Politika

U međuvremenu političari nastavljaju s obilaskom Hrvatske

Zadnji tjedan kampanje: U ponoć istječe rok za objavu prvih financijskih izvješća

Zadnji tjedan kampanje: U ponoć istječe rok za objavu prvih financijskih izvješća

Ušli smo u zadnji tjedan kampanje. U ponoć ističe rok prema kojem svi sudionici izbora moraju na svojim web stranicama ili u dnevnom tisku objaviti prva izvješća o donatorima i sredstvima potrošenima za promidžbu. U međuvremenu političari nastavljaju s obilaskom Hrvatske. Jutros su članovi Narodne koalicije u Rijeci doživjeli neugodnosti. Grubo su ih vrijeđali članovi organizacije Pokret otpora, a Željka Jovanovića napao je bivši školski kolega

Član Pokreta otpora Antolović je napao Jovanovića na ulici. Ovaj mu je odgovorio da su zajedno išli u školu i da se uvijek borio protiv korupcije. Jovanović je Antolovića potapšao po ramenu, a ovaj ga je odgurnuo i nekoliko puta udario, također u rame. Iako ga je Jovanović pokušao smiriti, Antolović se nije dao pa ga je policija odnijela.

"Nemoj mi tako davati ruku bezobrazno". Predsjednik SDP-a Zoran Milanović se pak osvrnuo na ankete prema kojima ni njegova koalicija niti HDZ neće moći osvojiti natpolovičnu većinu u Saboru.

"Anketa kao anketa, one pokazuju trend. Zadnji put pred izbore su bile dosta točne. Vidjet ćemo, ništa nije gotovo. Borimo se za svaki mandat, ovdje u osmoj izbornoj jedinici za osmi, zadnji puta smo bili dosta daleko od njega, sada izgleda da smo dosta blizu. Ne koemntiram, ne postavljam uvjete", kazao je Milanović. A MOST-ovci traže od HDZ-a i SDP-a da se o svojim uvjetima za suradnju očituju prije izbora. Podsjetimo, među uvjetima je smanjenje financiranja lokalne i regionalne samouprave, isključivi gospodarski pojas, smanjenje financiranja stranaka i smanjenje RTV pristojbe. Božo Petrov.

"Jesu li to ona jamstva koja su oni nama dali prije osam mjeseci da će to provoditi u sada već prošloj vladi. Jesu li to jamstva za koje govore da će ih raditi nakon izbora. Ako jesu, zbog čega otvoreno ne kažu mi smo za, ili nismo za to. To bi bilo pošteno prema njihovim biračima", poručuje Petrov. HDSSB je pak iskoristio početak školske godine da iznesu svoj prijedlog tiskanja udžbenika koji bi bili besplatni za sve učenike. Predsjednik stranke Vulin kaže da bi udžbenike trebala tiskati državna tvrtka, npr. Narodne Novine. Taj model bi bio puno jeftiniji i učinkovitiji, kaže šef stranke Dragan Vulin.

"Ne vidim niti jednog razloga zašto bismo imali više privatnih nakladnika koji izdaju udžbenike i to po cijenama kao da se radi o debelim enciklopedijama, a ne o udžbenicima, nžalost loiše kvalitete", Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je na optužbe da koristi svoju poziciju gradonačelnika za kampanju uoči parlamentarnih izbora.

"Ne razumijem pitanje. Zašto hodate sa mnom? Upamtite jednom ćete hodati jedan dan ili nećete. pozdravite urednike, ali ja hodam 365 dana. U čemu je problem", kaže zagrebački gradonačelnik.Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi optužuje Bandićev kadar da obilaze romske obitelji s popisom na kojem oni koji će podržati Koaliciju za premijera, dobivaju besplatne udžbenike. Ali, samo oni, tvrdi Kajtazi.

"Moja protukandidatkinja Nura Ismailovski je na Bandićevoj listi, a bila je i 2007., nakon čega je ušla u Gradsku skupštinu. Zanimljivo, u ovih 9 godina niti jednom nije bila na terenu. Sada se prvi put pojavljuje na terenu, dijeli besplatne knjige, ali samo onima koji obećaju da će glasovati za nju. Od jutra mi zvone telefoni, Romi smatraju da uz takav pritup, bolje da ne dobiju besplatne udžbenike."

Tportal je pak objavio podatke o imovini šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Portal piše da im je na upite odgovorio tek kad su ga obavijestili da imaju dokaze o njegovom vlasništvu stana. Riječ je o stanu u elitnijem dijelu Zagreba neto veličine 130 kvadrata kupljenom 2003. za 201 tisuću eura. Plenković navodi da je stan kupljen novcem od prodaje obiteljske imovine i nesamostalnog rada. Obitelj Plenković posjeduje i automobil marke Passat iz 2011.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.