Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Alien: Covenant – Ridleyeva igra na sigurno

Alien: Covenant – Ridleyeva igra na sigurno

Premda je već dobro zagazio u 80-u godinu života, Sir Ridley Scott se ne predaje. Na radost mnogobrojnih fanova filmskog fenomena zvanog ''Alien'', stari meštar nam je prije 5 godina isporučio prednastavak imena ''Prometheus'', no nisu baš svi bili oduševljeni filmom i idejom na kojoj je priča počivala.

Umjesto svima dobro znanog, slinavog krvožednog predatora Scott je želio nešto novo, više. Tko smo, što smo i zašto smo? Nove generacije nisu marile za tako kompleksne teme, one su željele krv, a ne teološko-darvinsko filozofiranje. Novi prednastavak (!) je tu, a što je Ridley ovaj put učinio, pročitajte.

2104, prilikom leta ka udaljenom planetu Origae-6, neutronska baklja izazove oštećenja na kolonizatorskom brodu 'Covenant' pri čemu strada nekoliko članova posade i putnika. Android Walter (M.Fassbender) sukladno protokolu probudi preostale članove posade kako bi sanirali oštećenja.

Pošto je u nesreći smrtno stradao i kapetan Branson (J. Franco u bizarnom 'cameu'), zapovjedništvo preuzme pomalo nesigurni, reliogiozni prvi časnik Oram (B.Crudup). Nakon što jedan od članova posade slučajno uhvati signal (šumovito pjevušenje pjesme Johna Denvera 'Take me home, country roads') s obližnjeg, nepoznatog planeta, Oram u dogovoru s ostatkom posade odluči promjeniti rutu kako bi provjerili izvor misterioznog signala...

Zvuči (pre)poznato? E pa... i da i ne. Nakon mlake reakcije (kako kritike, tako i gledatelja) na spomenutog ''Prometheusa'', Scott je polako počeo 'mjenjati ploču'.

Alient: Covenant (2017)

Režija: Ridley Scott

Uloge: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demián Bichir, Carmen Ejogo, Amy Seimetz, Guy Pearce...

Žanr: SF, horor

Trajanje: 123 min.

Prvotno je zamislio nastaviti priču o podrijetlu misterioznih 'inžinjera' i pozdraviti se sa svojim 'beštijama', no eto, fanovi su željeli 'aliene' i Scottov otpor je u konačnici djelomično slomljen.

Zašto djelomično? Pa zato što nije mogao tek tako prekinuti započetu ideju, a s druge strane, morao je nekako slinavce ponovno vratiti u igru. Tako komplicirana scenaristička zadaća pala je na pleća iskusnog Johna Logana (''Any Given Sunday, ''Gladiator'', ''The Last Samurai'', ''Skyfall''...), no mišljenja sam kako dotični ovaj ispit ipak nije položio s najboljom ocjenom.  

Suviše stvari nam je poznato otprije, a darvinovska filozofija stopljena s onom, toliko isfuranom idejom o 'ludom znanstveniku' baca veliku mrlju na kompletan dojam. Scott je svoj posao kao i uvijek odradio besprijekorno i vizualni dojam je stravično dobar i magičan, no u to nitko nije niti sumnjao. Ipak, ne mogu se oteti dojmu kako se stari majstor oko određenih prizora nije suviše zamarao jer djeluju gotovo pa preslikano iz prethodnih nastavaka. Pričalo se mnogo i nekim poprilično gadnim prizorima i takvih uistinu ima, no nakon toliko odgledanih filmova i serija krcatih eksplicitinim nasiljem, isti ovdje djeluju paa... normalno gadljivi (?).  

Uz spomenuti vizualni dojam i pojedine izuzetno efektne prizore, u najboljem sjećanju će nam ostati maestralni Michael Fassbender dok je s druge strane sirota Katherine Waterston unatoč vidnom angažamanu ovdje  djelovala tek kao blijeda kopija Sigourney Weaver. Kad već spominjem glumce, istaknuo bi dobru rolu inače pouzdanog Billya Crudupa, a što se tiče ostalih, izuzev Danny McBridea svi su manje-više potraćeni i iskorišteni kao 'meso za klanje'.

Osobno mislim da bi bilo bolje da se Scott zadržao na prvotnoj ideji i proširio svijet misterioznih inžinjera, jer ovako smo dobili tek još samo jedan reciklirani (pred)nastavak s nekim prilično naivnim zaključcima. No, da ipak ne bih bio prekritičan, reći ću kako se fanovi žanra mogu puna dva sata opustiti i odmoriti od svakodnevnih životnih nedaća i uživati makar u vizualnom savršenstvu pomalo umornog majstora Scotta.


Reci što misliš!