Politika

Parlamentarni izbori 2016.

Gong: Najviše dojava građana zbog kršenja izborne šutnje

Gong: Najviše dojava građana zbog kršenja izborne šutnje

Iz Gong-a su u nedjelju izvijestili kako su prijevremeni parlamentarni izbori  dopodne prošli u znaku manjeg broja dojava građana o nepravilnostima, a najviše zbog kršenja izborne šutnje, ali i zbog propusta u radu pojedinih biračkih odbora, neinformiranosti birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, kao i o ugroženoj tajnosti glasanja na pojedinim biračkim mjestima.

U odnosu na rad biračkih odbora, Gong je primio dojave građana o propustima i izostanku podrške biračima, koji uključuju: onemogućavanje glasanja pripadnicima nacionalnih manjina (Sisak, Zagreb), neodgovaranje na telefonske pozive bolesnih i nemoćnih birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu (Zagreb), neinformiranje birača o mogućim razlozima nemogućnosti glasanja te postupka glasanja uz potvrdu (Bjelovar, Zagreb, Petrčane), korištenje grafitne olovke za glasanje, što predstavlja rizik od zloupotrebe (Sv. Filip i Jakov), ugrožene tajnosti glasanja zbog neprimjereno uređenog biračkog mjesta (Sv. Ivan Zelina, Kaštel Kambelovac). 

Odgovornost za ove nepravilnosti snose kako birački odbori, tako i izborna povjerenstva koja su ih bila dužna educirati, navode iz Gonga.

Osim toga, dio birača nisu bili kvalitetno informirani o adresama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, a žale se i na poslodavce koji im ne omogudavaju glasanje, kao i na još uvijek neriješeno pitanje glasanja u bolnicama.

Zabilježen je i nedozvoljen utjecaj na birače od strane promatrača Saveza mađarskih udruga u Belom Manastiru te dva slučaja „izbrisanih“ birača u Zagrebu kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište zbog čega im je oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište.

Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, putem društvenih mreža, plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i sms-ova. Najviše prijava odnosi se na agitiranje za Miru Kovača i Damira Krstičevića, kandidate HDZ-a, a nekolicina za kandidate Ivana Vilibora Sinčića i Milana Bandića.

Iz Gonga upućuju da se neželjene promidžbene SMS poruke prijave HAKOM-u, tj. Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, putem e-maila nezeljeni.sms@hakom.hr. U prijavi treba navesti broj s kojeg je došla poruka, datum i vrijeme primitka poruke, Vaš broj, Vaše ime i prezime te sadržaj poruke.
Ukoliko postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka, poput imena, prezimena ili kontakt-podataka, nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je dostupna putem telefona (01 4609-000) i e-maila: azop@azop.hr

Za ostale nepravilnosti građani se mogu obratiti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) koje je dostupno putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr, a Gong pruža informativnu podršku biračima tako da zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima i odgovara na upite putem e-maila gong@gong.hr, Facebook profila te telefona (01) 4825 444, stoji u priopćenju Gonga.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.