Politika

Službene potvrde ove informacije još uvijek nema

Balkanski špijun nagodio se za tri godine zatvora

Balkanski špijun nagodio se za tri godine zatvora

Čedo Čolović, kojega srbijanske vlasti sumnjiče za špijunažu u korist Hrvatske, nagodio se s tužiteljstvom i pristao na kaznu od 3 godine zatvora, javlja Radio televizija Srbije.

Službene potvrde ove informacije još uvijek nema.

Ponuda tužiteljstva, kako javlja RTS, danas je stigla na Viši sud u Beogradu, a o njoj mora odlučiti sudac.

Podsjetimo, nakon višesatnog saslušanja protiv 57-godišnjeg Čolovića jučer je pokrenuta istraga, te mu je određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog dijelam ali i zbog uznemiravanja javnosti. Na teret mu se stavlja kazneno djelo špijunaže za što je predviđena kazna zatvora od 3 do 15 godina.

Tužiteljstvo je već ranije potvrdilo da Čolović ima i srpsko i hrvatsko državljanstvo, te da je do 1990. godine živio i radio u Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Srbiji. Prema tvrdnjama beogradskih medija, Čolović je bivši časnik vojske samozvane Republike Srpske Krajine koji je proteklih mjeseci ali i godina, u Srbiji prikupljao podatke o oficirima JNA protiv kojih je Hrvatska već pokrenula ili će pokrenuti kazneni progon zbog djela počinjenih tijekom rata.

Uhićen je navodno u pokušaju bijega u Hrvatsku. Dok su se beogradski mediji raspisali o tome kako je Čolović pristao špijunirati za Hrvatsku da bi izbjegao optužnicu za ratni zločinu, njegova obitelj iz Ugrinovaca u kojima je i on boravio do uhićenja tvrdi da on nije bio vojno lice i da nema nikakve veze sa špijunažom. Isto zadnja dva dana tvrdi i hrvatski politički vrh. Evo što je jučer izjavila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

"Ako bi bila riječ o nekom povezanim s našim obavještajnim sustavom, onda se to iskomunicira prije svega preko diplomatskih i relevantnih službi, a ovo objavljivanje mi je u najbolju ruku vrlo neobično i nadam se da ćemo nakon završetka naše kampanje i izbora u Hrvatskoj sjesti za stol".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.