Politika

Ustrojava se Ministarstvo demografije

Sabor ograničio pravo na naknadu plaće zastupnika

Sabor ograničio pravo na naknadu plaće zastupnika

Kasno sinoć završena je prva sjednica devetog saziva Sabora. Ograničeno je pravo na naknadu plaće zastupnika po isteku mandata. Novim zakonima omogućeno je da nova vlada ima 19 ministarstava. Ustrojava se Ministarstvo demografije.

Zastupnici su prvog dana zagrijali klupe. Sjednica je okončana prihvaćanjem paketa zakona. Mandatar Andrej Plenković.

"Ovaj zakonski paket usmjeren je na uspostavu učinkovitog sustava državne uprave i provedbu programa buduće Vlade, za koju ćemo uskoro tražiti povjerenje pred Saborom", rekao je mandatar. U paketu su i izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika kojima je ograničeno pravo na naknadu plaće dužnosnika po isteku mandata. Za one koji na dužnosti provedu manje od 3 mjeseca to znači gubitak tog prava, vremenski period od 3 mjeseca do godinu dana dužnosniku donosi po isteku mandata cijelu plaću tri mjeseca i još pola plaće iduća tri mjeseca, a onima koji na dužnosti ostanu više od godine ostaje sadašnje pravo na šest mjeseci pune i još šest mjeseci pola plaće. Već je izglasan i zaključak po kojem će se zakon primijeniti na zastupnike tek konstituiranog saziva, dakle retroaktivno. Takvo rješenje, upozorila je oporba, moglo bi lako pasti na Ustavnom sudu, a mandatar Plenković odgovorio je da preuzimaju taj rizik. Doznali smo i konture buduće Vlade. Broj ministarstava smanjuje s 20 na 19, a broj središnjih državnih ureda povećava se s četiri na šest. Oformilo bi se novo ministarstvo - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ministarstvo obrta i poduzetništva pripaja se Ministarstvu gospodarstva. Sadašnje Ministarstvo okoliša i zaštite preuzima poslove iz područja energetike od Ministarstva gospodarstva te poslove iz područja vodnoga gospodarstva od Ministarstva poljoprivrede. Sport odlazi iz ministarstva obrazovanja u poseban ured. Prvog dana i prvi veći okršaj i to na relaciji novog predsjednika Sabora Petrova i Pernara iz Živog zida. Iako ga je Petrov više puta pozvao da se drži teme, Pernar je ustrajao, pa mu je novoizabrani predsjednik Sabora- oduzeo riječ.

"Zar ćete mi vi govoriti što ću ja govorit", upitao je Pernar. "Ja se ispričavam ali Vam moram oduzeti riječ", odgovorio je Petrov. Sjednica Sabora nastavlja se u ponedjeljak. SDP je nezadovoljan što će se Mostova jamstva u nastavku sjednice izglasati po hitnom postupku. Davor Bernardić.

"Postavlja se pitanje povjerenja. Na dnevni red očito će doći stvari koje nisu usuglašene na Vladi koja bi ih trebala provoditi. Očito postoji veliko nepovjerenje između HDZ-a i MOST-a, opet se postavlja pitanje tko kome pokušava podvaliti", rekao je Bernardić. Očekuje se da će nova Vlada biti potvrđena u utorak ili srijedu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno