Politika

od petrova i plenkovića

Stotinu akademika traži zaštitu za Pavu Barišića

Stotinu akademika traži zaštitu za Pavu Barišića
Patrik Macek/PIXSELL

Akademici ističu da se temeljem laži i nedokazanih optužbi vodi difamirajuća kampanja protiv ministra znanosti i obrazovanja kako bi ga se spriječilo u provedbi reformi u njegovu resornom području

Zaštitu moralnog i profesionalnog integriteta i ugleda ministra obrazovanja Pave Barišića otvorenim su pismom od predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade zatražila 104 pripadnika hrvatske akademske zajednice.

"Uvjereni smo da je profesor Barišić stručno i znanstveno kompetentan, te intelektualno i moralno dostojan visoke dužnosti ministra", poručuju potpisnici pisma, te pozivaju predsjednika Sabora Božu Petrova da "zapriječi političku zloporabu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju", kojega bira Sabor.
 
"Apeliramo na Vas, gospodine predsjedniče Sabora i Vlade, da zaštitite moralni i profesionalni integritet i ugled prof. dr. sc. Pave Barišića, te mu na taj način omogućite da nastavi obnašati zahtjevnu dužnost ministra uspješno i odgovorno, kako na korist razvoja obrazovanja i znanosti, tako i društvenog i kulturnog prosperiteta Hrvatske", ističu pripadnici akademske zajednice.
 
U otvorenom pismu Boži Petrovu i Andreju Plenkoviću, potpisnici podsjećaju kako je ‘planski orkestrirana kampanja difamacije’ Barišića počela optužbama za prekomjerno održavanje nastave, naplatu dvostrukih dnevnica, bespravno kreditiranje, a prerasla u ‘pravi medijski linč i mobbing’ fokusiran na nedokazanu optužbu i osudu za plagijat krnjega Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju upitne legitimnosti.
 
Ističu da se, čak i nedobronamjernim uvidom u tekst ne može potvrditi plagijat, te ponavljaju činjenice o Barišićevu ‘inkriminiranom članku’ Does Globalization Threaten Democracy?’ objavljen je u časopisu Synthesis philosophica, zatim preveden na španjolski i njemački i tiskan u tamošnjim časopisima i zbornicima, te na koncu, na hrvatskom, u nedavno objavljenoj autorskoj knjizi Ideal vladavine puka.
 
Potpisnici naglašavaju da je Barišić samo jedno od uglednih imena iz akademske zajednice, ‘koja su neosnovano bila predmet uvijek istih difamirajućih objeda’, a navedene objede iznova su plasirane samo zbog njegova imenovanja na ministarstku dužnost, s ciljem da ga se zapriječi u provedbi nužnih promjena i reformi u njegovu resornom području.


Reci što misliš!