Politika

Odluku MIP-a još treba potvrditi Hrvatski sabor

Karamarko se vraća u Sabor

Karamarko se vraća u Sabor

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je u petak potvrdilo zahtjev za prestankom mirovanja zastupničkog mandata Tomislava Karamarka (HDZ).

Karamarko je u srijedu na osobni zahtjev razriješen dužnosti prvog potpredsjednika Vlade koja je potom opozvana u Saboru, zajedno s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

S obzirom da je sam podnio ostavku, Karamarko po Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika ne bi mogao ostvariti prava koja pripadaju dužnosnicima po prestanku mandata. Karamarko je, međutim, izabrani zastupnik i po prestanku nespojive dužnosti u Vladi ima pravo aktivirati saborski mandat koji je stavio u mirovanje.

Odluku MIP-a još treba potvrditi Hrvatski sabor, no ta je potvrda samo tehničke prirode jer bi se i bez nje Karamarkov mandat automatizmom aktivirao osmoga dana od podnošenja zahtjeva za prestanak mirovanja zastupničkog mandata, dakle u subotu, 25. lipnja.

Raspusti li se Sabor, Karamarko će tako, kao i drugi zastupnici, u idućih šest mjeseci, ili dok se ne zaposli ili ode na novu dužnost, imati pravo na punu zastupničku plaću, a slijedećih šest mjeseci na pola zastupničke plaće. Aktiviranjem Karamarkova mandata, zastupnički mandat prestaje njegovu zamjeniku Anti Županu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.