Politika

Antičević-Marinović i Glasovac: Proračun je antizadarski i nećemo mu dati glas

Antičević-Marinović i Glasovac: Proračun je antizadarski i nećemo mu dati glas

Sveučilištu u Zadru srezano 40 milijuna kuna u odnosu na lani

Saborske zastupnice SDP-a, Ingrid Antičević-Marinović i Sabina Glasovac neće dati glas za prijedlog državnoga proračuna u ovoj godini. Kako je pojasnila Sabina Glasovac prije svega jer je zadarsko Sveučilište prošlo najgore, srezano mu je čak 40 milijuna kuna.

Sabina Glasovac i Ingrid Antičević Marinović su jedine dvije zadarske zastupnice koja će se i dalje boriti za zadarske interese, pa će Glasovac uložiti amandman vezano za zadarsko sveučilište koje je najveći gubitnik u Državnom proračunu. Navela je i kako Sveučilište u Zadru dobiva 75 posto od lanjskog iznosa za redovnu djelatnost, materijalni troškovi su im srezani za 60 posto, a plaće za 14 posto manje nego što je to bilo u 2015.

Glasovac je zamjerila vladajućim što nisu uvrstili u Državni proračun gradnju srednjoškolske zgrade u Pagu, a nije u Državnom proračunu uspjela naći stavke vezano za Centar Mocire kao ni Polikliniku.

“Ne znam ja kako Polikliniku misli riješiti ministar zdravlja Dario Nakić. Njemu je najvažnije da smijeni sanacijsku ravnateljicu koja je uspjela financijski konsolidirati zadarsku bolnicu”, rekla je Galovac.

Podsjetila je i kako je upornim davanjem amandmana kao županijska  vijećnica uspjela uvrstiti sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca. Država je to u njihovom mandatu preuzela na sebe u iznosu od 75 posto, a za socijalne slučajeve i do sto posto.- Režući taj iznos za 95 milijuna kuna, vladajući su nanijeli veliku štetu koju pokušavaju od četvrtka sanirati. U suprotnosti je to s njihovim predizbornim obećanjem o sprječavanju odljeva mozgova i mladih iz Hrvatske. Kao i s onim što su odgovorili u upitniku MOSTU prije potpisivanja sporazuma, navela je Glasovac. Nije zaboravila spočitati i predsjednici RH Kolindi Grabrar Kiratević koja je u Rijeci najavila kako će se zauzeti da u Proračunu bude više novca za znanost. A tamo je srezano gdje god se moglo, kazala je Glasovac.

“Proračun izgleda kao protočni bojler iz kojeg curi, a ta topla voda koja bi trebala biti kao pomoć iz Europske unije, ako stigne stigne, a ako ne što nam preostaje. Evo znamo već iz osobnog života da premijer je ribič, strastveni ribič, voli ribolov pa nam preostaje jedino da uhvati zlatnu ribicu koja bi onda ispunilate želje", rekla je Antičević-Marinović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.