Ostalo / Kolumne

motivacijski kantun

Što bi napravio da je danas zadnji dan tvog života?

Što bi napravio da je danas zadnji dan tvog života?
Bojan Bogdanić

Mi umjetnici često smo prozvani emotivcima, ponekad smo drugima i naporni. No, valjda je to tako da svatko ima neku drugačiju svrhu i percepciju. Odlučila sam prekjučer da se neću baviti nebitnim stvarima, pa danas vidim da su meni bitne, ali nisu drugima.

Pretpostavka je majka svih za***a

Jer svoj svijet ne želim graditi na „onom možda“ ili da mislim da onaj drugi zna možda, da ga cijenim, da ga poštujem…

Ljudi su se molili i zahvaljivali još od daleke povijesti jer život voli da mu se pokaže koliko nam znači. Zna li moje dijete da ga volim ako se cijeli dan derem, a ne izgovorim osjećaj i ne pokažem nježnost? A što ako je danas zadnji dan da imaš svog partnera? A što ako sutra nećeš više hodati svojim gradom? Zna li tvoj djed, zna li ti baka da misliš danas jesu li zdravi? Znaju li tvoji bližnji da ih voliš?

Sve više volim ono „staromodna“, pa ta je moda bila bliža mojoj duši. Kada je još bilo u redu šetat se uz zalaske sunca i primiti poruku za laku noć. Kada su se pokloni kupovali jer su kvalitetni, da traju… Kada su odnosi trajali, kada je odlazak na piće traaaaajao, kada je kuhanje trajalo, kada se knjiga uzela cijelo popodne u ruke, kada su se djeca cijelo popodne igrala u dvorištu. Znate, naše potrebe uvijek su jednake;  moderna i stara vremena.

Varaju se moderne žene kako mogu same jer su oni pogubljeni, varaju se i pogubljeni kako mogu bez žena. Uvijek je gurala lavica. Ali ovo novo vrijeme, nova moda želi nametnuti neki novi trend, a sve je isto. U srcu, u kosturu, „u gaćama“, u zraku, poljupcu, mjesecu i suncu.

Ježim se pomisli da je danas zadnji dan koji provodim s onim koga volim, ali to je jedina sigurna istina, da ćemo ovo sve napustiti. Zašto onda umrijeti svaki dan da bi grčevito postizali uspjehe, sumanuto slagali žiro i devizne račune…

A žena te čeka doma, kod prijatelja popij kavu, ali tursku iz stare „čikare“.  Odvedi dijete gdje je veselo.

Sjedni večeras na klupu kraj valova, javi se djedu, posvađaj se s roditeljima, ono namjerno da izazoveš na kraju zagrljaje. Skači s djecom. Odmaraj popodne. Poljubi. Budi glup. Budi autentičan. Budi malo lud. Ne dolaze nove prilike. Ti si prilika. Ne dolazi strast i ljubav. To si ti.

Tražiš da te vole? Tražiš znakove pažnje, a daješ li ih? Koliko voliš? Koliko zahvaljuješ? Koliko si danas dao sebe za ljubav, za priliku? Dan se danas neće popravljati ni zaje**ti od sebe. Izvoli!


Reci što misliš!