Politika

Na Haškom sudu

Haag: Objava presude Vojislavu Šešelju

 Haag: Objava presude Vojislavu Šešelju

Na Haškom sudu bit će objavljena nepravomoćna presuda vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini početkom ‘90-ih. Šešelj je ranije već najavio žalbu na presudu koju je odbio dočekati u sudnici. Tužiteljstvo traži 28 godina zatvora. Tijekom cijelog suđenja, koje je počelo 2007. godine nakon predaje Haagu, Šešelj se izrugivao s međunarodnom zajednicom i Tribunalom. Najmanje je govorio o svom ratnom putu.

"To što sam pristojan ne znači da vas moram voljeti i ne volim vas. Tretiram vas kao svoje neprijatelje. To ste valjda vidjeli svakog dana ovog procesa, jeste vi ste moji neprijatelji i dobili ste zadatak da mi skinete glavu. Uradite to već jednom", rekao je Šešelj.

Haški sud priopćio je da će presuda biti izrečena bez Šešeljeve nazočnosti, ne zato što se ona ne zahtijeva, već zato što on to odbija i što srbijanske vlasti ne primjenjuju adekvatna sredstva da ga na to prisile. Šešelj neće pratiti prijenos iz haške sudnice. Beogradskim medijima izjavio je da ‘‘nema vremena baviti se time u kampanji uz svakodnevne mitinge‘‘.

U devet točaka Šešelj je optužen zbog poticanja na progon, etničko čišćenje i ubojstva Hrvata i muslimana u Hrvatskoj i BiH, te Hrvata u Vojvodini. O njegovoj huškačkoj ulozi i dobrovoljcima koje je slao u Vukovar, Sarajevo, Zvornik, Mostar na sudu su svjedočile brojne žrtve, među ostalima preživjeli s Ovčare i Voćina, te prognani vojvođanski Hrvati.

Glavni tužitelj Mathias Marcusen na kraju završne riječi 2012. poručio je da je vođa srpskih radikala odgovoran za patnje desetina tisuća ljudi izloženih ubojstvima, mučenjima, silovanjima i progonu. Nakon objave presude, sud bi trebao objaviti i ostaje li Šešelj na privremenoj slobodi ili će tražiti njegov povratak u haški pritvor.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.