Politika

Dodik ne odustaje od svog nauma

Ustavni sud BiH privremeno zabranio referendum u RS-u

Ustavni sud BiH privremeno zabranio referendum u RS-u

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u subotu je odbacio zahtjev vlasti Republike Srpske da preispita svoju raniju odluku kojom je osporio da se kao Dan toga entiteta slavi 9. siječnja, te je privremeno zabranio održavanje referenduma, a čelnik Milorad Dodik poručio kako će se referendum ipak održati.

U priopćenju se dodaje da je Ustavni sud pihvatio zahtjev bošnjačkih dužnosnika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, prvog zamjenika predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i drugih da se privremeno zabrani održavanje referenduma koji su najavile vlasti Republike Srpske za 25. rujna o odluci Ustavnog suda BiH.

Takva je odluka donesena kako bi se osigurala provedba odluke Ustavnog suda te spriječilo podrivanje ustavnog poretka, navodi Ustavni sud. Na odluku Ustavnog suda odmah je reagirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazavši da referendum neće zaustaviti ni njegova privremena zabrana.

"Ne mogu oni obustaviti našu odluku. Našu odluku samo može obustaviti Narodna skupština, a Narodna skupština neće zasjedati po tom pitanju i mi ćemo održati referendum", rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Odluku Ustavnog suda nazvao je očekivanom ističući kako se radi o 'političkom tijelu' te o 'kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda'.


 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.