Ostalo / Kolumne

iz martinog inboksa

Dan žena i ostali dani

Dan žena i ostali dani

Od trenutka kad se rodiš kao ženska osoba pa sve do posljednjih riječi koju će ti potiho uputiti nakon što te više ne bude- bila je baš prava žena-, pratit će te u stopu sva moguća nenapisana „ženska pravila“ koja ćeš više ili manje uspješno ostatak života morati poštovati. Ili nećeš, ako si pametna.

Nemoj se penjati po drveću, to dečki rade.  Ne igraj se bratovim autićima nego pomozi mami postaviti stol. Budi pristojna. Obuci onu rozu haljinicu i pazi da je slučajno ne zaprljaš. Ne nosi previše kratku haljinu, šalješ krivu poruku.  Žene bi trebale manje psovati. Odaberi primjerenije zanimanje, kako ti misliš biti pomorac, ženo ? On je bolji kandidat za Vašu poziciju, Vi imate malo dijete koje može dobiti virozu u svakome trenutku pa ćete morati uzimati bolovanje, shvaćate?

Postoji mit da su jednog muškarca na razgovoru za posao pitali kako namjerava uskladiti obiteljski život i karijeru.

Nije problem u ženskim mogućnostima/nemogućnostima nego u nametnutom sklopu koji nam  se usađuje odmalena i njeguje ostatak života.

Tvoja osobnost može biti miks Đorđa Balaševića u PMS-u i Arnolda Schwarzeneggera.

Možeš sama promijeniti ulje u autu, ne dramatiziraj.

Možeš kuhati u štiklama i savršeno isfenirane kose slušati AC/DC na najjače.

Možeš imati muža, troje djece pa otići na tri pive nakon što ti nedjeljni kolač propadne.

Možeš postati i automehaničarka ako te to dovoljno zanima.

Možeš i moraš zaobići „10 stvari koje ga jako živciraju kod tebe“ tekstove.

Možeš i jednom reći kćeri da u životu nije dovoljno samo biti lijepa i zgodna. Možeš joj reći i da će jednoga dana imati proširenije pore, umornije oči i izraženije bore, ali da će sve to biti puno manje bitno ako bude pametna, samostalna i neovisna.

Došlo je vrijeme u kojem se „muškarci“ s muškarcima obračunavaju pomoću  Instagrama (prošlogodišnji slučaj Kojić-Milan) a još veći „muškarci“ sa ženama pomoću šaka i oružja. Reći će svaka starija baka da je toga bilo oduvijek samo što nije bilo Interneta pa se nije znalo. Ako se i saznalo, šutilo se. Sramilo. Sakrivalo.

Danas se na sreću ništa ne može sakriti, ali s druge strane i na žalost jer nam skoro pa svakodnevno sa portala vrište vijesti  o ubijenim ženama koje su bile žrtve uzastopnog zlostavljanja od strane počinitelja.

„Femicid“ je teška  riječ koja opisuje ubojstvo žene iz mržnje ili pokušaj da se terorom dovede ženu do podređenog položaja u odnosu na muškarca.

„Stravično ubojstvo žene“  je skoro pa normalno prihvaćen naslov vijesti a zbog učestalosti je prestao izazivati jezu. Naslov koji najčešće znači- prethodno je bila zlostavljana. Krivac je prijavljivan policiji. Pišljiva zatvorska kazna.

Nije teško zaključiti da danas  ženama ne treba usahli karanfil kojeg će dobiti na ulici ili „sretan ti dan Žena, kraljice“, uz neki standardni  girl power motiv.

Prošlo je Valentinovo, news feed je bio zatrpan fotografijama prstiju.  Zaručnička pstenja su blistala uz prigodan „I said yes“ opis.

Danas su na redu prigodne osmi mart čestitke.

Danas smo najjače i najravnopravnije ikad.  Skoro. U teoriji.

Tek u trenuntku dok žena sa građevinske skele  bude zviždala za muškarcem priznat ću da smo bar mrvicu izjednačene.

Sretan Vam osmi mart!


Reci što misliš!