Politika

Sjednica Hrvatske zajednice županija

Župani u Osijeku o poljoprivredi, promjenama u lokalnoj i područnoj samoupravi i transparentosti

Župani u Osijeku o poljoprivredi, promjenama u lokalnoj i područnoj samoupravi i transparentosti

Osječko-baranjska županija bila je domaćin 43. sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održane u petak, 1. srpnja, u Osijeku.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali i ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović s pomoćnicima te pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić, otvorene su važne teme o promjenama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samouprave, stanju u hrvatskoj poljoprivredi i izmjenama Zakona o poljoprivredi. Župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić predstavio je projekt sheme školskog voća i povrća u Republici Hrvatskoj.

"Promicanje zdrave prehrane i dobrih prehrambenih navika od najranije dobi cilj je projekta sheme školskog voća i povrća čiju provedbu s 90 posto sredstava financira Europska unija. Kako su Slavonija i Baranja poljoprivredni krajevi, žitnice Hrvatske, preporučili smo školama i učeničkim domovima da prilikom odabira dobavljača voća i povrća surađuju upravo s lokalnim proizvođačima. To je poticaj razvoju lokalnog tržišta i malog gospodarstva te promociji zdravih oblika prehrane. Ovu inicijativu željeli smo podijeliti i s ostalim županima te tako vrlo izravno poručiti da razvoj lokalne zajednice počiva na prepoznavanju tih vrijednosti", kazao je župan Šišljagić.

Župani su s ministricom Jurlina Alibegović razgovarali o smjeru promjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Još su jednom jasno iznijeli svoje stavove oko teritorijalnog preustoja koji, slažu se župani, ne može biti decentralizacijska mjera. Istaknuta je i važnost transparentnosti županija. Prema posljednjem istraživanju GONG-a i Instituta za javne financije, upravo su županije u vrhu transparentnosti svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Poznavajući važnost transparentnog rada, članovi Izvršnog odbora diskutirali su o mogućnosti izrade jedinstvene aplikacije za vizualni prikaz proračuna svih županija prema smjernicama Povjerenice za informiranje, GONG-a, Europske komisije.

"Vizualizacija županijskih proračuna alat je kojim građanima možemo približiti sredstva kojima raspolažemo, iz kojih izvora ona dolaze i u što se ulažu. Kako je pitanje financija posebno osjetljivo u vrijeme krize, odgovorno ponašanje javne uprave jedini je način da vratimo povjerenje građana u institucije. Izradom jednake vizualizacije proračuna prilagođene podacima svake županije omogućili bismo građanima da jednostavnije prate odgovornost u ulaganju novca te da transparetno, brzo i jasno odgovorimo na njihova pitanja", komentirao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Po završetku sjednice članovi Izvršnoga odbora uputili su se u Đakovo gdje će prisustvovati otvorenju jubilarnih 50. Đakovačkih vezova, najvećeg hrvatskog festivala tradicije i izvornog folklora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.