Politika

Zastupnica u Europskom parlamentu

Ruža Tomašić u Europskoj komisiji bori se za prava malih ribara u Hrvatskoj

Ruža Tomašić u Europskoj komisiji bori se za prava malih ribara u Hrvatskoj
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zastupnica u Europskom parlamentu, Ruža Tomašić, jučer je u Europskoj komisiji imala sastanak sa Visokim povjerenikom za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella

Budući da je Europski parlament 12. travnja 2016. godine velikom većinom glasova usvojio Izvješće zastupnice Tomašić na vlastitu inicijativu o inovacijama i diversifikaciji malog obalnog ribolova u područjima koja ovise o ribolovu, izrazila je iznimnu zabrinutost zbog zabrane korištenja mreža stajaćica izvan gospodarskog ribolova, a koje su dio tradicije i načina života malih ribara.

S tim u svezi, pozvala je Visokog povjerenika na čim hitniju izmjenu Uredbe o mjerama zaštite ribolovnih resursa u Sredozemlju, tzv. Mediteranske uredbe koja je donesena još 2006. godine te kojom se uređuju pravila za tehničke karakteristike ribolovnih alata i načina njihova korištenja.

Na sastanku je također iskoristila priliku da Europsku komisiju pozove na provedbu revizije procjene stanja ribljih stokova bitnih za obalni ribolov te istaknula kako je potrebna hitna i dubinska analiza utjecaja malog ribolova na riblje stokove, s obzirom na to da su vrste koje se love u obalnom ribolovu uglavnom od iznimne važnosti sa socioekonomskog stajališta, iako je njihov udio u gospodarskom ribolovu malen.


Reci što misliš!