Ostalo / Zadarska županija

Međunarodni dan civilne zaštite

Potrebno je ojačati civilnu zaštitu na zadarskom području

Potrebno je ojačati civilnu zaštitu na zadarskom području

U povodu 1. ožujka, Međunarodnog dana civilne zaštite, u velikoj vijećnici Doma Zadarske županije održan je sastanak Stožera zaštite i spašavanja Zadarske županije u proširenom sastavu.

Na radnom dijelu sastanka prezentirano je izvješće Državne uprave za zaštitu i spašavanje - područnog ureda Zadar o provedenim aktivnostima tijekom 2011.godine i planiranim aktivnostima u 2012.godini.

Tijekom predstavljanja bilo je riječi o događajima koje je koordinirao Županijski centar 112 Zadar, te na koji način se odvijala suradnja s jedinicama lokalne samouprave, Zadarskom županijom, udrugama i ostalim subjektima od značaja za zaštitu i spašavanje.

Izrada procjena ugroženosti i planova zaštite i spašavanja, njihovo dorađivanje i ažuriranje te osnivanje, popuna, opremanje i obuka postrojbi civilne zaštite u gradovima i općinama, kao i sudjelovanje u pripremama i provođenju aktivnosti radi sprečavanja i ublažavanja posljedica vremenskih nepogoda, neke su od glavnih planiranih aktivnosti Državne uprave za zaštitu i spašavanje za 2012.godinu.

Zamjenik Stožera zaštite i spašavanja Željko Šoša naglasio je potrebu snažnijeg uključivanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje u pripreme za ublažavanje posljedica potresa i velikih nesreća izazvanih opasnim tvarima, s obzirom da, kako je kazao, raspoložive snage nisu osposobljene za pravovremenu i kvalitetnu reakciju na prijetnje ovakve vrste.

Pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Davor Lonić koji je ujedno i član Stožera naveo je prioritete Zadarske županije u ovom području, a oni se odnose na popunu, opremanje i obuku Postrojbi civilne zaštite Zadarske županije koja je nedavno osnovana odlukom župana.

Ujedno je pozvao sve načelnike Stožera zaštite i spašavanja gradova i općina da osnuju i osposobe za djelovanje Postrojbe civilne zaštite na svom području kako bi sustav na svim razinama bio što spremniji za izvanredne događaje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.