Politika

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa

Kotromanović zbog plaćenog leta na Lošinj kažnjen s 30.000 kuna

 Kotromanović zbog plaćenog leta na Lošinj kažnjen s 30.000 kuna

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa zaključilo je da je bivši ministar obrane Ante Kotromanović bio u sukobu interesa, te ga je kaznilo s 30.000 kuna.

Utvrđeno je da se koristio uslugama privatne tvrtke koja mu je platila let na relaciji Zagreb - Mali Lošinj čime je primio dar koji ga je mogao dovesti u odnos ovisnosti prema tvrtki koja je iskazala zanimanje za kupnju vojnog objekta na Malom Lošinju. Članica povjerenstva Tatjana Vučetić.

"Dužnosnik Ante Kotromanović, ministar do 22. siječnja 2016. godine počinio je povredu članka 11 stavka 3, Zakon o sprječavanju sukoba interesa i dalje predlažem da se za povrede upisane pod točkom jedan ove izreke dužnosniku izreče sankcija obustava isplate dijela neto mjesečne plaće u ukupnom iznosu od 30 tisuća kuna koja će se izvršiti u 10 jednakih mjesečnih obroka", kazala je Vučetić.

Povjerenstvo je utvrdilo i da bivši pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević nije postupao savjesno kada je u privatne svrhe koristio nosače za automobil u vlasništvu ministarstva. Kako se time nije okoristio niti je oštetio ministarstvo za njegov sluačaj nije propisana sankcija. Član povjerenstva Davorin Ivanjek.

"Činjenica da je dužnosnik isključiuvo za privatne potrebe koristio sredstvo u vlasništvu ministarstva mislim da je situacija koja ne bi bila opravdana i mislim da dužnosnik u takvoj situaciji nije postupao savjesno te u skladu tome nije postupao s načelima koje propisuje naš zakon i mislim da bi se dužnosnici u takvim situacijama trebali suzdržavati", objašnjava Ivanjek.

Povjerenstvo je odlučilo sankcionirati 23 bivša dužnosnika zbog toga što su uz svoje redovite dužnosti u Vladi bili članovi upravnih vijeća Agencije za ugljikovodike te Agencije za investicije i konkurentnost,kao i upravnog vijeća Savjetodavne službe. Vijeće je utvrdilo da dužnosnici među kojima su,Branko Grčić, Slavko Linić, Gordan Maras, Boris Lalovac nisu bili u sukobu interesa, ali su formalno povrijedili zakon budući da te agencije u to vrijeme nisu bile na popisu trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

"Ako je to i bila povreda, ona je nastala zbog neinformiranosti a nikako nije bila namjerna ni osobna", istaknuo je u ime dužnosnika Branko Grčić koji je došao na sjednicu. Dužnosnici su kažnjeni u rasponu od opomene do 4000 kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.