Politika

Ante Rubeša objavio kandidaturu za predsjednika Sportske zajednice Zadarske županije

Ante Rubeša objavio kandidaturu za predsjednika Sportske zajednice Zadarske županije

Ante Rubeša, gradski vijećnik Akcije mladih danas je na tiskovnoj konferenciji objavio svoju kandidaturu za predsjednika Sportske zajednice Zadarske županije, naglasivši kako za to ima sve potrebne stručne reference, te kao još uvijek aktivni sportaš, koji i danas igra za KKOI Zadar

- Od sedme godine života se aktivno bavim sportom. Trenirao sam gimnastiku, karate, stolni tenis, vaterpolo i košarku. U košarku sam se zaljubio te sam ju aktivno trenirao osam godina kroz sve dobne kategorije od predkadeta do seniora. Nastupao sam za KK Zadar, KK ABC, KK Adriatic, KK Puntamiku, KK Kampo Kaštelo, KK Put Petrića i KK Brodaricu. Na Fakultetu sam nastupao za ekipu Pomorskog fakulteta.

Po povratku sa studija 2009. god. osnovao sam Društvo športske rekreacije Brodarica. DŠR Brodarica je u svojoj bogatoj povijesti pod mojim vodstvom osvojila sva gradska i županijska natjecanja za rekreativce i to u košarci, nogometu i vaterpolu. Dšr Brodarica već tri godine za redom organizira Prvenstvo Brodarice za sportaše-rekreativce na kojem sudjeluje preko 150 sportaša-rekreativaca. Na prvenstvu se rekreativci natječu u košarci, malom nogometu, mošarci-košarci u moru i frenjama. Dšr Brodarica je jedno od najaktivnijih društva športske rekreacije u Zadru, a MO Brodarica je više puta ponijela titulu najsportskijeg gradskog mjesnog odbora. Zahvaljujući predanom radu izabran sam kao dopredsjednik Saveza športske rekreacije Zadarske županije.

2015. godine sam skupa sa skupinom entuzijasta i ljubitelja košarke osnovao Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Zadar. Klub se natječe u Prvoj Hrvatskoj ligi te trenutno je na diobi drugog mjesta. U klubu obnašam funkciju dopredsjednika, trenera-amatera i stožernog igrača.

U svojoj sportsko-rekreativnoj karijeri sam sudjelovao u organizaciji niz sportskih, humanitarnih i profesionalnih natjecanja od kojih sam već spomenuo Prvenstvo za sportaše-rekreativce, prvu Triatlon utrku u samom centru grada te Hrvatski kup Košarke u kolicima 2015 g. u Zadru.

Zbog svega navedenog odlučio sam se kandidirati za predsjednika Športske zajednice jer mi je neprihvatljivo da tu funkciju obnaša soba koja je optužena za kriminal u sportu, a ja ne želim da me takvi predstavljaju. Mišljenja sam da je bolesno i nakaradno za društvo da bilo kakvu funkciju u sportu obnašaju ljudi koji su optuženi za kriminalne radnje a pogotovo za isisavanje novca i uništavanje jednog od sportskih simbola našeg grada. Zapitajmo se svi skupa kao zajednica kakav primjer dajemo djeci i mladima kad za ovakve funkcije odabiremo one koji su najniži na civilizacijskoj ljestvici, a one mlade i sposobne tjeramo da napuštaju rodnu grudu u potrazi za nekom boljom budućnosti.

Ja imam hrabrosti suprostaviti se kriminalu u društvu i sportu ako nitko drugi neće ili se boji. Ako se pojavi još neki kandidat koji je stručniji od mene za obavljanje ove funkcije ja ću se rado povući i pružiti mu svoju punu podršku ali sve dok na ovakve funkcije budu birane osobe sa optužnicama za kriminal u sportu neću odustati. Zbog naše djece i mladih, rekao je Ante Rubeša.

Na Rubešino izlaganje nadovezala se županijska vijećniva Akcije mladih, Marjana Botić.

- U Akciji mladih i nezavisnih ne pristajemo na zabijanje glave u pijesak pred problemima. Naprotiv stalno se sa njima suočavamo i borimo za bolje. Naravno da smo i svojim znanjima i sposobnostima ograničeni, ali kad bi se sukladno zdravoj pameti cijelo društvo i odgovorni uključili na vrijeme i rješenja bi bila bolja, a društvo pravednije a samim tim i prihvatljivije.

Ako najveći dio javnosti vidi problem u funkcioniranju ŠZZŽ pod vodstvom sadašnjeg predsjednika, nije li normalno da se Osnivač koji je javno tijelo upravo te javnosti, uključi i odgovori na zahtjeve da se problem riješi?

Zašto to nije napravljeno treba pitati vladajuće u Županijskoj skupštini koji smo Osnivači ŠZZŽ i Župana koji je odgovoran. U Akciji mladih više smo puta javno i na skupštinama upozoravali na problem. Neprihvatljivo je da se određene osobe nameću i stavljaju kao primjer djeci i mladima. To je protivno važećim dokumentima i dobrobiti zajednice, pa je dužnost svakoga, a posebno nas kojima se redovno daju godišnja izvješća Športske zajedniceZŽ na usvajanje, da sukladno savjesti reagiramo, rekla je između ostalih Botić.

Marko Pupić Bakrač podsjetio je na do sad učinjene aktivnosti Akcije mladih u pogledu nezakonitih radnji na nedavnoj Skupštini Zajednice.

- Iako smo podnijeli pismeni zahtjev za hitan uvid u dokumentaciju sa skupštine ŠZZŽ to nam do današnjeg dana nije omogućeno. Isto je i sa zahtjevom Športskim zajednicama , savezima i trgovačkim društvima za uvid u dokumentaciju sa sjednica tijela na kojima je donesena odluka da se podrži kandidatura Rena Sinovčića.

Rad ŠZZŽ i njezinih članica je javan i nema nikakvih razloga za tajnost, osim ukoliko se ne prikrivaju malverzacije i falsificiranje službene dokumentacije, o čemu smo upozoreni i od pojedinih članova skupštine.

Zbog toga smo od Ureda državne uprave, Odjela za udruge građana i besplatnu pravnu pomoć zatražili da poništi skupštinu ŠZZŽ održanu 14.11.2016 godine.

Pošto se o našem zahtjevu za sazivanjem izvanredne skupštine nije očitovao IO i NO ŠZZŽ odlučili smo sukladno čl. 27 statuta ŠZZŽ ići na sazivanje izvanredne skupštine prikupljanjem 1/3 potpisa članova skupštine.

Dakle stavljanjem potpisa na zahtjev skupštinari se opredjeljuju ZA izvanrednu skupštinu a uskraćivanjem potpisa opredjeljuju se ZA Rena Sinovčića, rekao je Marko Pupić Bakrač.


Reci što misliš!