Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

The Space Between Us: Neuspjela međuplanetarna romansa

The Space Between Us: Neuspjela međuplanetarna romansa

Nastojeći izbjeći još jedno blockbustersko ubijanje moždanih ćelija (op.a. ''The Mummy'') odlučio sam radije pogledati budžetom dosta skromniji i manje razvikan film ''The Space Between Us'', no bojim se da sam na kraju izabrao tek manje od dva zla.

Ono što je naizgled djelovalo kao simpatična međuplanetarna verzija Romea i Juliije, pokazalo se dvosatnom paradom klišeja i scenarističkog kupusa.

Prilikom prve kolonizatorske misije na Mars, astronautkinja Sarah (J. Montgomery) sazna kako je na putovanje krenula trudna, no NASA i voditelj programa 'Genesis' Nathaniel Shepard (G.Oldman) u strahu od lošeg publiciteta i prekida misije odluče zatajati tu informaciju. Po dolasku na Mars Sarah rodi dječaka, nakon čega tragično premine uslijed komplikacija. Shepard i NASA zaključe kako je najbolje da dječak ostane u bazi i da nitko na Zemlji niti ne sazna za njegovo rođenje. 

The Space Between Us (2016)

Režija: Peter Chelsom

Uloge: Asa Butterfield, Gary Oldman, Britt Robertson, Carla Gugino, D.B. Wong, Janet Montgomery, Trey Tucker, Scott Takeda, Adande Thorne, Gil Birmingham...

Žanr: SF, romantika

Trajanje: 121 min.

16 godina kasnije, dječak Gardner (A.Butterfield)  je stasao u inteligentnog mladića koji sve teže sputava radoznalost spram svojem podrijetlu, Zemlji i neznanom ocu. Pored svega navedenog, Gardner želi upoznati Tulsu (B.Robertson), djevojku s kojom se već duže vrijeme dopisuje putem interneta.

Kad Gardner svoje želje ispovjedi astronautkinji i svojevrsnoj surogat majci Kendri (C.Gugino), ona to prenese Shepardu koji takvu ideju rezolutno odbije obrazloživši kako Gardner zbog izmjenjene (prorijeđene) strukture kostiju i drugačije atmosfere takvo putovanje ne bi preživio.  

Da bi eventualno uspio u ostvarenju svojih želja, Gardner bi se trebao podvrgnuti kompliciranoj i po život opasnoj operaciji, odnosno naporno trenirati kako bi se fizički donekle prilagodio Zemljinoj atmosferi. Unatoč Shepardovom protivljenju, Gardnera operiraju i on se nakon dugotrajnih priprema s Kendrom uputi ka Zemlji...  

Zvuči interesantno, zar ne? Pa tako nekako i počinje, no ne prođe suviše vremena, a vi ste već prebrojali na desetke nelogičnosti i naivnih scenarističkih riješenja. Željeli izbjeći to ili ne, u primislima vam se neprestano vrte prizori iz kultne i kvalitetom neupitno uspjelije fantazije za odrasle imena ''Starman'' (1984.) legendarnog redatelja Johna Carpentera. Ovdje veteran Chelsom (The Mighty'', ''Serendipity'' ''Shall We Dance''...) rutinerski igra na kartu sladunjavosti i nedužne romantike, no za vraga mu godine iskustva kad je scenarij kojeg su mu 'turnuli' u ruke jedan teški kaos. 

To pak i ne čudi suviše kad se zna da isti potpisuje Allan Loeb, čovjek koji već godinama niže neuspjeh za neuspjehom (za primjer ću spomenutu recetnu dramu ''Collarerall Beauty''). Loeb se ovdje nikako nije mogao odlučiti da li priču voditi u smjeru romantične komedije, SF-a, fantazije ili filma ceste.

Na kraju je sve to zamiješao u jedan neukusni miks klišeja, patetike i naivnih budalaština (Oldman i Gugino unatoč svim dostupnim informacijama i raspoloživim snagama nikako ne mogu/ne znaju dostići odbjegle ljubavnike) da počinješ žaliti sirotu Robertson i Butterfielda zbog besmislenog truda održavanja kemije između dvoje mladih ljubavnika (premda je Robertson u stvarnosti čak 7 godina starija od Butterfielda) . 

S druge strane, Oldman djeluje tragikomično dok bespotrebno glumata, galami, lamaće rukama pa čak i ispada iz jurećeg automobila (!). Sve skupa, film je ispao obična budalaština s tek pokojim rijetkom komičnim trenutkom (i to pukim slučajem) i od samog početka je osuđen na neuspjeh (nije vratio niti polovicu uloženog novca dok ga je kritika doslovno pokopala). Ipak, mlađe generacije (čitaj, tinejđeri) će možda naći neku kvalitetu u ovom kupusu pa tko voli nek' izvoli.


Reci što misliš!