Politika

Vlada RH

Oporba smatra da je rast BDP-a doprinos njihove Vlade

Oporba smatra da je rast BDP-a doprinos njihove Vlade
Patrik Macek/PIXSELL

Grčić je iznenađen proračunom za iduću godinu jer smatra da nije reformski. Rashodi rastu gotovo 5 milijardi kuna, a nisam siguran da imamo toliko snažan temelj za to, ustvrdio je Grčić

Nakon što je Državni zavod za statistiku objavio kako je BDP u trećem tromjesječju porastao za 2,9 posto, stigli su i prvi komentari iz Sabora. Bivši potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, SDP-ov Branko Grčić rekao je da tu činjenicu pozdravlja jer se trend rasta nastavlja.

"Mi koji smo obnašali vlast prije manje od godinu dana smo govorili puno o tome, dakle mi smo utrli temelje tog dobrog gospodarskog puta, tog oporavka, a evo sada i sve većeg gospodarskog rasta, jer kada gledate što je radila prethodna Vlada u ovih deset mjeseci, nije radila ništa" smatra Grčić.

Ipak Grčić je iznenađen proračunom za iduću godinu jer smatra da nije reformski. Rashodi rastu gotovo 5 milijardi kuna, a nisam siguran da imamo toliko snažan temelj za to, ustvrdio je. Na ocjenu da Hrvatska raste, ali je povratak na staro moguć, Grčić kaže:

"Pa ja ne bih bio tako pesimsitičan, ali mislim da treba puno odgovornije pristupiti vođenju fiskalne politike u ovom vremenu ispred nas, znači barem godinu, dvije, kako bi se do kraja ispunio plan fiskalne konsolidacije i ovaj plan koji ide za tim da se počne smanjivati javni dug" kaže Grčić.

Mostov zastupnik Miro Bulj ne slaže se s Grčićem jer smatra da je Oreškovićeva Vlada itekako doprinijela rastu BDP-a iako je tako kratko trajala.

"To je činjenica koja govori da su bolji rezultati tehničke vlade nego dosadašnjih vlada koje su prije upravljale državom. Nevjerojatna je i činjenica da kada nismo imali vladu imamo unutarnje uštede i brojne druge, a činjenica da je rastao" tvrdi pak Bulj.

Inače Bulj je najavio da će Zakon kojim će zamrznuti da rastu plaće saborskim zastupnicima uslijed porezne reforme Most uskoro, odnosno na vrijeme pustiti u proceduru. Grčić s druge strane da je kroz zakonsku proceduru sada to teško napraviti te očekuju od Vlade da uredbom odredi ograničenje osnovice kako plaće dužnosnika ne bi rasle.
 


Reci što misliš!