Politika

Andrej Planković: Spreman sam preuzeti odgovornost

Andrej Planković: Spreman sam preuzeti odgovornost
Patrik Macek/PIXSELL

Europarlamentarac Andrej Plenković, s kojim HDZ-ovci već razgovaraju kao potencijalnim idućim predsjednikom stranke, kazao je u ponedjeljak za HRT da ne zna zašto je današnje Predsjedništvo HDZ-a odgođeno do sutra.

"Vidjet ćemo, najavljena je sjednica za sutra, ovo je važan trenutak za HDZ i Hrvatsku."

Rekao je da u novim okolnostima, kada je raspušten Sabor i nije uspjelo preslagivanje, smatra da u nove izbore moraju ići osvježeni, "i u kontekstu ove situacije sam spreman preuzeti odgovornost."

"Ako izbori budu raspisani, kandidirat ću se za predsjednika HDZ-a", potvrdio je Plenković navode o kojima se i ranije pisalo.

Na pitanje zašto to nije učinio na unutarstranačkim izborima koji su prošli, rekao je da u trenutku kada je HDZ dobio izbore i formirao Vladu, nije htio opterećivati stranku unutarnjim stvarima. Upitan je i za raniju izjavu da "stranka ne može biti taoc jednog čovjeka", nakon što je u javnost izašla afera Konzultantica.

"Dio smo EU i Europske pučke stranke, zrelo raspravljamo o situaciji i okolnostima. Moja je poruka u govoru bila jasna - niti jedan pojedinac ne može svoj interes staviti ispred stranke, Vlade ili države. HDZ mora biti dio političkog 'mainstreama', pripadati desnom centru. Moramo biti najveća okupljajuća stranka temeljana na demokršćanskim vrijednosima", smatra Plenković.

Sadašnjeg šefa stranke Tomislava Karamarka pozvao je da bude odgovoran.

"Stranka mora vrlo brzo donositi odluke, vidjet ćemo što će učiniti Karamarko, kojeg pozivam da djeluje brzo, organizira izbore za predsjednika stranke i da se pripremimo za kampanju koja nas čeka. Početak rujna je vrlo blizu, ustavni rokovi su jasni", rekao je Plenković.

Kaže da se trebalo promisliti ide li se na rušenje Vlade formirane od HDZ-a. "Mi smo iz daleka poslali poruku da bi bilo dobro razmisliti o tome je li nužno rušiti vlastitu Vladu. Možda se moglo pronaći rješenje, žao mi je što preslagivanje nije uspjelo, procjene su bile krive, no idemo svi zajedno vidjeti kako HDZ može vratiti povjerenje birača i ići na izbore", kazao je Plenković.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.