Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Wonder Woman: Kad muškarci zajebu, žena spašava svijet!

Wonder Woman: Kad muškarci zajebu, žena spašava svijet!

Superman, Batman, Spider-Man, Iron Man, Thor, Hulk, Captain America, X-Men....itd., itd., itd. Ma krasno, a što je sa superjunakinjama? Zašto su žene opet podređene 'muškarčinama u tajicama' i nikako ne dobivaju svoju priliku za dokazivanjem?

Istina, na kapaljku je bilo i takvih pokušaja (''Supergirl'', ''Catwoman'' pa čak u jednu ruku i ''Elektra''), al' brate mili, učinili su ih tako grozno da bi prosječni gledatelj lako pomislio kako iza takvih nedjela stoji neka šovinistička urota. Što se holivudskih moćnika tiče (ili se barem do nedavno ticalo), u filmu o 'junačinama' žena isključivo treba biti ljubavni interes/pomutnja, razlog za spašavanjem ili druga violina u uštimanom orkestru (čitaj ''Avengers'' ili ''X-Men''). E pa neće više ići.

Nakon godina kopanja u zlatnom rudniku i premišljanja o tome da li učiniti tako što ili ne, 'DC je napravio onaj prvi korak o kojem fanovi suparničkog 'Marvela' jako dugo sanjare (op.a. to bi se trebalo promjeniti 2019. s nedavno najavljenim filmom''Captain Marvel'') i na velikom ekranu smo konačno dobili junakinju pred kojom se muške kolege mogu pokriti svojim ofucanim plaštevima i potrčati/poletjeti doma plačući za mamicom.  

Današnjost. U prostorijama slavnog muzeja 'Louvre' zatičemo Dianu Prince/Wonder Woman (G.Gadot) kako zaprima pošiljku u kojoj se nalazi dobro očuvana fotografija iz Prvog svjetskog rata. Diana se zureći u fotografiju na kojoj se uz nju nalazi i par prijatelja počne prisjećati svojeg djetinjstva na tajanstvenom otoku Temiskiri. Skriven od očiju svijeta, otok pruža utočište za Amazonke, plemenite ratnice boga Zeusa. 

Vladarica Amazonki, kraljica Hippolyta (C.Nielsen) želi da njezina kćer Diana izraste u mudru ženu, no malena žudi za borbom i učenjem vještina ratovanja.

Wonder Woman (2017)

Režija: Patty Jenkins

Uloge: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Danny Huston, David Thewlis, Connie Nielsen, Elena Anaya, Lucy Davis, Saïd Taghmaoui, Ewen Bremner ...

Žanr: Akcija, avantura, fantazija

Trajanje: 141 min.

Unatoč majčinoj zabrani, Diana uz pomoć svoje tete Antiope (R.Wright) poskrivečki započne obuku, a kad ih otkrije, Hippolyta umjesto kazne naloži Antiopi da od nje učini ratnicu kakvu Amazonke nikad prije nisu imale.

Godine (stoljeća) proteknu u vježbama i učenju sve dok se s neba iznenada u more ne sruši avion. Diana spasi pilota Trevora (C.Pine), no ubrzo ih napadnu njemački vojnici što izazove bitku u kojoj uz vojnike stradaju i brojne Amazonke. Trevor im nakon borbe prizna kako je špijun koji ima podatke s kojima može spriječiti smrt milijuna nedužnih i Diana zaključi kako iza svega stoji zli bog rata Ares...   

Po stranu sad s istoimenom kultnom TV serijom iz '70-ih. Trebalo je proći kroz džungle i prašume nerazumijevanja, kucati od vrata do vrata slavnih filmskih studija i kumiti samodopadne producente da napokon kažu: - Aleluja! Hollywood je stvorio superjunakinju!.

Kao što sam već u uvodu spomenuo, takvih traljavih pokušaja je već i bilo, no malo tko se usudio dirnuti one najslavnije, Wonder Woman. Prvi pravi pokušaji počeli su se readati tamo sredinom 90-ih kad je takvu senzaciju umalo stvorio proslavljeni redatelj Ivan Reitman. Poslije njega su u priči bili i Joel Silver odnosno redatelj Jon Cohen. Govorkalo se kako će vatrenim bičem vijoriti Sandra Bullock, Angelina Jolie, Catherine Zeta-Jones, Megan Fox pa čak i Beyonce, no do početka milenija nitko nije poduzeo neke konkretnije poteze.

Razvuklo se to i u godinama koje su nadolazile sve dok 2015. nije obznanjeno kako se takve delikatne zadaće prihvatila pomalo zaboravljena, al' izuzetno talentirana redateljica Patty Jenkins (op.a. zaslužna za višestruko nagrađivanu biografsku dramu ''Monster''). Scenarij su joj 'servirali' začetnik DC-ovog filmskog preporoda, Zack Snyder, odnosno Alan Heinberg i Jason Fuchs, dok je za naslovnu ulogu odabrana izraelska glumica i nekadašnja manekenka Gal Gadot (serijal ''Fast & Furious'', ''Knight and Day''...).

Naravno, kratko al' dobro zapamćeno i upečatljivo prvo upoznavanje s Gadotinom interpretacijom Diane Prince/Wonder Woman imali smo prošle godine u Snyderovom megaspektaklu ''Batman v Superman: Dawn of Justice'', nakon čega su svi počeli križati dane na kalendaru očekujući njezin 'solo' film.

I evo nas. Nakon pustih porođajnih muka, DC je konačno isporučio film kojeg po prvim projekcijama kritičari nisu ispljuvali i ogadili već su se počeli nadmetati u zasipanju lovorikama i riječima hvale. Jel' uistinu tako? Osobno ću se definitivno složiti kako smo konačno dobili snažnu supejunačku herionu koja posjeduje izuzetnu karizmu i privlačnost kojom hipnotički magnetizira gledatelje i tjera ih na obožavanje lika i djela 'čudesne žene' (Gal Gadot je uistinu čudesna). Svaka čast Pineu, Neilsenici, Hustonu i Thewlisu, al' Gadotica dominira u svakoj sceni i teško vam je odvojiti pogled od nje.

Što se tiče same priče, ona je modelirana po strip predlošku na klasičan način (konkretno, superherojskim stripovima o neprekidnoj borbi dobra i zla), bez nekih osobito originalnih mudrosti, no Patty Jenkins je znalački iskoristila svoje redateljsko umijeće da nam između spektakularnih prizora i ljubavnog gugutanja upakira i neke prilično značajne poruke o emancipaciji žene, apsurdu ratovanja, čistoći ljubavi i sazrijevanju.  

Ima dakako tu svega u ovih gotovo dva i pol sata trajanja, no siguran sam kako ćete kinodvoranu napustiti s osmijehom na ustima. Gal Gadot je prvi veliki test položila s vrlo dobrim uspjehom, novi izazovi je očekuju već koncem studenog kad će opet spašavati šeprtljave muške kolege u spektaklu zvanom ''Justice League''.


Reci što misliš!