Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Despicable Me 3: Gru je opet tu!

Despicable Me 3: Gru je opet tu!

Kad se sredinom prosinca 2016. na netu pojavila prva najava trećeg nastavka filmova o super zločincu (a kasnije agentu) zvanom Gru, znao sam da će moja malecka početi zapitkivati:-Kad ćemo u kino? Kad, kad, kaaad?!!

- Nervoza je posljednjih dana ponovno počela rasti zahvaljujući pustim reklamama na TV-u i evo, njezinom nestrpljivom čekanju stigao je kraj. Gru, njegove 'curke'  i vjerni Minioni su stigli!

Premda agenti/supružnici Gru (S.Carell/R.Bitorajec) i Lucy (K.Wiig/H.Hegedušić) sretno/spretno uspiju povratiti ukradeni dijamant, nova šefica njihove agencije AVL (Anti-Villain League) zamjeri im što 'ponovno' nisu uspjeli uhvatiti kradljivca, nekadašnju dječju TV zvijezdu, a sad ozloglašenog kriminalca Balthazara Bratta (T.Parker/Z.Pribičević) te ih zbog istog otpusti. 

I tek što je izgubio posao Gru je dobio... brata!

Na vratima kuće se pojavio batler njegovog do tad neznanog brata blizanca Drua (također glas S.Carella odnosno R.Bitorajca) koji se konačno želi upoznati s bratom i njegovom obitelji. U međuvremenu se Bratt prevarom ponovno domogne dijamanta dok Minioni razočarani Gruovim odbijanjem povratku kriminalu, revoltirano napuste kuću i spletom okolnosti završe u zatvoru... 

Naravno, nakon svega navedenog tu se još dogodi sva sila krša i loma, dirljivih prizora i humora, no ukoliko ste već upoznati s prijašnjim nastavcima, manje-više znate što možete očekivati.

Despicable Me 3 (2017)

Režija: Pierre Coffin, Chris Renaud

Glasovi: Steve Carell, Kristen Wiig, Trey Parker, Pierre Coffin, Nev Scharrel, Steve Coogan..

Žanr: Animirani, komedija

Trajanje: 90 min.

Ovaj 'Universalov' zlatni rudnik već 7 (!) godina izbacuje zlatne grumene i bilo bi neprofesionalno napustiti prepoznatljivu formu i radnju kad im se do sad to višestruko vratilo.  

Jeste li znali kako su samo prva dva nastavka i 'spin-off' o Minionima ('Malcima' ako vas veseli) na uloženih 219 milijuna dolara (cca 72 po nastavku) u svjetskim kinima (do sada) zgrnuli preko dvije i pol milijarde (!) dolara? Kad još k tome dodate vjerovatno još barem jednu milijardu od prodaje ... a ne znam čega sve ne na likove iz serijala (Minione posebice), recite vi meni da li bi mijenjali prokušanu formulu?  

Eh da, ovo je biznis od kojeg profitiraju baš svi. Producenti, studio, kina, glumci, proizvođači igračaka i odjeće (među ostalima), a na kraju i djeca sa svojim osmjesima, odnosno roditelji koji će njihov neprocjenjivi osmijeh platiti koliko god trebalo. I traje tako taj začarani krug već sedam godina, a sudeći po reakciji djece i najavama studija (nastavak novog filma o Minionima je već najavljen za 2020.), lova će i dalje teći u potocima. Opravdano? A tko nas odrasle uopće i pita? Nama je najvažnije da se dječji smijeh razlama kinodvoranom, da ih nakon projekcije sa zadovoljstvom osluškujemo dok razdragano i uzbuđeno prepričavaju prizore koji su ih najviše nasmijali i zabavili.

Inače, scenaristički duo Cinco Paul/Ken Daurio (zaslužni i za prva dva nastavka) je ovaj put dao puno više pozornosti likovima poput malene Agnes i njezinoj opsesiji ka jednorozima, Gruovoj supruzi Lucy i njezinom uživljavanju u ulogu majke, tj. odnosu braće Gru/Dru (obojici glas daje S.Carell odnosno R.Bitorajec u našoj sinhronizaciji) dok je pojavljivanje Miniona dosta kraće što ni ne čudi pošto se se 'dečki' već ionako izborili za 'solo' filmove.  

Negativac Balthazar Bratt (glas mu originalno posuđuje jedan od tvoraca kultnog animiranog serijala '''South Park'' Trey Parker) je savršeno legao kako bi roditelje nasmijao sa svojim referencama na 80-e (fudbalerka, gusti brkovi, jastučići u sakou, 'moonwalk'' i hitovi izvođača poput 'A-Ha', Madonne, Nene ili Michaela Jacksona su samo neke od brojnih) i propast holivudskih dječjih TV zvijezda.

Uz navedene izvođače i songove 80-ih, soundtrack je ponovno 'sklepao' Pharrell Williams, no čisto sumnjam kako će iti jedna od upotrebljenih pjesama ponoviti njegov nekadašnji globalni hit 'Happy'.

Sve u svemu, zabave i smijeha nije manjkalo, malecka je bila sretna i zadovoljna i s tim mogu zaključiti kako ovaj zlatni rudnik (za razliku od propalog ''Ice Age'' serijala) i dalje suvereno crpi Gruovu zlatnu žilu. Roditelji, mašite se novčanika i nakon kupanja trk s najmlađima u kino, oni će vam vrijeme i novac vratiti s najvećom nagradom, osmijehom.


Reci što misliš!