Politika

posla ima

Očekivanja političara u 2017. godini

Očekivanja političara u 2017. godini

Pred našim političarima su brojni novi izazovi u 2017. godini. Iako im nije bilo lako predvidjeti što bi se moglo dogoditi u bliskoj budućnosti, ipak su nam otkrili neka od svojih očekivanja

U 2016. imali smo tri Vlade, u Sabor su zasjela nova, mlađa lica, zabilježili smo gospodarski rast, a pred sami kraj godine doznali smo kako je Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om te da ćemo vratiti INA-u. Godinu su obilježili brojni pozitivni i negativni događaji kad je politička scena u pitanju. Po svemu sudeći u političkom svijetu ni 2017. neće biti dosadna.

Pred našim političarima novi su izazovi, a kao najvažniji koji im prethodni mnogi navode lokalne izbore u svibnju. HDZ-ov Željko Reiner poprilično je optimističan po pitanju nadolazeće godine.

"Očekujem gospodarski rast sasvim sigurno, porast BDP-a povećanje zapošljavanja što nam je svima na srcu i što je sasvim sigurno najvažnije i povećanje investicija", govori Reiner.SDP-ov Gordan Maras osvrnuo se na budućnost Zagreba. Otkrio je da kao Zagrepčanin nakon dugog niza godina želi promjenu.

"Očekujem da u Zagrebu dođe konačno do promjene nakon 16 godina gradonačelnikovanja Bandića i očekujem da Zagreb prodiše punim plućima i da krenemo naprijed", priželjkuje SDP-ovac Maras.Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida polaže nade u progresivne snage iz Sabora te smatra da zahvaljujući njihovu možemo očekivati napredak.

"Očekujem da će politička scena biti dinamična. Da će uslijediti jedan lagani ali sigurni društveni i politički razvoj zbog progresivnih snaga koje su ušle u Hrvatski sabor", ističe Sinčić.

U Mostu su protiv desetljećima dugih načelnika i gradonačelnika u općinama i gradovima, stoga Ines Strenja Linić očekuje nova lica već na lokalnim izborima u svibnju. Ističe da postoje jasni pokazatelji izlaska Hrvatske iz krize, no da treba pokazati da i prema najmanjim gradova i općinama novi vjetrovi pušu koji će odvesti Hrvatsku u bolju budućnost.

Ivan Vrdoljak iz HNS-a se nada da će se političari u novoj godini ostaviti ispraznog moraliziranja i blaćenja drugih.

Da se politika počne primjenjivati na ono kako ja znam reći politika 2.0. a to znači da se političke elite moraju riješiti ispraznog moraliziranja i optuživanja drugih nego preuzeti odgovornost i donijeti rezultat", govori Vrdoljak. Prigovor na odnos vladajućih prema oporbenim prijedlozima ima HSS-ov Krešimir Beljak, koji se nada da će se to promijeniti u 2017.

"Očekujem da ćemo ući u mirnije vode, da će se Vlada baviti ne smo određenim prijedlozima koje sama daje nego da će i oporbeni prijedlozi doći na dnevni red i biti uvažavani kao takavi i da će se hrvatska politička scena i da će se odnos vladajućih i nas u oporbi stabilizirati", izjavio je Beljak.

Za SDSS-ovca Milorada Pupovca nadolazeći lokalni izbori su veliko iskušenje.

"Dogodit će se lokalni izbori i oni će biti veliko iskušenje za mnoge političke aktere u Hrvatskoj, a time i za političku scenu", predviđa Pupovac.
 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti