Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Guardians of the Galaxy Vol.2: Integalaktička disfunkcionalna obitelj je ponovo na okupu i rastura još i jače!

Guardians of the Galaxy Vol.2: Integalaktička disfunkcionalna obitelj je ponovo na okupu i rastura još i jače!

Oni se ne zovu niti Iron Man, niti Thor, niti Kapetan Amerika, a bogme niti Hulk, al' koga brige za te razvikane superherojske zvijezde zvane 'Avengers' kad galaksijom drmaju egoistični kvazijunak, vulgarni rakun, nabildani šaljivdžija, hodajuće drvce i opaka ratnica?

Nastavak jednog od najugodnijih Marvelovih iznenađenja i općenito ponajboljih strip adaptacija ikad stigao je u kina. Što još čekate?

Nakon junačkog spašavanja galaksije od zastrašujućeg Ronana, ekipa (sad već svima znana kao 'Čuvari Galaksije') je odlučila mudro unovčiti svoje usluge pa je tako priskočila u pomoć samodopadnim stanovnicima planete Sovereign. Nakon uspješnog uklanjanja prijetnje u obliku gigantske hobotnice, Čuvari od svojih klijenata umjesto novčane naknade zauzvrat zatraže njihovu zarobljenicu i Gamorinu (Z.Saldana) sestru Nebulu (K.Gillan).

Guardians of the Galaxy Vol.2 (2017)

Režija: James Gunn

Uloge: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Michael Rooker, Karen Gillan, Kurt Russell, Pom Klementieff, Sean Gunn...

Žanr: SF, akcija, avantura, komedija

Trajanje: 136 min.

I sve bi to prošlo o.k. da nepopravljiva lopuža Rocket (glas B. Cooper) nije usput maznula i skupocjene baterije svojih poslodavaca. Čuvari uz pomoć misterioznog pomagača uspiju pobjeći potjeri bijesnih stanovnika Sovereigna, a ubrzo saznaju kako je neznani pomagač nitko drugi doli Quillov davno nestali otac Ego (K.Russell).

Kad je predsjednik 'Marvel Studios-a' Kevin Fiege 2010. spomenuo kako u širenju svojeg sverastućeg MCU-a (op.a. 'Marvel Cinematic Universe') razmišljaju i o adaptacijama nekih, širim masama manje znanih stripova i likova iz svoje bogate galerije junačina, malo tko je očekivao da će svoju priliku dobiti i prilično otkačeni 'Guardiansi'.

Ipak, niti godinu dana kasnije Fiege je još jednom spomenuo tu mogućnost i svi su počeli pričati o 'freakin' Guardiansima. Kako li će se za Boga miloga takvi likovi uopće uklopiti u svijet superjunačina kad oni to nisu. Oni su obični svemirski šljam, lopovi, otpadnici i kriminalci koji samo smišljaju načine kako će jedan drugom smjestiti. 

No, nakon silnih uspjeha s prijašnjim adaptacijama, nitko se nije niti usudio glasno spomenuti kako bi to mogao biti prvi veliki 'Marvelov' fijasko. I nije. Te filmske 2014. svijet je napokon upoznao najduhovitije, najoriginalnije i najotkačenije (anti)junake u već pomalo klišejima zatrpanom svijetu superjunačina (naravno, tako je bilo sve do dolaska 'Deadpoola', ali to je neka posve drugačija priča).

Svi su glasno klicali 'eureka', kritičari su se nadglašavali u hvaljenju redatelja/scenariste Jamesa Gunna i glumačkog ansmabla, a publika je hrlila u kina i na kraju u 'Marvelovu' škrinju blaga donijela impresivnih 770 (i nešto sitno) milijunčića dolara. Sam Bog zna koliko su još zgrnuli od prodaje figurica (baby Groota pogotovo), majica i tko zna čega sve ne, ali svima je bilo jasno kako je jedna, gotovo suluda odluka o snimanju filma o anonimusima polučila neslućeni uspjeh. Odmah su počele priče o snimanju nastavka. I tri godine kasnije...eto nas.

Prve kritičarske projekcije nisu izazvale neke osobite salve oduševljenja. Manje-više su svi bili zadovoljni, ali su isto tako i zamjerili na manjku originalnosti i svježine, ponavljanju viđenog i bla., bla., bla. Ruku na srce, takve kritike su mi osobno čak i pomogle jer sam na osnovu istih u kino otišao bez neke pretjerane euforije, a na kraju se doma vratio sa razvučenim osmijehom na licu. Istina, neke scene su već isfurane u prvom nastavku (mali Groot pleše), priča i nije osobito grandiozna, ali... film je je*eno zabavan! 

Gunn je scenarij prvenstveno centrirao na odnos između likova. Svi su oni naizgled nespojivi, egoistični i pokvareni, ali u dubini svi pate od istog problema. Jednom nedostaje majka, drugom otac, trećem obitelj, četvrtom sestra i prije negoli se odjavna špica odvrti, svi shvate kako su u biti oni jedna prava mala sje*ana obitelj. Gunn ipak nije dozvolio da takve teme padnu u zamku patetike (kakvu smo prečesto viđali u Marvelovim filmovima) već bi na prve znakove istog, scenu naprasno prekinuo nekim gegom. E to te ja pitam! 

Pogodak su svakako bila i glumačka pojačanja (posebice veteran Kurt Russell kao Quillov egoistični otac khmmm...Ego i Pom Klementieff kao njegova paa.. recimo štićenica  Mantis), no još više smo dobili i od originalne glumačke postave. Dave Bautista je ovaj put briljirao u ulozi razbijača i najvećeg šaljivdžije u ekipi Draxa, a nije puno zaostao niti rakun opaka jezika (glas posudio Bradley Cooper), Rocket. Quill i Gomora se vole (mada ona tvrdi suprotno), a Groot je...paaa...sladak (?).  

Humor je gotovo konstantan (i urnebesno dobar) i evidentno je kako je Gunn i ovaj put imao totalnu kreativnu kontrolu. Reference na 80-e su osim glazbene podloge prisutne i kroz neke druge elemente, a ispaljeni 'cameo' je imao i jedan glumac čije ime vam neću spomenuti (ne, ne mislim na Stallonea koji se tu također pojavljuje).

Žalosti me jedino što u kinu nije bio veći broj ljudi, no s druge pak strane me veseli činjenica kako je ta ista šaka ljudi guštala u filmu čemu u korist govori i činjenica kako se smijeh učestalo prolamao kindovoranom. Mene je u konačnici film iskreno zabavio i mogu vam reći kako se unaprijed veselim novom (već najavljenom) trećem nastavku. A sad... u kino!


Reci što misliš!