Politika

Komentar aktualnosti

Plenković: Nismo za generalnu zabranu pobačaja

 Plenković: Nismo za generalnu zabranu pobačaja

Mandatar Andrej Plenković na sastanku je s aktualnim i budućim šefom Sabora Željkom Reinerom i Božom Petrovom, a uoči sastanka očitovao se i o problematici pobačaja.

"Cijela ideja jest da vidimo s predsjednikom hrvatskog Sabora, akademikom Reinerom i gospodinom Petrovom kako na najučinkovitiji način izvesti konstituirajuću sjednicu i sve točke dnevnog reda koje će biti na početku sjednice", kazao je Andrej Plenković.

Vezano za izglasavanje Vlade i prije usvajanja MOST-ovih 5 jamstava Plenković kaže da točke zahtijevaju određenu proceduru i raspravu, te da će naći razumno rješenje. Ulogu predstojnika ureda premijera namijenio je Davoru Božinoviću.

"Ima životnu zrelost, iskustvo, znanje i mislim da je važno da osoba koja je na čelu predstojnika ureda vlade RH bude osoba s autoritetom za kvalitetnu koordinaciju poslova sa svim resorima i svim akterima u društvu", dodaje Plenković.

O budućim ministrima, kaže, određene ideje ima, ali dogovorit će sve u paketu i tek tada će izaći s imenima. Njemu samom za dva dana u ponoć prestaje mandat u Europarlamentu, a prisezanjem u Saboru dobit će novu funkciju. Plenković se izjasnio i o Zakonu o pobačaju, odnosno planiraju li ga mijenjati.

"Naš je stav sasvim jasan, nismo za generalnu zabranu. Želimo da se i edukacije i druge mjere dignu na razinu da je što manje pobačaja u Hrvatskoj i da se izbjegnu kada je to moguće", objašnjava Plenković.

Govoreći o izmjenama Ovršnog zakona, za koje je Petrov rekao da idu u smjeru osiguravanja zamjenskog smještaja ugroženima i zaštite tri četvrtine plaće od ovrhe, Plenković je rekao da postoji ideja da oni koji ostanu bez nekretnine imaju od države osigurano vrijeme da bi se snašli. To je u fazi prijedloga, zaključio je Plenković.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.