Politika

Povjerenstvo pokreće postupak o utvrđivanju sukoba interesa kod Martine Dalić

Povjerenstvo pokreće postupak o utvrđivanju sukoba interesa kod Martine Dalić
Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u utorak pokrenuti postupak o utvrđivanju postojanja potencijalnog sukoba interesa potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić

Iako je većinom glasova usvojilo zaključak da do sada nije stavila privatan interes bračnog druga, člana uprave Ine Nike Dalića, iznad javnog, niti da je javnu dužnost koristila za ostvarenje privatnog interesa.

Svejedno se pokreće postupak radi utvrđivanja nalazi li se Dalić u potencijalnom sukobu interesa prilikom donošenja odluka koje izravno ili neizravno mogu utjecati na ostvarenje privatnih interesa zbog okolnosti da njezin suprug obavlja dužnost člana Uprave Ine, s obzirom da konačna odluka o modelu povrata Ine u hrvatsko vlasništvo još nije donesena. 

Također se pokreće postupak radi utvrđivanja je li Dalić sudjelujući u procesu donošenja političke odluke u odnosu na Inu postupila u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, obrazložila je članica Povjerenstva Branka Lukačević Gregić.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković pojasnila je kako nakon odluke o pokretanju postupka dužnosnik mora zaprimiti pisani otpravak, a zakonski je propisano pravo da se očituje u roku 15 dana. Možda će se u međuvremenu pojaviti i neki drugi dokumenti ili će se pokazati potreba da se još nešto dodatno prikupi.

O donošenju konačne odluke javnost će biti pravodobno obaviještena, a rok za donošenje odluke ovisi o dinamici ostalih predmeta. Ovaj predmet je aktualan i Povjerenstvo će o tome voditi računa, rekla je Orešković.

Povjerenstvo je također odlučivalo o slučaju bivšeg premijera i sadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika Zorana Milanovića, odnosno utvrđivalo je li došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa s obzirom na Vladino stupanje u poslovne odnose s tvrtkom Intergrafik (vlasnika Milanovićeva prijatelja Igora Kneževića).

Donesena je jednoglasna odluka da se postupak neće pokrenuti, izvijestila je Orešković. Iz prikupljene dokumentacije i vrlo opsežnih očitovanja Vlade i Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade ne proizlazi da je Milanović na bilo koji način utjecao i nalagao odabir tog poslovnog subjekta za pružanje usluga dobave uredskog i graviranog materijala, obrazložila je Orešković.

U drugom slučaju koji se odnosi na Milanovića Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti utvrđivanje mogućeg sukoba interesa jer je uvidom u registar Trgovačkog suda u Zagrebu utvrdilo da je on upisan kako direktor trgovačkog društva Euroalba advisory d.o.o. Zakonom o sprječavanju sukoba interesa izričito je propisano da dužnosnici tijekom obnašanja dužnosti, ali i 12 mjeseci nakon prestanka mandata, ne mogu biti članovi uprava trgovačkih društava.

U vezi sa slučajem zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kojem je već izreklo novčanu kaznu od 12.000 kuna, Povjerenstvo mora ponovno odlučivati, jer je Upravni sud na Bandićevo traženje dao mišljenje da bi kaznu trebalo bolje obrazložiti, ne sporeći njezinu visinu.

Naime, Bandić je svojedobno uz gradonačelniku plaću primao i naknadu od 2000 kuna kao predsjednik Turističke zajednice grada Zagreba i članstva u Odboru za javna priznanja. Povjerenstvo razmatra prijedlog da se Bandiću izrekne novčana kazna u visini od 15.000 kuna koju smatra primjerenom, uzimajući u obzir da je dio nepripadno primljene naknade već vratio.


Reci što misliš!