Politika

Sjeverna Irska je s 56 posto glasova glasovala za ostanak u EU-u

Brexit se osporava na sudu Sjeverne Irske

Brexit se osporava na sudu Sjeverne Irske

Sud u Sjevernoj Irskoj u utorak je počeo saslušavati argumente protiv prava britanske vlade da počne pregovore o Brexitu bez prethodnog glasovanja u nacionalnom parlamentu i regionalnim skupštinama.

Odvjetnici koji zastupaju skupinu političara raznih orijentacija i aktivista kazali su da će promjena koja će nastupiti britanskom aktivacijom članka 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od EU-a biti tako dalekosežna da je potreban parlamentarni pristanak.

Visokom sudu u Belfastu kazali su da bi Brexit mogao ugroziti mirovni sporazum postignut na Veliki petak 1998., kojim je formalno okončano nasilje u Sjevernoj Irskoj, i ustvrdili da bi narod Sjeverne Irske trebao imati pravo staviti veto na bilo kakve ustavne promjene.

Sjeverna Irska je s 56 posto glasova glasovala za ostanak u EU-u na referendumu 23. lipnja, prema 48 posto u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu.

Irska nacionalistička stranka Sinn Fein kazala je nakon toga da je britanska vlada izgubila mandat da zastupa interese Sjeverne Irske.

Britanska premijerka Theresa May najavila je u nedjelju da će članak 50 aktivirati do kraja ožujka.

Sudovi u Engleskoj također se razmotriti slične tužbe u idućih nekoliko tjedana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.