Politika

Sjednica

Povjerenstvo: Dalić u potencijalnom sukobu interesa

Povjerenstvo: Dalić u potencijalnom sukobu interesa
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje danas o nekoliko zvučnih slučajeva

Prva točka dnevnog reda sjednice koja još traje bio je potencijalni sukob interesa potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić, jer je njezin suprug član Uprave Ine. Prijedlog odluke Povjerenstva je da postoji privatni interes u situaciji kad se donose odluke o Ini, te bi se mogao zaključiti sukob interesa, iako ga prema dostupnim podacima još nije bilo. Čeka se odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka.Predsjednica Povjerenstva, Dalija Orešković.

"Taj sukob interesa nije realiziran u korist privatnog a na štetu javnog, međutim, također se slažem da ovdje, dok god dužnosnica Martina Dalić obavlja funkciju potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta a njezin suprug funkciju člana uprave INE, trajno postoji potencijalni sukob interesa, u bilo kojem trenutku postoji opasnost da može postati ostvaren."- napomenula je Orešković.

Na dnevnom su i odluke o pokretanju postupaka vezanih uz bivšeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, u dva slučaja.

Kad je u pitanju Zoran Milanović u slučaju poslova koje su ured premijera i ministarstva za vrijeme vlade Zorana Milanovića sklapala s tvrtkom Intergrafik njegova prijatelja Igora Kneževića predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković predložila je da se se postupak ne pokrene jer iz podataka ne proizlazi da je došlo do sukoba interesa, odnosno pogodovanja.

"S obzirom da iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlazi da je povodom stupanja u poslovni odnos obrta Intergrafik u vlasništvu Igora Kneževića s Vladom Republike Hrvatske, Uredom predsjednika Vlade te drugim tijelima došlo do moguće povrede odredbi ZSSI-ja."- izjavila je Orešković.
 


Reci što misliš!