Politika

Reakcije

Marić za MS o Fitchu: Ako se sve uzme u obzir, to je dobra vijest

 Marić za MS o Fitchu: Ako se sve uzme u obzir, to je dobra vijest
Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je treća po redu agencija - Fitch Ratings - ponovno potvrdila dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske uz negativne izglede, za komentar smo pitali aktualnog ministra financija Zdravka Marića.

Marić u razgovoru za Media servis kaže kako je njihova ocjena iz današnje perspektive, a ako se uzmu ubzir sve okolnosti, dobra vijest. Tri su osnovne poruke: u prvoj objašnjavaju zašto je kreditni rejting dvije stepenice ispod investicijskog, odnosno zbog čega je dva puta snižen u protekle četiri godine.

Druga je poruka, kaže Marić, zašto smo uspjeli zadržati kreditni rejting, unatoč političkim nestabilnostima koje se spominju u izvješću. Smatra da su gospodarski i makroekonomski pokazatelji, koji su u dobrom ostvarenju, a počevši od BDP-a koji raste 2,7 posto u prvom tromjesječju, preko industrijske proizvodnje, turizma, zaposlenosti popravile procjenu tim više što je, kaže, rejting agencijama važno stanje s javnim financijama.

"Rezultati proračuna ove godine, prvih šest mjeseci, činjenica da smo uspjeli, doduše naravno i kao razlog i rezultat i određenih tečajnih razlika, ali prvi put od kraja 90-ih smanjiti javni dug, sigurno je nešto što je u ovom trenutku prevagnulo na stranu da se održi hrvatski rejting".Treća poruka je vrlo bitna, smatra, jer Fitch kaže da treba nastaviti s fiskalnom konsolidacijom, kontrolom rashoda, smanjivanjem duga, stimuliranjem gospodarskih aktivnosti i postizanjem političke stabilnosti. Onda možemo svi skupa računati da nam rejting bude popravljen, a samim time i cijena kamata koju plaćaju država i građani, kaže Marić za Media servis.

No, koliko je to moguće, pitali smo tehničkog ministra financija. Naime, iako je Fitch u svojoj ocjeni naveo da je Oreškovićeva Vlada postigla mali napredak u planiranju ključnih reformi koji bi mogao pomoći novoj Vladi, istodobno su istaknuli kako nova Vlada, za koju procjenjuju da će biti ili koalicija HDZ-Most ili SDP-Most, neće dugo trajati.

"Plan i program reformi koji je prezentiran i predstavljen dobio je pozitivne ocjene kako u domaćoj tako i u međunarodnoj javnosti. Naravno, rejting agencija uvijek postavlja određeni upitnik koliko će biti snage i volje da se takve mjere provedu i u tome je i taj element političke nestabilnosti odnosno stabilnosti koji je nepresušno važan. Ispred sebe imamo izbore, vidjet ćemo na koji način i kakvi će biti rezultati, ali mislim da ove poruke da treba nastaviti s onim što je započeto, vrlo jasno ukazuje i smjer svima nama koji je potreban napraviti". Marića smo pitali i koliko su realne najave o smanjenju PDV-a s 25 na 24 posto?


"Realno je zato što uz kontrolu rashoda, uz reforme koje treba napraviti, na prihodovnoj strani se može naći prostor za takve aktivnosti koje u konačnici ne moraju nužno značiti smanjenje poreznih prihoda jer jednostavno vi s poreznim rasterećenjem širite poreznu bazu i čak možete utjecati da i povećate svoje prihode. U poreznom sustavu vrlo često vrijedi ona krilatica da je manje nekad i više, što znači da kroz smanjivanje poreznog tereta vi širite tu bazu i broj poreznih obveznika jer stimulirate gospodarsku aktivnost koja se u konačnici i vama vraća kroz bolje prikupljanje prihoda", objašnjava Marić za Media servis.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.