Politika

Politička scena

Burna rasprava u Saboru oko izmjene zakona o HNB-u

 Burna rasprava u Saboru oko izmjene zakona o HNB-u

U Saboru je nastavljena rasprava o Mostovom prijedlogu izmjena zakona o HNB-u. SDP-ov Gordan Maras pohvalio je kolege iz Mosta i prozvao HDZ. Peđa Grbin upozorio je na mišljenje Europske središnje banke, a Marasu su replicirali HDZ-ov Branko Bačić i Mostov Nikola Grmoja.

"Čudi me malo promjena stava u HDZ-a koja je grčevito proteklih devet mjeseci sprječavala da dođe to na glasanje, da se otvori rasprava o HNB-u jer je postojao deal između Karamarka i guvernera, očito je postojao. S te strane želim još jednom odati priznanje kolegama iz Mosta što taj deal nisu podržali", rekao je Gordan Maras.

"Predlagatelji nisu imali potrebe obavijestiti Hrvatski sabor da je to mišljenje traženo i koje ukazuje na niz problema s način na koji je ovaj zakon izrađen i upute kako ga korigirati. Možemo se složiti ili ne oko toga treba li pratiti to mišljenje. Međutim, ugovorom o funkcioniranju Europske unije je da ga poslušamo", rekao je Peđa Grbin.

"Ja bih se zahvalio kolegi Marasu na podršci ovom zakonu i očito da on i kolega Lalovac zastupaju jednu suverenističku poziciju u kojoj nećemo dopustiti da nam bilo tko iz Europe, pa tako i neki činovnik koji je na nagovor guvernera Vujčića napisao ovo pismo određeuje hoćemo li mi u ovom Visokom domu glasovati o izvješću HNB-a ili nećemo. Očito je da unutar vašeg Kluba ili stranke postoje drugačija razmišljanja", rekao je Nikola Grmoja.

"Ja vas moram posjetiti da je ovakva pozicija HNB-a na snazi od 2010. godine i da ste u tih 6 godina vi četiri godine bili ministar i član vlade i nitko vas nije spriječio, dapače to je bila vaša dužnost ukoliko se niste slagali s ovakvim zakonom o HNB-auda ga predložite. Taj zakon o kojem raspravljamo niste predložili niti vi, niti vaša vlada", poručio je Branko Bačić.

Niz replika izazvalo je Marasovo izlaganje, pa je Mostov Miro Bulj od predsjedavajućeg Milijana Brkića tražio interevenciju. Mostov Grmoja imao je potrebu odgovoriti na Marasove opaske, a SDP-ovac je poručio da mu nitko neće zabraniti govoriti

"Vaše je da govornika opomenite", kaže Miro Bulj.

"Zahvaljujem kolegi Bulj, djelomično se slažem s vašim stavom i razmišljanjem, ali kada bi na takav način presuđivali ili sudili ili oduzimali riječ onda nitko od zastupnika ne bi govorio o nikakvoj temi. U svakom izlaganju kolege govore o drugim temama pa to bude uvod u glavnu temu", rekao je Milijan Brkić.

"Što se tiče ovoga da smo kolega ja i Bulj radili analizu transparentnosti, mi sebi ne umišljamo da možemo napraviti takvu analizu. Isto tako što si ne umišljamo da možemo biti npr. kvalitetni ministri poduzetništva bez dana radnog iskustva u realnom sektoru", kaže Grmoja.

"Samozatajan i skroman čovjek Nikola Grmoja. Pohvaljujem vas i tako nastavite dalje u vašem političkom radu, daleko ćete dogurati, a vama gospodine predsjedavajući zahvaljujem što ste zaštitili zastupnike da mogu govoriti, ne samo o temama o kojima žele govoriti ljudi iz Mosta, tzv. Metkovićki poslovnik. Govoriš samo o onome što mi iz Metkovića želimo da govoriš. Ja ću govoriti ono što muči hrvatske građane i nitko me u tome neće spriječiti", rekao je Maras. Mostov Tomislav Panenić u svom osvrtu "gađao je" guverenera Vujčića.

"Netko nije imao vremena za masažu, mislim da će maseri biti nesretni s jučerašnjim danom. Naša rasprava je pokazala da je jučer netko morao poduzeti korak i taj korak je udarac nožem u leđa ovoj raspravi koju smo kvalitetno vodili i koja je vodila prema cilju. Kada uvedemo državnu reviziju u HNB više nećemo morati raspravljati o škampima i masažama, nego o učincima", rekao je Tomislav Panenić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.