijom i bezbrojnim referencama na prvi nastavak. Fali tu 'šuga', krvi, nazovite kako želite, ali brate... fali. Malo koji prizor će vam se trajno urezati u pamćenje iako se Boyle svojom zaigranom režijom, a glumci raspoloženom glumom svojski trude. Problem je u samoj priči koja je dosta troma i pruža jako malo humora, a previše kopira prizore iz originala. Ukratko, nostalgično podsjećanje na film kojeg smo i ćemo voljeti i... još jedan je*eno dobar soundtrack.

John Wick: Chapter 2 (2017)

Režija: Chad Stahelski

Uloge: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Ian McShane, Ruby Rose, Common, Claudia Gerini, Lance Reddick, Laurence Fishburne...

Žanr: Akcija, kriminalistički

Trajanje: 122 min.

Drugi kino nastavak je nešto posve drugačije. Na njega srećom nismo čekali dva duuuga desetljeća već 'samo' nepune 3 godine. Njegovo ime je ''John Wick'', a sve ostalo je povijest. 

Nakon što je uz pomoć prilično uvjerljivih, a bogme i krvavih argumenata vođu ruskog mafijaškog klana prisilio na primirje, John Wick (K.Reeves) je konačno odlučio nasilnu prošlost ostaviti za sobom. Na njegovu žalost, mir je kratko potrajao pošto mu je na vrata ubrzo pokucao talijanski mafijaš D'Antonio (R. Scamarcio) sa zahtjevom da mu ovaj vrati stari dug. Wick odlučno odbije ponudu, nakon čega mu D'Antonio sravna kuću sa zemljom. Wick se po strogim pravilima organizacije ne može osvetiti D'Antoniu dok god mu se ne oduži...

Dalje vam neću otkrivati sadržaj filma jer bi na taj način manje-više otkrio kompletan zaplet, no vjerujte mi kad vam kažem, ovdje vas najmanje zanima šupljikava priča. Ukoliko to još niste učinili, krajnje je vrijeme da se upoznate s likom i (ne)djelom Johna Wicka. Prvijenac je po prikazivanju svojom eksplozivnošću raznio publiku, a Boga mi i kritiku i kreirao jedan od najvećih hitova u karijeri tad već pomalo zaboravljenog Keanua Reevesa. Jesu li hvalospjevi bili pretjerani? Da ukoliko niste ljubitelj akcijskog žanra, prezirete nasilje i isključivo preferirate arthouse naslove ili budalaste romantične komedije/fantazije s ljigavim pričama.  

Ovo je mokra fantazija za sve tvrdokorne fanove žanra i ukoliko marite za detalje kao što su priča i dijalozi (mada uistinu nisu toliko 'cheesy'), onda bolje prekinite čitanje. Ostali? Trk u kino jer ovo je jedan od onih rijetkih nastavaka koji se može pohvalititi epitetom 'bolji'. Naš vrijedni Keanu se dobrano namučio i oznojio u pripremama za repriziranje svoje ubilačke role da bi ga bilo koja specijalna postrojba mogla odmah ubaciti u svoje redove (ne zajebavam se).  

U ovom nastavku, ljestvica je podignuta još i više, negativci se gomilaju u enormno brdo leševa (neki su si dali truda i izbrojali 128 (!!!) mrtvih od strane našeg dragog Wicka), akcija je nabrijana na maksimum, kosti pucaju na sve moguće načine, krv štrklja u mlazovima, a meci frcaju ka kokice iz vruće tavice. Mislim da vam više ništa ne trebam govoriti. Eh da, ponovni filmski susret Reevesa i Fishburna (op.a. šifra – ''Matrix'') – neprocjenjivo.           

P.S. u par scena se pojavljuje i legendarni Franco 'Django' Nero. Obavezno u kino!

A kao šlag za kraj ove trostruke priče ostao nam je junak koji to nije želio biti.

Godina je 2029., Logan (H.Jackman) polako gubi moć regeneracije, njegovo tijelo osjetno stari i već je ispunjeno gadnim ožiljcima. Njega to ni ne zabrinjava osobito pošto je nekoliko godina ranije u jednom incidentu manje-više izgubio sve svoje X-Men prijatelje. Svijet se promjenio, mutanti se više gotovo niti ne rađaju, a on svoju bol utapa u alkoholu dok noći provodi kao vozač limuzine kako bi skupio novac za toliko željenu jahtu i lijekove za oboljelog doktora Xaviera (P. Stewart). Jednog kišnog dana, za pomoć mu se obrati odbjegla medicinska sestra Gabriela (E. Rodriguez) koja mu ponudi veliku svotu novca da nju i njezinu kćer Lauru (D. Keen) odveze u Sjevernu Dakotu...

E sad, prije negoli kažem riječ-dvije o ovom filmu, jedno malo upozorenje! Znam da dosta roditelja svoju djecu bezbrižno pusti u kino da pogledaju one svoje 'superjunačke budalaštine', al' na ovaj ih (ukoliko nisu napunili 16 i više godina) nipošto ne puštajte. Zašto? Nasilje je ekstremno i stvarno postoji nemali broj prizora u kojem na sve strane letaju raskidani udovi, pršte lubanje i sl. gadarije. Sad kad smo to razjasnili, idemo dalje.

Logan (2017)

Režija: James Mangold

Uloge: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Elizabeth Rodriguez, Richard E. Grant, Eriq La Salle, Elise Neal...

Trajanje: 137 min.

Žanr: SF, akcija, drama

Upućeniji u filmska zbivanja su već mogli saznati kako je ovo službeno i posljednja filmska avantura najpopularnijeg 'X-Mena' (u interpretaciji Hugha Jackmana, naravno), no za razliku od prva dva 'solo' nastavka ovaj će vas sigurno ostaviti bez daha. I dok smo u Marvelovim filmovima navikli na jedan infatilniji pristup likovima i radnji (jbg., kako bi ih inače mogla gledati i dječica?), svijet X-Mena (i dalje prava na filmske adapatacije polaže studio ''20th Century Fox'') je dosta kompleksniji i daleko više pažnje je posvećeno dubljoj karakterizaciji likova.  

Pod redateljskom palicom Bryana Singera mogli smo tako pogledati neke od ponajboljih filmova tzv. superjunačkog žanra, no premda je Wolverine kao najpopularniji lik jedini (''Deadpool'' je posve drugačija priča) dobio 'svoje' filmove, do sad i nismo imali nekog osobitog razloga za klicanjem. Sad? Remek-djelo!  

Redatelj James Mangold je proanalizirao svoje pogreške iz posljednjeg nastavka (meni osobno i nije bio toliko loš), inspiraciju za priču djelomično pronašao u hvaljenom stripu o Wolverineu ''Old Man Logan'' te se dotakao tema o ranjivosti i smrti, očinskim figurama. Sve to je obojio mračnim tonovima, nakrcao brojnim referencama i posvetama kultnim westernima poput ''Shanea'' i filmovima ceste, nasilje uzdigao na maksimum, a svoje (anti)junake bacio u pustoš i beznađe.  

Oooo da, ako se netko od Marvelovih junačina ikad približio 'vitezu tame' (op.a. Batman),  to je naš mrzovoljni Wolverine. No, dok čovjek-šišmiš ne gubi poriv za provođenjem pravde, Wolverineu je puna kapa svega i samo želi isploviti na pučine gdje će u miru provesti posljednje dane života. Ima tu mnogo simbolike i ozbiljnih tema za razgovor, ali umjesto da vas dodatno davim podrobnijim analizama, još jednom ću vas potjerati u kino.  Obavezno pogledati!


Reci što misliš!