Politika

27. Sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra

Akcija mladih zatražila nadzor zakonitosti načina rada Gradskog vijeća grada Zadra

Akcija mladih zatražila nadzor zakonitosti načina rada Gradskog vijeća grada Zadra

Akcija mladih zatražila je od Uprave za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu nadzor zakonitosti načina rada Gradskog vijeća grada Zadra povodom nervoznih i neprimjerenih ispada gradonačelnika grada Zadar Božidara Kalmete na 27. sjednici Gradskog vijeća grada Zadra, održane 26. listopada 2016., a zbog javno izrečenih prijetnji gradonačelnika grada Zadra  vijećniku Akcije mladih, potvrdila nam je  županijska vijećnica Akcije mladih Zada,  Marjana Šešelja Botić uz obrazloženje koje prenosimo u cjelosti.

Naime za vrijeme trajanja aktualnog sata sjednice gradskog vijeća Grada Zadra 26. listopada 2016., kada je gradonačelnik prilikom odgovora na vijećničko pitanje potpuno druge vijećnice, isprovociran prethodnim točnim konstatacijama naših vijećnika o njegovim dugogodišnjim malverzacijama, a o kojima su govorili u sklopu aktualnog sata, poimenice sa govornice gradskog vijeća, zaprijetio gradskom vijećniku sa liste Akcije mladih Marku Pupiću Bakraču riječima (citiramo napamet) „da kad više nema zaštite SDPa", (koju napominjemo nijedan naš vijećnik nikada nije imao, niti bi je htio, štoviše: zbog nerada te stranke u radu gradskog vijeća i županijske skupštine, naši vijećnici često se prozivaju da su radikalni u svojim zahtjevima da se poštuju zakoni RH uvijek i svugdje!), te je Gradonačelnik dalje nastavio „da viši ribarski inspektor Marko Pupić Bakrač više neće moći tako raditi...". /Točan citat u vidu transkripta Akcija mladih će zatražiti od odjela nadležnog za rad gradskog vijeća i naknadno priložiti zahtjevu za provođenjem nadzora rada gradskog vijeća grada Zadra./

Naglašavamo, da je na osnovi izrečenog javnog napada gradonačelnika B. Kalmete na vijećnika Akcije mladih, jasno da se obraćao izabranom zastupniku u predstavničkom tijelu, prijeteći mu njegovim radnim mjestom u sklopu državnog inspektorata, valjda računajući da će se Ministarstvo poljoprivrede obračunati sa neposlušnim, beskompromisnim i nadasve vrijednim zastupnikom u predstavničkom tijelu, na način da ga se za beskompromisno širenje istine o pravoj naravi „poslovanja" tog Gradonačelnika i njegove gradske uprave, sankcionira na njegovom radnom mjestu, valjda sad kad su „njegovi" na vlasti!

Akcija mladih odbija smatrati izabranu vladajuće u RH, bilo čijim instrumentom osvete, a najmanje kriminalno interesnih grupacija, te zbog toga tražimo javnu, promtnu i neodgodivu reakciju nadležnih institucija.

Vezano za traženi nadzor zbog ispada gradonačelnika Zadra B. Kalmete Akcija mladih uputila je i pritužbu na njegove izrečene prijetnje i insinuacije Etičkom povjerenstvu neovisnom tijelu Vlade RH, s ciljem da se u budućnosti spriječe ovakvi ispadi sve nervoznijeg čelnika grada Zadra i uspostave zakonski i normalni standardi komunikacije u gradskom vijeću Grada Zadra kao izabranom predstavničkom tijelu u RH.

Zbog ozbiljnih ispada kojima se narušavaju temelji predstavničke demokracije, slobode mišljenja i govora, te obveza izabranih predstavnika građanki i građana, Akcija mladih traži javnu ispriku gradonačelnika Kalmete jer smatramo da kao čelnik grada Zadar, nema pravo sramotiti Grad i njegove građane, te implicirati da ima moć iznad zakona i institucija RH.

U slučaju da se gradonačelnik Zadra B. Kalmeta ogluši na naše traženje isprike, zadržavamo pravo da istu ishodimo u građanskoj parnici, te tako ispitamo zakonsku odgovornost za izrečene insinuacije i prijetnje na sjednici gradskog vijeće grada Zadra, na kojoj je gradonačelnik kao nositelj izvršne vlasti bio kao svojevrstan gost, koji je međutim sebi dozvolio da se postavlja iznad svake norme i zakona što je nama u Akciji mladih neprihvatljivo jednako kao svakom normalnom građaninu RH.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.