Politika

May: Parlament mora prihvatiti da je izglasavanje Brexita bilo legitimno

May: Parlament mora prihvatiti da je izglasavanje Brexita bilo legitimno

Britanska premijerka Theresa May poručila je parlamentu u nedjelju da mora prihvatiti da je izglasavanje izlaska iz Europske unije bilo legitimno, nakon što je Visoki sud presudio da britanski parlament mora glasati o tome može li London pokrenuti postupak izlaska iz EU-a.

Nakon te odluke Visokog suda objavljene u četvrtak, konzervativna vlada je objavila da će uložiti priziv Vrhovnom sudu, a May je rekla da je njezin raspored "nepromijenjen" te da i dalje namjerava početi proceduru razdruživanja s Europskom unijom do kraja ožujka.

U izjavama objavljenim u nedjelju prije puta u Indiju, May je upozorila članove parlamenta da ne pokušavaju iskoristiti svoj glas protiv rezultata referenduma u lipnju na kojemu je izglasano napuštanje EU-a.

Odluka Visokog suda je izazvala bijes pobornika Brexita, koji su zabrinuti da bi proeuroski parlamentarci mogli potkopati proces pokretanja izlaska iz EU.

"To nije u interesu zemlje i neće nam pomoći postići bolje uvjete za Veliku Britaniju", rekla je premijerka. "Sada se moramo usredotočiti na najbolji ishod" i dodala da to znači "zadržavanje plana i rasporeda, razvoj strategije pregovora i ne stavljanje svih karata na stol", istaknula je .

Odluka londonskog Visokog suda, ako ju potvrdi Vrhovni sud, može pokrenuti duge parlamentarne debate, koje mogu bitno produljiti pokretanje Brexita.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.