Politika

Mehanizam kooordinacije odnosa

Bruxelles zadovoljan dogovorom Izetbegović-Dodik

Bruxelles zadovoljan dogovorom Izetbegović-Dodik

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn pozdravili su u ponedjeljak dogovor o uspostavi mehanizma kooordinacije odnosa između Unije i Bosne i Hercegovine kojega su postigli predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahna dostavljenoj medijima iz delegacije EU u Sarajevu stoji kako su Izetbegović i Dodik nedjeljnim dogovorom "dodatno  potvrdili svoje opredjeljenje europskom putu zemlje".

Dogovor Izetbegović-Dodik naišao je na kritike HDZ BiH i vodeće oporbene stranke u RS-u no stajalište je Bruxellesa kako u njemu nema ničega lošega jer će se dogovorenim mehanizmom koordinacije "unaprijediti koordinaciju i provedbu politika u zemlji uključujući i financijsku pomoć EU i osigurati bolju interakciju s Europskom unijom".

Mogherini i Hanh važnim su ocijenili i dogovor da se deblokira postizanje sporazuma BiH i Međunarodnog monetarnog fonda o dugoročnom kreditu vrijednom 550 milijuna eura. Ističu kako će se time osigurati ključna potpora provedbi reformi, a sve to je bitno za napredak BiH ka članstvu u EU.

Sporazum Izetbegović-Dodik je na posebice oštru reakciju naišao kod hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. On je izjavio kako o sastanku bošnjačkog i srpskog lidera u jednoj lokalnoj kavani nije ništa znao te kako je nedopustivo da su njh dvojica dogovorili mehanizam koordinacije koji isključuje sudjelovanje županija unutar Federacije BiH u donošenju odluka.

Izetbegović je u ponedjeljak na te kritike odgovorio dodatnim zaoštravanjem retorike konstatirajući kako Čovićeve tvrdnje nisu točne te kako županije nisu isključene iz donošenja odluka bitnih za europske integracije.

"Umjesto da pozdravi dogovor on počinje praviti bespotreban problem oko toga", kazao je Izetbegovi kako ga citira agencija Fena.

Bošnjački politički čelnik uz to je optužio svog kolegu iz Predsjedništva BiH kako je i sam zakomplicirao stanje u zemlji jer je bez prijeke potrebe požurio u veljači predati zahtjev da EU odobri BiH status kandidata za članstvo u Uniji iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti.

"Problemi koje sada rješavamo na putu evropskih integracija u dobroj mjeri su proizašli iz činjenice da je Dragan Čović insistirao na predavanju preuranjenog i nedozrelog zahtjeva za članstvo u EU. Od tada sam osobno mnogo i predano radio da naknadno osiguramo vjerodostvojnost našeg zahtjeva", kazao je Izetbegović poručivši na kraju kako će se Bosnom i Hercegovinom upravljati "sukladno ustavu i zakonima a ne voljom i željom HDZ-a da sve kontrolira".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.