Politika

Vlada RH

Dalić najavila bitne izmjene Zakona o javnoj nabavi

Dalić najavila bitne izmjene Zakona o javnoj nabavi
Patrik Macek/PIXSELL

Najvažnija je promjena uvođenje ekonomski najpovoljnije ponude čime će najniža cijena prestati biti jedini kriterij ocjene ponuda

Sutra će se na Vladi naći novi Zakon o javnoj nabavi. Potpredsjednica Vlade i ministrica Dalić najavljuje da Zakon donosi niz bitnih izmjena, a koje se tiču poboljšanja učinkovitosti i transparenosti. Najvažnija je promjena uvođenje ekonomski najpovoljnije ponude čime će najniža cijena prestati biti jedini kriterij ocjene ponuda.

"Kriterij za odabir najboljih ponuditelja koji ovdje ide u pravcu ekonomski najbolje ponude će naravno i dalje ostati cijena uz odgovarajuće dodatne kriterije koje će definirati sam naručitelj. Cijena će po zakonu moći biti maksimalno 90 posto ukupne strukture vrijednosti, odnosno ponderi pojedinog kriterija. Ono što je važno istaknuti jest da će sami naručitelji moći odlučiti koliko im je cijena bitna", izjavila je ministrica Dalić.

Novim procesom provođenja javne nabave ona bi se trebala ubrzati, a njezina transparentnost poboljštati, s obzirom da svi oni koji se prijavljuju na javnu nabavu neće morati već u prvom koraku, u trenutku prijave, podnositi sve dokaze o tome da su prihvatljivi ponuditelj, nego će se to rješavati kroz europsku dokumentaciju i njihovu izjavu da udovoljavaju uvjetima natječaja. Onaj koji bude izabran kao najbolji tada će morati priložiti i sve dokaze.

"Mislim da će to značajno unaprijediti i ubrzati sam proces i smanjiti administriranje i administrativne prepreke", rekla je potpredsjednica Vlade.

Vezano uz transparentnost predlaže se da se svi ugovori i planovi nabave ispod takozvanih pragova, ispod 200 i 500 tisuća kuna, također moraju javno objaviti na stranicama naručitelja.

"Na taj ćemo način dobiti puno bolji uvid i kontrolu u eventualne postupke gdje se javna nabava cijepa i na taj način izbjegava objavljivanje cjelokupnog procesa javne nabave", rekla je Dalić. Jedna od najvećih kritika u postupcima javne nabave je bilo namještanje natječaja specifikacijama koje je mogao zadovoljiti samo jedan ponuditelj.

"U tome se području uvodi bitna novina s obzirom da se uvodi obvezno savjetovanje sa zainteresiranim ponuditeljima koje će trajati pet dana prije dana objave javnog natječaja. U tome razdoblju naručitelj će morati zainteresiranim ponuditeljima dostaviti na uvid dokumentaciju. Oni će moći davati svoje primjedbe i sugestije na tu dokumentaciju", objašnjava ministrica Dalić.

 


Reci što misliš!