Politika

Sabor bi o novoj vladi trebao glasati sutra

Svi Plenkovićevi ljudi: U kabinetu četiri ili pet ministrica?

Svi Plenkovićevi ljudi: U kabinetu četiri ili pet ministrica?

Budući premijer Andrej Plenković sastavio je vladu, a večeras bi napokon trebali saznati i sva imena ministara. Sabor bi o novoj vladi trebao glasati sutra. Dobiju li povjerenje kako se očekuje, otvoren je put primopredaji dužnosti u Banskim dvorima.

U središnjici HDZ-a u ovim trenucima počinju sjednice Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća, nakon kojih bi konačno trebali znati tko će sve biti u Plenkovićevoj vladi. Mandatar je jutros po dolasku u središnjicu novinarima tek kratko potvrdio da je završio s kadroviranjem. No o imenima nije želio.

‘‘Imamo još neke konzultacije, sve ću vam reći na vrijeme. Imamo imena. Sve se zna, samo ću vam ja reći kada dođe vrijeme‘‘, odgovorio je na novinarska pitanja Plenković. Zasad su poznata jedino tri stara nova ministra iz Mosta. Božo Petrov jučer je za RTL otkrio tko će iz njihove kvote sjediti u Banskim dvorima.

‘‘Vjerujem da je s njima upoznata cijela javnost. Dakle, Slaven Dobrović za zaštitu prirode i okoliša s energetikom i vodnim gospodarstvom, Ante Šprlje kao budući ministar pravosuđa, Vlaho Orepić kao ministar unutarnjih poslova i Ivan Kovačić kao ministar uprave i potpredsjednik Vlade.‘‘, rekao je Petrov.I u HDZ-u su imena više manje poznata. Nakon tjedana nagađanja, gotovo je sigurno da će inoministar biti Davor Ivo Stier, ministar obrane Damir Krstičević, a obojica i potpredsjednici. Dosadašnji ministri Zdravko Marić, Tomislav Tolušić i Tomo Medved navodno bi trebali zadržati ministarske fotelje. S tim da bi Tolušić mogao preuzeti poljoprivredu, za koju konkuriraju još Tugomir Majdak i Davor Adžić, dok bi EU fondove i regionalni razvoj mogla ili Gabrijela Žalac ili Marija Pejčinović Burić. Do danas neupitan ministar prometa Oleg Butković prema posljednjim informacijama mogao bi fotelju prepustiti Goranu Mariću. Spekulira se da bi Milan Kujundžić trebao doći na mjesto ministra zdravstva, na čelo gospodarstva nekadašnja ministrica Martina Dalić, a turizma ili Martina Bienenfeld ili Gari Cappelli. Znanost i obrazovanje navodno bi trebali biti u rukama Pave Barišića. Novo ministarstvo demografije vodila bi Nada Murganić, a vrući resor kulture Nina Obuljen.Konačni sastav kabineta Plenković bi očekuje se trebao objaviti nakon sjednica krovnih tijela HDZ-a. Sabor bi o novim ministrima trebao odlučivati sutra, a onda i potvrditi novu 14. hrvatsku Vladu. Na Markovu trgu krenule su i pripreme za ceremoniju primopredaje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.