Politika

Kriza vlasti

Karamarko: Neće biti "opoziva opoziva" za izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću

Karamarko: Neće biti

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je u srijedu da je dao ostavku na mjesto prvoga potpredsjednika Vlade, poručivši kako će se sutra u Hrvatskom saboru glasovati o opozivu premijera Tihomira Oreškovića te neće biti nikakvog "opoziva opoziva " HDZ-ova prijedloga.

"Danas sam podnio ostavku na mjesto prvoga potpredsjednika Vlade. Smatram da je to dobar potez, jer mjesta u Vladi treba dati ljudima koji će dati svježinu i bit će rasterećeni odnosima koji do sada nisu bili dobri", kazao je Karamarko na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

Još jednom je pozvao potpredsjednika Vlade Božu Petrova i premijera Tihomira Oreškovića da i oni daju ostavke čime bi prekinuli sadašnju situaciju i pokazali ozbiljnost.

Karamarko je rekao i da neće biti "opoziva opoziva" HDZ-ova prijedloga za opozivom Oreškovića, kako to traži potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov.

Ponovio je i da žele opozvati premijera Oreškovića jer Vlada nije funkcionirala u "gornjem dijelu" ljudi koji su je vodili niti je bio korektan odnos Mosta prema "senior partneru" tj. HDZ-u. Uz to, niti odnos premijera Oreškovića prema HDZ-u, koji na leđima drži njegov mandat, nije bio u skladu s standardima demokratskoga života. Naglasio je i da se u zemlji mora prekinuti "neprigladan folklor" koji je negledljiv za građane.

Karamarko je najavio i da, nakon opoziva premijera Oreškovića, idu u preslagivanje Vlade izrazivši uvjerenje da će se u parlamentu dobiti većina koja će imati Vladu svjesnu težine situacije u kojoj se nalazi zemlja. Upozorio je kako sadašnja Vlada nije ni pokušala realizirati HDZ-ov gospodarski program koji su izradili zajedno s njemačkim IFO institutom.

Pozvao je sve koji žele stabilizirati buduću hrvatsku vladu da im se pridruže, a sve političke faktore u zemlji pozvao je da nađu ključne stvari oko kojih se može naći konsenzus kako bi se prestali baviti sadašnjim, kako je rekao, perifernim stvarima već onim bitnim, posebno u sferi gospodarstva.

Nije bilo sukoba interesa, a odluka Povjerenstva je "napola nakaradna"

Predsjednik HDZ-a je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kako je bio u sukobu interesa nazvao "napola nakaradnom" jer ga podsjeća na vrijeme kada je vrijedio verbalni delikt.

"Zadovoljan sam odlukom Povrerenstva kada sam shvatio da je sukob interesa realiziran na neformalnome sastanku u Vladi, na kojem nije vođen zapisnik i nije odlučivao ništa. Izgleda da su donijeli odluku da sam u sukobu interesa jer imam stav o nekim problemima koje ima zemlja ", rekao je. Drži kako je ta odluka isforsirana pod pritiskom, najavivši da će je pobiti na Upravnom sudu. Naglasio je i kako u njegovu slučaju nije bilo nikakva sukoba interesa.

Karamarko smatra i da njegova pozicija u HDZ-u zbog odluke Povjerenstva nije uzdrmana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.