Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

The Lost City of Z: Život i smrt istraživačkog đankija

The Lost City of Z: Život i smrt istraživačkog đankija

Netko je ovisan o kavi i čokoladi, netko pak o cigaretama, alkoholu ili ne daj Bože drogi, a netko tko se zove Percival Fawcett, o izgubljenom gradu u srcu prašume. Kako to izgleda kad te opsesija stisne čvrsto za muda i ne pušta do posljednjeg daha?

Literarnih i filmskih odgovora na takvo i slična pitanja dobili smo već na desetke, stotine pa i tisuće puta, no malo tko je na ovako grandiozan način prepričao priču o čovjeku koji je započeo lavinu. 

Unatoč vjernom služenju kralju i domovini, bojnik Percival Fawcett (C.Hunnam) teško je mogao u očima moćnika sprati ljagu obiteljskog imena koju mu je svojevremeno nanio otac sa svojim kockarskim i alkoholičarskim osobinama. Ipak, nova prilika mu se ukazala onog dana kad ga ja kraljevski geografski institut odlučio angažirati za mapiranje neoznačenog područja na granici Bolivije i Brazila. Premda je ta zahtjevna zadaća uz slavu i priznanja sa sobom nosila i rizik od kojekakvih opasnosti koje su vrebale iz svakog kutka džungle, Fawcett se uz razumijevanje supruge Nine (S.Miller) odlučio upustiti u avanturu koja će se vremenom prerasti u opsesiju. 

Naime, Fawcett je s kolegom Costinom (R.Pattinson) po dolasku na spomenuti teren od lokalnih domorodaca načuo priče o izgubljenom gradu i drevnoj civilizaciji skrivenoj daleko od ljudskih očiju i ušiju. Vrativši se u domovinu, Fawcett je svoja otkrića podjelio s uvaženim članovima instituta, no oni su ga dočekali s posprdnim ruganjem i negiranjem, uvjeravavši ga kako domoroci nisu sposobni za takva postignuća. Fawcett nipošto nije želio odustati od svoje potrage. Skupio je nova sredstva i opremu te se vratio u džunglu...

I tako priča o Fawcettu ide dalje i dalje, no vi imate osjećaj kako je tih gotovo dva i pol sata proletjelo u tek jednom treptaju oka. Ostali ste opijeni, zavedeni i zaluđeni tim prekrasnim prizorima, tim retro osjećajem epskih spektakala koji su nekoć suvereno vladali velikim platnima. Ne, nije ovo niti 'Indiana Jones' niti 'Lawrence od Arabije', a opet, u jednu ruku i jest.

The Lost City of Z (2016)

Režija: James Gray

Uloge: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Tom Holland, Edward Ashley, Angus Macfadyen, Ian McDiarmid, Harry Melling, Franco Nero, Daniel Huttlestone...

Žanr: Biografski, avantura, drama

Trajanje: 150 min.

Zbunjujuće? Veliki Arthur Conan Doyle je iz amazonskih pisama svojeg prijatelja Fawcetta dobrano crpio inspiraciju za slavni avanturistički roman 'The Lost World', no on je bio tek jedan od brojnih zaljubljenika u lik i djelo ekscentričnog istraživača.

Priča o Fawcettu je poput njegove opsesije za izgubljenim gradom postala sama po sebi  i opsesija mnogih istraživača, biografa, arheologa, pisaca, a među ostalima je zapela za oko i proslavljenom piscu i novinaru 'The New Yorker' magazina, Davidu Grannu. Isti je krenuo u svoju potragu za istinom, načuo mnoge priče i legende, a u konačnici to i objavio u bestseleru ''The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon''. 

I prije negoli je Grannov roman ugledao svjetlo dana (2009.), dospio je u ruke Bradu Pittu i njegovoj produkcijskoj kući 'Plan B' koja ga je ushićeno proslijedila redatelju Jamesu Grayu (''Little Odessa'', ''The Yards'', ''We Own the Night'', ''Two Lovers''...). Ovaj ga je pročitavši ostao iznenađen Pittovom ponudom za adaptacijom pošto u svojem dotadašnjem opusu nije radio slične periodičke filmove. No, stvari ipak nisu išle glatko. Gray se mučio s pisanjem scenarija i pripreme za snimanje su se razvukle na dugačkih 6 godina (!). 

Pitt je u međuvremenu morao odustati od glavne uloge, a isto je svojevremeno učinio i Cumberbatch zbog svojeg pretrpanog rasporeda. Kompleksna uloga Fawcetta na kraju je pripala Charlieu Hunnamu, no koliko god ga zavolio kao Jaxa Tellera  u kultnom TV serijalu ''Sons of Anarchy'', paralelno sam i stekao mišljenje kako ne posjeduje dovoljno karizme da ovo odglumi u maniri velikih glumaca poput Petera O'Toolea u spomenutom 'Lawrenceu'. 

Nije on bio ovdje loš, stvarno se trudio, na momente me i uvjerio, al' čovjek uvijek glumi isto. Bio on lider bajkerske bande, pilot 'jaegera' ili slavni istraživač, pogled mu je jednako blagoteleći, a hod huliganski. Je*eš takvu glumu kad te u svakoj zajedničkoj sceni zasjeni Robert 'The Twilight' Pattinson! Nisam mogao vjerovati kako je dovoljno takvog pozera sakriti iza hrpe facijalnih dlaka (čitaj, brade) i ovaj glumi kao veliki. Minimalizam, karizma i totalna uvjerljivost. Pattinson, sjedi 5! Ista stvar je i sa Siennom Miller. Nije nikad spadala u A klasu glumica, al' ovdje je svoj posao uradila i više nego uvjerljivo. 

No, glumi unatoč, stvari spašava sam Gray koji je ovaj prilično zahtjevan film suvereno odrežirao i stilski (a bogme i pričom) odveo u dobro poznate vode ludila (točnije, srce tame) jednog Conrada ili primjerice Herzoga (''Aguirre, the Wrath of God''). Progovorio nam je usput i o klasnim razlikama na početku prošlog stoljeća, emancipaciji žena, a prije svega o opsesiji. Poriv koji je jači od bilo kojeg oblika razuma. Ideja koja je snažnija od tropske groznice, kanibalističkih plemena i zmija otrovnica. Snaga za otkrićem koja te gura preko svih granica. Da, Gray je tu uspio. Nije pokušao kopirati spomenutog Herzoga, velikog majstora spektakla Davida Leana, Johna Hustona (šifra. ''Blago Sierra Madre''), a bogme niti Coppolinu 'Apokalipsu'. Ne, Gray je ostavio svoj pečat. Možda ne savršen, niti posve originalan, al' dovoljno dobar da vam ostane u dugom sjećanju.

No, prije negoli se eventualno uputite u kino, moram vas nažalost još jednom podsjetiti i upozoriti kako se holivud niti ovaj put nije suviše zamarao istinitom kronologijom događaja (pritom ne mislim na očigledno fiktivni svršetak). Ali nije sve za zlo, ako ništa drugo, barem ćete se sami baciti na istraživanje lika i djela ovog uistinu posebnog lika. Tko kaže da i istraživanje nije neka vrsta droge?


Reci što misliš!