Politika

pred saveznim sudom Švicarske

Slučaj Ina: Vlada će osporavati arbitražu, SDP neće dozvoliti prodaju HEP-a

Slučaj Ina: Vlada će osporavati arbitražu, SDP neće dozvoliti prodaju HEP-a
Borna Filic/PIXSELL

Vlada je nakon premijerove najave i službeno objavila da će tražiti poništenje arbitražne presude za Inu pred saveznim sudom Švicarske

Podsjetimo, MOL je objavio dijelove odluke suda u Ženevi, prema kojoj je hrvatska tužba odbačena po svim točkama, uz zaključak da nije dokazan MOL-ov mito Ivi Sanaderu. No Hrvatska će osporavati arbitražnu presudu, najavio je Andrej Plenković.

‘‘Postoji i drugi arbitražni proces koji traje u Washingtonu. Smatramo da naše interese trebamo zaštititi i pravnim sredstvima, ali isto tako i drugim koracima koje ćemo poduzimati, a ja se nadam i uz široki politički konsenzus u zemlji o otkupu mađarskog odnosno MOL-ovog udjela u Ini‘‘, rekao je Plenković za HTV.

SDP je sumnjičav prema Vladinom planu povrata Ine prodajom dijela dionica HEP-a i neće to dozvoliti, poručio je šef stranke Davor Bernardić. Uoči konvencije istarskog SDP-a u Fažani naznačio je da konsenzus oko Ine i HEP-a nije na vidiku. U izjavi za Rovinj FM premijeru je poručio da Hrvatska tek treba postati moderna europska zemlja.

‘‘Mi moramo tek osvijestiti brojne hrvatske probleme da bi ih znali i mogli rješavati. Prema tome, ne podržavam guranje glave u pijesak. Ako privatizacija HEP-a nije dobra i time se ugrožava energetska suverenost Hrvatske, onda to treba jasno i glasno reći. A ne se skrivati iza političkih parola‘‘, kaže Bernadić.

A tisuće Siščana predvođeni radnicima Rafinerije, braniteljskim udrugama i lokalnim čelnicima, sutra bi mogli blokirati prugu u tom gradu. Naravno, ako se obistine najave iz INA-e da će upravo 15. siječnja na dan priznanja Hrvatske krenuti prijevoz naftnih derivata u Rijeku na preradu. To bi bio još jedan korak prema gašenju proizvodnje u Sisku, upozorava za Media servis predsjednik Stožera za obranu rafinerije Predrag Sekulić.

‘‘Sada je u Sisku stanje mirno. Nije još došla odluka o utovaru domaće nafte u željezničke cisterne. Mi smo na postrojenjima, radimo, kontroliramo sve procese. Spremni smo po samoj dojavi, odnosno izdavanju naloga, odmah stati na prugu, zauzeti poziciju i jasno ne dozvoliti izvoz nafte iz Rafinerije Sisak, jer bi to značilo zatvaranje. Druge robe ćemo propuštati prema unutra i van‘‘.

Sekulić napominje da nijedna akcija neće utjecati na normalno odvijanje života građana Siska, a pozive udrugama, sindikatima i sugrađanima odaslat će kad dobiju informaciju da je izdan nalog o transportu.
 


Reci što misliš!