Ostalo / Zadarska županija

Izborna Skupština Otočnog Sabora

Klarin: Jedino ćemo otvaranjem novih radnih mjesta dovesti novi život na otoke

Klarin: Jedino ćemo otvaranjem novih radnih mjesta dovesti novi život na otoke

Ne želim podcijeniti nikoga iz starije životne populacije, ali mislim da jedan otok dobiva mnogo ako mladi čovjek ostane na njemu živjeti, kaže Klarin

Nakon mnogobrojnih inicijativa i upita za pokretanjem aktivnosti udruge, napokon je sazvana Izborna Skupština Otočnog Sabora. Riječ je o obnoviteljskoj Skupštini Otočnog Sabora, udruge za razvitak hrvatskih otoka, koja se danas okupila na čelu s Nives Kozulić, Lenkom Garbinom i Maksimom Romanom u hotelu Kolovare u Zadru.

Skupštini je nazočila manjina otočnih saborskih zastupnika jer su mnogi od njih bili spriječeni zbog nepovoljnih vremenski uvjeta. Nazočili su gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, načelnik Općine Preko Ante Jerolimov, načelnik općine Tkon Danijel Katičin, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture među kojima i ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivan Franičević, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fonda Europske unije.

Prije početka Skupštine, svi nazočni su jednom minutom šutnje odali počast prvom predsjedniku udruge, preminulom Zlatku Soriću. Nakon toga, riječ je dobio zadarski gradonačelnik, Zvonimir Vrančić. U ime grada pozdravio je inicijativu revitalizacije Otočnog Sabora. „Možete očekivati našu podršku, koliko naravno bude u našoj mogućnosti. Vjerujem kako će ova revitalizacija s vremenom uroditi plodom te uvelike doprinijeti revitalizaciji života na otocima", kazao je Vrančić.

Naglasio je kako u Zadarskoj županiji djeluje Povjerenstvo za otoke, a Grad Zadar je pohvalio kao jednu od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja ima Odjel za otoke.

Kao jedan od suštinskih problema današnjih otoka naveo je njihovu depopulaciju. „Nažalost, ona se ne odnosi samo na otoke, već i na mnoga druga demografski opustošena područja. Trebat će nam dosta znanja, sposobnosti i umješnosti kako bi se riješilo pitanje povratka života na otoke. Otočki Sabor će zasigurno po tom pitanju puno napraviti i mislim da bi ubuduće trebao pokretati neke strateške inicijative koje će u ovom smislu dugoročno doprinositi revitalizaciji otoka, odnosno života na otocima", rekao je na kraju govora.

S obzirom da su velikim dijelom problemi otoka vezani upravo za  prometnu (ne)povezanost, svima se obratio i ravnatelj Agencije za obalni, linijski pomorski promet Ivan Franičević. Kazao je kako je ostao ugodno iznenađen odlukom Vlade RH i novim proračunom za otoke u kojem nije došlo do smanjenja financijskih sredstava nego su, dapače, donijeta povećanja. Tako će proračun namijenjen otocima u 2012. biti 10 milijuna kuna veći nego u protekloj godini. Spomenuo je i problem prijavljenog broja stanovništva na otocima (koje zapravo tamo ne živi) kako bi se time izbjeglo plaćanje poreza. Puno je prijavljenih na otocima, kaže Franičević, a uopće ne žive na njima. I taj se problem treba riješiti, a ovaj Sabor svakako u tome može sudjelovati, rekao je.

Gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, također je spomenula neke od problema hrvatskih otoka, ali i načine na koje će ih Otočni Sabor nastojati riješiti. „Tu smo s istim ciljem, a to je poboljšati način života na otocima. Smatram da su nam problemi slični, a onaj najveći je isti, a to je depopulacija. Smatram da sve svi moramo zalagati za decentralizaciju, regionalizaciju i za veće prihode na otocima kojima ćemo mi upravljati. Jedino tako možemo napraviti potrebne pomake jer mi sami najbolje znamo što nam treba", rekla je Ivčević.

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, podsjetio je na turističko značenje i potencijale hrvatskih otoka. „ Želim da dodatno brendiramo naše otoke jer to je ono što možemo i moramo. Republika Hrvatska se, u turističkom smislu, razvija najviše zahvaljujući otocima, pogotovo kada je u tijeku turistička sezona (od „punjenja budžeta nadalje")."
Dodao je kako veliki problem danas predstavlja Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji nije još donesen i na kojem Otočni Sabor mora raditi. „Pozdravljam inicijativu Vlade RH koja želi povećati budžetna sredstva namijenjena za otoke. Mislim da je to veliki pokazatelj koliko nova Vlada misli na dobro i boljitak naših otoka."

Cilj je i da mladi ponovno dođu na otoke i tamo ostanu, rekao je Klarin. „Ne želim podcijeniti nikoga iz starije životne populacije, ali mislim da jedan otok dobiva mnogo ako mladi čovjek ostane na njemu živjeti." Što se tiče dovođenja investitora na otoke, a samim time i ljudi jer će se investiranjem potaknuti otvaranje i novih radnih mjesta, Klarin kaže kako je potrebno mijenjati zakonsku regulativu i procedure da bi se dovelo i omogućilo investitorima ulaganje. Samo tako možemo naprijed i samo otvaranjem novih radnih mjesta možemo privući život na otoke."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.